Ciechanek Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Witam, Chciałbym uwarzyć NZ IPE. Po raz pierwszy będę warzył nie korzystając z gotowych zestawów dlatego potrzebuję pomocy. Chciałbym uzyskać goryczkę na poziomie około 60-70 IBU. Według Brewtarget sam chmiel Pacific Gem dany 25g na 60 min i 25g na 30 min da 72 IBU. Proszę o rade jak chmielić, ile i który chmiel na zimno. Planuję zacierać na wytrawne Posiadam: Słody Pale Ale Strzegom 4kg Monachijski Strzegom 1kg Karmelowy 150 0.5 kg Chmiele: Pacific Gem 50g Kohatu 50g Wakatu 50g Drożdże Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Trochę mało tego chmielu na NZ IPA... Drejpa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Hmmm przeanalizowałem kilka receptur i stwierdzam, że masz racje z tym chmielem. Zwiększę ilość chmielu Kohatu do 100g i Wakatu do 100g. Czy teraz będzie odpowiednia ilość? Jakieś sugestie jak chmielić? Jakiego mogę się spodziewać poziomu BLG z tej ilości słodu? Edytowane 24 Lutego 2016 przez ciechanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Wrzuć to np. tutaj i sobie przeliczysz. http://brewness.com Ciechanek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Przyda się, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się