damian_zg Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Test 1: Pomiar w czajniku z gotującą się wodą. Było: 97’C, a wydawało mi się, że powinno być 100’C. Witajcie, Trochę odgrzebię temat i przyłączę się do dyskusji. Posiadam identyczny termometr z Browamatora. Mi również przy gotującej wodzie pokazywał 97 stopni, ale tylko wówczas kiedy termometr nie był w całości zanurzony. Roberto_g spróbuj zrobić taki test, w którym weźmiesz garnek o takiej średnicy, że będziesz mógł położyć ten termometr na dnie, lub taki wysoki żeby termometr był całkowicie zanurzony. W moim przypadku dopiero wtedy pokazywał podczas gotowania równe 100 stopni. Wynika z tego, że ten termometr pokazuje najdokładniejszy wynik kiedy jest całkowicie zanurzony w cieczy. W przypadku wody, która jest przezroczysta to nie ma problemu, bo nawet jak go położysz na dnie to będziesz widział skalę. Schody zaczynają się w momencie np. zacierania słodu. Wtedy żeby zobaczyć temperaturę to musisz go zanurzyć na jakieś 2/3 długości bo brzeczka jest nieprzezroczysta - nie możesz go zatopić, bo nie odczytasz wskazania. Ja podczas zacierania mam ten termometr w całości zanurzony, więc do odczytu muszę go wyjąć na jakieś 1/3 długości. Przynajmniej w moim przypadku jest wtedy tak, że momentalnie spada temperatura i odczyt jest utrudniony. Dzieje się tak nawet wtedy, kiedy tuż przed wyjęciem termometru w celu sprawdzenia temperatury zamieszam brzeczką, żeby ten rozkład temperatury był taki sam w całej objętości. Wygląda na to, że ten termometr najlepiej działa kiedy jest całkowicie zanurzony. W przypadku wody jest ok, w przypadku zacierania słodu jest już gorzej. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Dzisiaj sprawdzałem info o temometrach alla france, dokładność i rodzaje jakie mają dostępne itp. Znalazłem tam informacje, ze pomiar termometrem powinien wyglądać tak: - termometr powinien być zanurzony w cieczy do poziomu jaki wskazuje odczyt temp. Czyli jak mierzyć 50C to mniej więcej do połowy, a jak mierzysz 100C to prawie cały musi być zanurzony - mają też termometry, które mają być zanurzone tylko 72 mm. Jest to wtedy oznaczone linią na termometrze. Edytowane 28 Listopada 2016 przez PiotrM eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się