belgi Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Cześć. Wczoraj przelewałem na cichą mojego RIS'a. Od dwóch dni systematycznie sprawdzałem poziom BLG i stwierdziłem że po 3 tygodniach burzliwej czas na cichą. Z 23 OG zeszło do 6,5 przed przelaniem na cichą. No to przelałem i dodałem namoczone w whisky płatki dębowe z beczki po whisky w ilości 50g. Co się okazało wzrósł ekstakt z wcześniejszych 6,5 do 7,5. Jak to jest możliwe bo zgłupiałem??? Proszę o pomoc, dzięki z góry. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Cześć. 1.Źle zmierzyłeś za pierwszym razem. 2. Rozkalibrował Ci się balingometr. 3. Nagazowanie/bąbelki po przelewaniu może podniosło spławik o 1 blg (Chyba że mierzysz refraktometrem) 4. Mierzyłeś w tej samej temperaturze? Jak nie to pomiar mógł wyjść inny (chociaż 1 blg to temp musiała by się różnić +/- 10-15 stopni) 5.Przy drugim pomiarze może miałeś menisk wypukły i to Cie zmyliło...? Ogólnie się nie przejmuj, 1 blg przy RISie to nie tak dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belgi Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Cześć. 1.Źle zmierzyłeś za pierwszym razem. 2. Rozkalibrował Ci się balingometr. 3. Nagazowanie/bąbelki po przelewaniu może podniosło spławik o 1 blg (Chyba że mierzysz refraktometrem) 4. Mierzyłeś w tej samej temperaturze? Jak nie to pomiar mógł wyjść inny (chociaż 1 blg to temp musiała by się różnić +/- 10-15 stopni) 5.Przy drugim pomiarze może miałeś menisk wypukły i to Cie zmyliło...? Ogólnie się nie przejmuj, 1 blg przy RISie to nie tak dużo 1. Zaczynam się zastanawiać nad tą opcją 2. Raczej mało prawdopodbne. 3. To też jest możliwe. 4. Temperatura ta sama. 5. Menisku nie było, więc albo punkt 1 albo 3 Dzięki za odpowiedź, jestem spokojniejszy, a zobaczy się co będzie za 2 tygodnie kiedy chce kończyć cichą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Ogólnie się nie przejmuj, 1 blg przy RISie to nie tak dużo niby nie,ale pomyśl jak by nawet te 0,5blg dofermentowało w butelkach,czy nadal nie tak dużo Od dwóch dni systematycznie sprawdzałem poziom BLG co znaczy systematycznie w dwa dni ? kilka razy dziennie to robiłeś ? zobacz czy kartka w spławiku nie lata,albo czy na dnie nie ma jakiejś cieczy,zobacz na wodzie czy jest 0 ,zrób roztwór np.10blg zobacz co pokaże jak będzie ok to coś źle zmierzyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 niby nie,ale pomyśl jak by nawet te 0,5blg dofermentowało w butelkach,czy nadal nie tak dużo To nagazowanie by było konkretne dodając środek do refermentacji. 0,5 blg daje to 2,5 g cukru na butelkę. Chociaż po 3 tygodniowej burzliwej i dalej dokończenie na cichej nie powinno nic złego się stać. Tym bardziej, że przy takim alko drożdżaki mocno spowalniają pracę. W sumie patrząc w kalkulatory to nie byłoby aż takiej tragedii. O 0,5 v/v do 0,8 v/v mogłoby się podnieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belgi Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 niby nie,ale pomyśl jak by nawet te 0,5blg dofermentowało w butelkach,czy nadal nie tak dużo To nagazowanie by było konkretne dodając środek do refermentacji. 0,5 blg daje to 2,5 g cukru na butelkę. Chociaż po 3 tygodniowej burzliwej i dalej dokończenie na cichej nie powinno nic złego się stać. Tym bardziej, że przy takim alko drożdżaki mocno spowalniają pracę. W sumie patrząc w kalkulatory to nie byłoby aż takiej tragedii. O 0,5 v/v do 0,8 v/v mogłoby się podnieść. ). Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sprawdzałem 2 dni przed przelaniem po razie dziennie. Kartka w balingometrze nie lata, i co raz bardziej skłaniam się że albo źle zmierzyłem albo pomiar wynika z większej ilości bąbelków bo pomiar o którym mówię to kilka minut po przelaniu. Co do wpływu przefermentowania na późniejsze odczucia, zgadzam się i mam dość rozległe w tym doświadczenie (kilka razy zdarzyło mi się nie przypilnować należycie fermentacji i były fontanny) Mam jeszcze 2 tygodnie i mam nadzieję że nie będzie problemów i RIS wyjdzie w porządku uwzględniając nagazowanie niskie bo w takie mam zamiar pójść. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się