Skocz do zawartości

AIPA z późnym chmieleniem


Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego doświadczenia, a właśnie jestem w trakcie spijania warki SH Mosaic, Mosaic (2014 - kupowany w TB) daje dominującą zdecydowaną charakterystyczną multiwitaminę. Intensywna nafta lub dla mnie i wielu innych raczej czosnek/cebula, dość nieprzyjemny aromat, rzeczywiście wychodzi w wielu komercyjnych piwach, czego przyczyną może być używanie chmielu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. No ale jak Tobie taki aromat odpowiada to spoko :)

Generalnie nie toleruję zapachu czosnku/cebuli w ogóle, więc tym bardziej jestem na nie wyczulony, a ich nie wyczuwam. Sorry, kwestia interpretacji, dla mnie ewidentne naftowe aromaty, które są baardzo przyjemne i to dużo wcześniej niż sugerować zaczął rzeczony youtuber :)

Z drugiej strony mówisz o Mosaicu z 2014, a ja z 2015 roku.

Teoretycznie bez znaczenia, aczkolwiek robiłem dwa Single Hopy na Equinoxie z obu lat i znacząco aromat się różnił.

Edytowane przez mikemat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Z mojego doświadczenia, a właśnie jestem w trakcie spijania warki SH Mosaic, Mosaic (2014 - kupowany w TB) daje dominującą zdecydowaną charakterystyczną multiwitaminę. Intensywna nafta lub dla mnie i wielu innych raczej czosnek/cebula, dość nieprzyjemny aromat, rzeczywiście wychodzi w wielu komercyjnych piwach, czego przyczyną może być używanie chmielu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. No ale jak Tobie taki aromat odpowiada to spoko :)

Generalnie nie toleruję zapachu czosnku/cebuli w ogóle, więc tym bardziej jestem na nie wyczulony, a ich nie wyczuwam. Sorry, kwestia interpretacji, dla mnie ewidentne naftowe aromaty, które są baardzo przyjemne i to dużo wcześniej niż sugerować zaczął rzeczony youtuber :)

Z drugiej strony mówisz o Mosaicu z 2014, a ja z 2015 roku.

Teoretycznie bez znaczenia, aczkolwiek robiłem dwa Single Hopy na Equinoxie z obu lat i znacząco aromat się różnił.

 

Mosaic 2015 dopiero zaczął pojawiać się w niektórych sklepach. Wątpię, żeby na rynku w Polsce było już piwo chmielone nowym rocznikiem tej odmiany, więc raczej mówisz tez o Mosaicu 2014 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z mojego doświadczenia, a właśnie jestem w trakcie spijania warki SH Mosaic, Mosaic (2014 - kupowany w TB) daje dominującą zdecydowaną charakterystyczną multiwitaminę. Intensywna nafta lub dla mnie i wielu innych raczej czosnek/cebula, dość nieprzyjemny aromat, rzeczywiście wychodzi w wielu komercyjnych piwach, czego przyczyną może być używanie chmielu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. No ale jak Tobie taki aromat odpowiada to spoko :)

Generalnie nie toleruję zapachu czosnku/cebuli w ogóle, więc tym bardziej jestem na nie wyczulony, a ich nie wyczuwam. Sorry, kwestia interpretacji, dla mnie ewidentne naftowe aromaty, które są baardzo przyjemne i to dużo wcześniej niż sugerować zaczął rzeczony youtuber :)

Z drugiej strony mówisz o Mosaicu z 2014, a ja z 2015 roku.

Teoretycznie bez znaczenia, aczkolwiek robiłem dwa Single Hopy na Equinoxie z obu lat i znacząco aromat się różnił.

