Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP545 Belgian Strong Ale Yeast From the Ardennes region of Belgium, this classic yeast strain produces moderate levels of ester and spicy phenolic character. Typically results in a dry, but balanced finish. This yeast is well suited for Belgian dark strongs, Abbey Ales, and Christmas beers. Attenuation: 78-85% Flocculation: Medium Optimal Fermentation Temperature: 66-72F Alcohol Tolerance: High WLP545 Belgian Strong Ale Yeast Pochodzą z belgijskiego regionu Ardennes, ten klasyczny szczep drożdży produkuje umiarkowany poziom estrów i przyprawowych fenolowych cech. Najczęściej powoduje to wytrawny ale zbalansowany finisz. Te drożdże dobrze nadają się do Belgian dark strong, Abbey Ale i piw świątecznych. Odfermentowanie: 78-85% Flokulacja: Średnia. Temperatura fermentacji: 19-22°C. Tolerancja na alkohol: Wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zrobiłem na nich 4 piwa: pale ale, IPA, tripel, quadrupel. Nie mają tendencji do wychodzenia z fermentatora (słyszałem że niektóre Ardensy lubią wyjść na spacer). Miałem wrażenie że szybkość fermentacji mocno zależy od temperatury. Gdy spadała w okolice 18-19°C to fermentacja wyraźnie się ślimaczyła, nawet w samym środku burzliwej (oceniam po ilości produkowanego CO2). Z kolei gdy podciągnąłem do 22-23°C to rozpędzały się tak, że nie mogłem nad nimi zapanować i potrafiły w kilka godzin podnieść sobie temperaturę o kolejne 5°C. Schodzą głęboko, fermentację kończyły w okolicach 1 blg (z wyjątkiem tripa przy którym spławik pokazał mniej niż zero). Piwa wychodzą wytrawne, więc oczywiście bardziej nadają się do mocnych piw. Przy moim pale ale 1/3 zasypu stanowił Red X dzięki czemu wyszło z miarę zbalansowane. Profil zgodnie z opisem - umiarkowane estry i fenole. Z efektów jestem zadowolony, ale z pełną oceną się wstrzymuję. Muszę najpierw poczekać na ułożenie się quadrupla i przetestować inne szczepy belgijskie żeby mieć jakieś porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Dostałem gęstwę od adamsky'go zrobiłem na nich piwo świąteczne. 20Blg -> 1Blg Belgia wyczuwalna ale nie nachalna, można powiedzieć subtelna U mnie Fermentowały długo w temperaturze otoczenia około 19-21C przez prawie miesiąc ( bez cichej ) Refermentacja była dość powolna po miesiąc było bez gazu - po około 6 tyg miło zaskoczyłem się otwierając butelkę z gazem Piwo mimo takiego odfermentowania nie jest puste - ale to chyba przez zasyp. Wyszło sporo owoców ( pomarańcza ) mimo braku takiej przyprawy. Piwo zgłosiłem do Mikołajkowego - zobaczymy co o nim napiszą sędziowie mam już za chłodno na nie, ale wrócę do nich w lecie Edytowane 26 Listopada 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 A może masz jeszcze gęstwę po nich. Przymierzam sie do belgian Strong ale i poszukuje gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się