Switala18 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Chciał bym się dowiedzieć czy z moim piwem jest ok bo ściemniało ma teraz taki bursztynowy kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Wsio dobrze. Kolor brzeczki po chmieleniu i po fermentacji będzie się różnił. Zaglądaj jak najmniej - zwłaszcza jak mówisz, że trzymasz w kuchni. Co do 6blg po fermentacji - u mnie jakiś brewkitowy bitter zatrzymał się na 5blg (z 12). Może po prostu na takie coś trafiłeś. Jak się nie będzie nic zmieniać przez 3-4 dni to ja bym butelkował.... nagazowanie niby warto sprawdzać co kilka dni.. ale skoro to pierwsza warka.... to pewnie szybko spijesz. Bulkanie w rurce nic nie znaczy. O ile intensywne oznacza, że raczej coś się dzieje.. to w późniejszych etapach to często uwalnianie się gazu z piwa. Pomiar BLG jest najważniejszy. W rurce to i bulkało mi po 2 miesiącach... bo o piwku zapomniałem ;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 To dobrze że jest wszystko dobrze. Jutro sprawdzę blg. Z wyglądem to nie ma problemu ponieważ balon jest szklany i na górze pływa odrobina piany i troszkę jakiegoś białego prusza ale to czytałem że to niby droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Stan na dzis (po 5 dniach od poprzedniego badania) BLG 5 Zapach: Ładny piwny Smak: Piwo bez gazu ciepłe Pytanie: zostawić aby jeszcze zeszło BLG czy rozlać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 wpisz w google - piwo granaty dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 wpisz w google - piwo granaty Rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Czy jeżeli dziś bym sprawdził BLG i nie różniło by się od tego z środy to mam rozlewać czy wstrzymać się do poniedziałku. Warka od dłuższego czasu nie pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Możesz rozlewać, tylko po co? Wielokrotnie na forum było pisane, że potrzymanie dodatkowy tydzień nie zaszkodzi a może pomóc. Jak na razie robiłem tylko z brewkitów - ostatnie dwie warki przetrzymałem tydzień po zakończeniu fermentacji (w tym samym baniaku, bez zlewania na cichą). I piwa tylko zyskały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja bym nie rozlewał piwa, które zeszło z 12 do 5Blg, nawet jeśli Blg się nie zmienia. Podejrzewałbym raczej utkniętą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja bym nie rozlewał piwa, które zeszło z 12 do 5Blg, nawet jeśli Blg się nie zmienia. Podejrzewałbym raczej utkniętą fermentację. Jeżeli utknęła to co dalej.? Co można zrobić. Domyślam się że jak dodał bym cukru do refermentacji mogły by utworzyć się granaty a tego chcę uniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Na forum jest jakiś badżilion tematów na temat utkniętej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Postanowiłem po przeczytaniu kilku postów zabutelkować 3 warki. Jak przez tydzień nic się nie stanie to zabutelkuję resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Minęło 6 dni od zabutelkowania 3 testowanych butelek. Dałem cukier do refermentacji 3 gramy na 0,5 l. Po 6 dniach żadna butelka nie pękła a piwo po otwarciu nie wyleciało. Piwo po przelaniu miało pianę krótko trwałą. W smaku dobre lekko drożdżowe bez goryczki. WYSZŁO MAŁO GAZOWANE Ile dać cukru do refermentacji aby wyszło lepiej gazowane. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Myślisz że po 6 dniach będzie nagazowane? Poczekaj przynajmniej z 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 W przepisie było 4 g cukru do refermentacji. Ja dałem 3 bo nie chciałem by butelki pękły. Wiem że może 6 dni to za mało ale chciałem sprawdzić jakie jest. Teraz dodam 5g. cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie dawaj 5g cukru chyba że chcesz wyciągać szkło z oka. Do takiego piwa 2-2.5g/butelkę to jest w sam raz. Górniaki nie powinny być mocno nagazowane. Poważnie, poczytaj trochę zanim coś zrobisz (chociażby uwagę kolegi z góry, który słusznie zauważył że minęło jeszcze mało czasu, co ty ostentacyjnie zignorowałeś deklarując użycie jakiejś kosmicznej ilości cukru) albo po prostu użyj kalkulatora nagazowania, bo jak na razie twoje decyzje wydają się być mocno randomowe. Nota bene 4g/butelkę, jeśli tyle faktycznie było w przepisie, to też jest absurd, to jest wartość dobra może dla weizena, a i to raczej w pobliżu górnej granicy zakresu Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Dziękuję za poradę na pewno do tego się zastosuję. Najśmieszniejsze jest to że przez 2 -3 tygodnie butla stała pod stołem i po krótkim czasie zatrzymała się na 5BLG. Wyciągnąłem ją i postawiłem koło stołu i zaczęła pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Najśmieszniejsze jest to że przez 2 -3 tygodnie butla stała pod stołem i po krótkim czasie zatrzymała się na 5BLG. Wyciągnąłem ją i postawiłem koło stołu i zaczęła pracowaćSkoro poczytałeś o sposobach na utkniętą fermentację to na pewno wiesz że poruszanie fermentorem jest jednym z nich. I żeby nie było że tylko łajam: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Sprawdzałem w poniedziałek BLG mojej warki i miała 5. Czyli bez zmian. Zabutelkowałem dodałem 3g cukru na refermentację i pierwsza Warka zrobiona Teraz mam ochotę uwarzyć coś z zacieranie jednak nie 20 l. ale 10-15 l. Co moglibyście polecić. Ja myślałem nad porterem ale bez mocnego posmaku palonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Prosty zasyp, droższe górnej fermentacji fajne chmiele. z forumowych receptur poszukaj FAH APA Jak chcesz ciemne to Stout lub CDA porter wymaga czasu. Dużo czytaj i pooglądaj filmy na youtube z warzeniem. Powodzenia. Podziwiam ludzi którzy startują od puszek wiedzac ze chcą zacierać. Po co.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Co moglibyście polecić. Ja myślałem nad porterem ale bez mocnego posmaku palonego.To się dobrze składa, bo porter nie powinien mieć mocnego smaku palonego. Pale ale, karmelowy, brown i czekoladowego tylko tyle żeby uzyskać te 50-60EBC. http://perfectpint.blogspot.com/2011/09/brew-day-london-porterish.html http://perfectpint.blogspot.com/2013/10/brew-day-brown-porter.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Oto mój produkt finalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Brawo TY. Smacznego i zacznij zacierać to lepsza piana będzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Szklanka od Warki? Profanacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 No chciał bym zamówię z homebrew.pl zestawy surowców do ważenia tylko nie wiem które wybrać z ciemnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się