kordas Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jeśli chodzi o DMS i metodę no boil to posiadam jakieś doświadczenie w tym zakresie, ponieważ od jakiegoś czasu to moja ulubiona metoda jeśli chodzi o robienie berlinerów. Robiłem kilka tą metodą, dogrzewałem zacier tak do 72-73C, wysładzać starałem się wodą o podobnych temperaturach (oczywiście, jeśli jedna porcja mi podgrzała się o 1-2C za mocno to nie panikowałem), po odebraniu odpowiedniej ilości filtratu normalnie chłodziłem, napowietrzałem, fermentowałem i nigdzie DMSu nie stwierdzono - nie czułem ja, nikt z degustujących, ani nie pojawił się w metryczkach. Pewnie wytwarzanie prekursorów jest na tyle małe w tym zakresie temp., że nie jest w stanie powstać ilość przekraczająca próg wyczuwalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Robiłem w tym sezonie truskawkowe którego bazą byłą pszenica na drożdżach neutralnych. Truskawek poszło ok 4,5kg (mrożonych), pierwsza porcja już końcem burzliwej, kolejne na cichej. Nie zrobiłem dobrej filtracji więc w butelkach pływa trochę śmieci, lecz poza tym jestem całkiem z piwa zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Mam w planach Truskawkowe Ale z laktozą. Czy ktoś ma praktykę w dodawaniu na cichą truskawek liofilizowanych? Myślałem, czy nie lepiej wrzucić czegoś takiego... Są trochę drogie, ale pewnie nie trzeba by wrzucać ich tak dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Może jednak dosladzac ksylitolem? Laktoza wnosi swój dziwny posmak, takiego kefiru. Czasem to pasuje do bukietu piwa, a czasem nie. Co do truskawek, może zrób test. Zalej je wodą, odstaw na 3 dni i spróbuj. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Chyba zrobię warkę 20 litrów. Po burzliwej rozleję na dwa wiadra. Do jednego pójdą liofilizowane truskawki, do drugiego mrożone. A laktozę chyba dam, bo chciałbym dodać takiej mlecznej słodkości. Myślę, że z truskawkami to zagra. Piwo ma być lekkie na lato. Mały balling zatarty na wytrawnie, do tego laktoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Właśnie robię piwo truskawkowe, na cichą wrzucę na 10 dni 3,6kg mrożonych truskawek + 750g ksylitolu. Zastanawiam się czy nie za mało tych truskawek na 22l piwa? Jak robiłem wiśniowe w ten sposób to dawałem 2,7kg ale wiśnie mają więcej cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 750g ksylitolu to będzie słodkie w opór. truskawek też sporo. na pewno nie braknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 4 godziny temu, łysy ĄĘ napisał: 750g ksylitolu to będzie słodkie w opór. truskawek też sporo. na pewno nie braknie. Na 22l wiśniowego całkiem spoko siadło, nie jest za bardzo słodkie, takie w sam raz, a najważniejsze, że żonie smakuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Wyszło 51 butelek piwka, nie jest za słodkie, w smaku mogłoby być trochę więcej tych truskawek. Ogolnie jestem zadowolony z efektu? Wiśnie mają wiecej cukru, dlatego ich można dać tak około 3kg. No i najważniejsze, że żonie smakuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi