HRP Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam wszystkich. Problem mój polega na tym, że pszeniczniak, który popełniłem nie chce zejść poniżej 9,0 blg. 5,7 i 9-tego dnia jest to samo. Dziś dzień dziesiąty trochę piany na środku i nie bulka. Gęstość początkowa to 13 blg. Temperatura otoczenia fermentora 19-20 st. Drożdże wyeast 3068 zadane w temp 20 st. Fermentor to keg pet. Co począć? Jak żyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Czym dokonałeś pomiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HRP Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Refractometrem, który wcześniej kalibrowałem na wodzie destylowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 A słowo klucz "korekta pomiaru"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HRP Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Nie odrobiłem niestety lekcji. Ok trochę poczytałem Dzięki za naprowadzenie. Sprawdziłem splawikiem jest 4.5 blg Jeszcze poczekać? Chodzi już 10 dni. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 jeśli wszystko mierzyłeś refraktometrem (czyli początkowe 13Brix i końcowe 9Brix) to wyszło Ci takie coś: Original Gravity: 1.0505 (12.5°P) Estimated Final Gravity: 1.0203 (5.16°P) Alcohol by Volume: 3.8% (3.1% ABW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HRP Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Dzięki bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się