 

Mosaic 2015 dopiero zaczął pojawiać się w niektórych sklepach. Wątpię, żeby na rynku w Polsce było już piwo chmielone nowym rocznikiem tej odmiany, więc raczej mówisz tez o Mosaicu 2014 :)

 

Myślę, że browary typu Pinta nie korzystają z tych samych sklepów co my w przypadku zakupów chmielu, a raczej korzystają z oferty producentów. Przez co mogą mieć dojścia do danego chmielu wcześniej, choć mogę się mylić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Z mojego doświadczenia, a właśnie jestem w trakcie spijania warki SH Mosaic, Mosaic (2014 - kupowany w TB) daje dominującą zdecydowaną charakterystyczną multiwitaminę. Intensywna nafta lub dla mnie i wielu innych raczej czosnek/cebula, dość nieprzyjemny aromat, rzeczywiście wychodzi w wielu komercyjnych piwach, czego przyczyną może być używanie chmielu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. No ale jak Tobie taki aromat odpowiada to spoko :)

Generalnie nie toleruję zapachu czosnku/cebuli w ogóle, więc tym bardziej jestem na nie wyczulony, a ich nie wyczuwam. Sorry, kwestia interpretacji, dla mnie ewidentne naftowe aromaty, które są baardzo przyjemne i to dużo wcześniej niż sugerować zaczął rzeczony youtuber :)

Z drugiej strony mówisz o Mosaicu z 2014, a ja z 2015 roku.

Teoretycznie bez znaczenia, aczkolwiek robiłem dwa Single Hopy na Equinoxie z obu lat i znacząco aromat się różnił.

 

Mosaic 2015 dopiero zaczął pojawiać się w niektórych sklepach. Wątpię, żeby na rynku w Polsce było już piwo chmielone nowym rocznikiem tej odmiany, więc raczej mówisz tez o Mosaicu 2014 :)

 

Myślę, że browary typu Pinta nie korzystają z tych samych sklepów co my w przypadku zakupów chmielu, a raczej korzystają z oferty producentów. Przez co mogą mieć dojścia do danego chmielu wcześniej, choć mogę się mylić :)

 

Nie no masz rację, akurat chłopaki z Pinty  to prosto ze żniw chmiel osobiście  samolotami w walizkach wożą :) Raz nawet nagrali o tym filmik :) A tak na poważnie, to jak to jest napisane na etykietach, surowce dla Pinty dostarcza powiązany z nimi Browamator, który w aktualnej ofercie Mosaica 2015 jeszcze nie ma. Zresztą zaczynając temat, nie chodziło mi o to, że aromat "nafty" jest zły. Jak on Tobie odpowiada to bardzo dobrze. Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że ta odmiana chmielu użyta w warunkach domowych może dać inny efekt, niż ten, który znasz z piw komercyjnych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Z mojego doświadczenia, a właśnie jestem w trakcie spijania warki SH Mosaic, Mosaic (2014 - kupowany w TB) daje dominującą zdecydowaną charakterystyczną multiwitaminę. Intensywna nafta lub dla mnie i wielu innych raczej czosnek/cebula, dość nieprzyjemny aromat, rzeczywiście wychodzi w wielu komercyjnych piwach, czego przyczyną może być używanie chmielu przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. No ale jak Tobie taki aromat odpowiada to spoko :)

Generalnie nie toleruję zapachu czosnku/cebuli w ogóle, więc tym bardziej jestem na nie wyczulony, a ich nie wyczuwam. Sorry, kwestia interpretacji, dla mnie ewidentne naftowe aromaty, które są baardzo przyjemne i to dużo wcześniej niż sugerować zaczął rzeczony youtuber :)

Z drugiej strony mówisz o Mosaicu z 2014, a ja z 2015 roku.

Teoretycznie bez znaczenia, aczkolwiek robiłem dwa Single Hopy na Equinoxie z obu lat i znacząco aromat się różnił.

 

Mosaic 2015 dopiero zaczął pojawiać się w niektórych sklepach. Wątpię, żeby na rynku w Polsce było już piwo chmielone nowym rocznikiem tej odmiany, więc raczej mówisz tez o Mosaicu 2014 :)

 

Myślę, że browary typu Pinta nie korzystają z tych samych sklepów co my w przypadku zakupów chmielu, a raczej korzystają z oferty producentów. Przez co mogą mieć dojścia do danego chmielu wcześniej, choć mogę się mylić :)

 

Nie no masz rację, akurat chłopaki z Pinty  to prosto ze żniw chmiel osobiście  samolotami w walizkach wożą :) Raz nawet nagrali o tym filmik :) A tak na poważnie, to jak to jest napisane na etykietach, surowce dla Pinty dostarcza powiązany z nimi Browamator, który w aktualnej ofercie Mosaica 2015 jeszcze nie ma. Zresztą zaczynając temat, nie chodziło mi o to, że aromat "nafty" jest zły. Jak on Tobie odpowiada to bardzo dobrze. Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że ta odmiana chmielu użyta w warunkach domowych może dać inny efekt, niż ten, który znasz z piw komercyjnych :)

 

Chłopaki z Doctora Brew z tego co słyszałem, biorą prosto od producenta. Zdarza się, że mają szybciej dany chmiel niż jest dostępny w sklepach :)

A co do efektu domowego w porównaniu do komercji to pełna zgoda :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dla mnie Mosaic ma ewidentnie naftowy aromat, co pokazał choćby Modern Drinking. Nomen omen świetne piwo.

 

 

To jest nafta? To piwo ma dla mnie tylko jeden wyczuwalny zapach - kocie siki. Bardzo się dziwię że ktoś chce to pić i jeszcze się cieszy. W smaku bardzo niskiej jakości, zalegająca i wysuszająca goryczka. Moje piwa na Mosaicu miewały (nie wszystkie) podobnie odpychający zapach, chociaż w znacznie mniejszym natężeniu.

Często amerykańce w wydaniu "żywicznym" mi się kojarzą może nie z naftą a bardziej z terpentyną (zapach również ohydny), ale Modern Drinking to jest po prostu mocz - miałem kidyś królika i jak mu nie posprzątałem przez dwa dni to był identyczny zapach.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie Mosaic ma ewidentnie naftowy aromat, co pokazał choćby Modern Drinking. Nomen omen świetne piwo.

 

 

To jest nafta? To piwo ma dla mnie tylko jeden wyczuwalny zapach - kocie siki. Bardzo się dziwię że ktoś chce to pić i jeszcze się cieszy. W smaku bardzo niskiej jakości, zalegająca i wysuszająca goryczka. Moje piwa na Mosaicu miewały (nie wszystkie) podobnie odpychający zapach, chociaż w znacznie mniejszym natężeniu.

Często amerykańce w wydaniu "żywicznym" mi się kojarzą może nie z naftą a bardziej z terpentyną (zapach również ohydny), ale Modern Drinking to jest po prostu mocz - miałem kidyś królika i jak mu nie posprzątałem przez dwa dni to był identyczny zapach.

 

Widocznie lubię mocz :P

 

Generalnie dla mnie świetne piwo, jedno z lepszych, które piłem w tym roku. I dla mnie to nafta :) Ale to ciekawe, że mamy tak różne odczucia.

Dla mnie wyborne piwo, i czekam na Bociana z Artezana, który ma być podobnie chmielony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

surowce dla Pinty dostarcza powiązany z nimi Browamator, który w aktualnej ofercie Mosaica 2015 jeszcze nie ma

to że nie ma w detalu "na sklepie" nie znaczy że nie mają,Pinta może ma np. zakontraktowane  X kg i w pierwszej kolejności idzie dla nich ,reszta na "wolny rynek" 

nie jest tak czasami ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

surowce dla Pinty dostarcza powiązany z nimi Browamator, który w aktualnej ofercie Mosaica 2015 jeszcze nie ma

to że nie ma w detalu "na sklepie" nie znaczy że nie mają,Pinta może ma np. zakontraktowane  X kg i w pierwszej kolejności idzie dla nich ,reszta na "wolny rynek" 

nie jest tak czasami ?

 

Tak też właśnie myślę, ilości które zamawiają browary są raczej priorytetem dla sklepu niż klient detaliczny :)

Tym bardziej, jeśli sklep należy do właściciela browaru :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I zapach nafty jest w Twoim odczuciu pozytywny sensorycznie? Słyszałem legendy o mnichach tybetańskich którzy pijali naftę, ale z tego co rozumiem nie dla smaku.

Jest pozytywny, jest to coś nowego, nie jest to aromat 100% nafty, ale na tyle intrygujący, że sprawił mi przyjemność :)

Równie dobrze mógłbym zapytać, co ludzi intryguje w słodzie wędzonym torfem? W aromacie ebonitu czy spalonych kabli? :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.