Infam Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Flood Pale Ale 12°Blg 09.09r. Piana drobno / średniopęcherzykowa średnio trwała, dywanik pozostaje do końca. Nasycenie odpowiednie. Klarowność bardzo dobra, niemal krystaliczna. Kolor jasno złoty. Zapach chmielu wydaje się dominować. Nie jest to jakiś specyficzny aromat. Tak jakby zapowiedź porządnej goryczki chmielowej. Ładnie jednak wkomponowany w aromaty słodowo-korzenno-ziołowo-miodowe. Smak pełny, słodowy, ale już niebawem zmysły dopada porządna goryczka. Nie jest to piwo w stylu "foch". Goryczka chmielowa jest na prawdę na pierwszym miejscu. Jest pewnie grubo powyżej 40 IBU a przecież piwo już swoje poleżało. Zakończenie jednak jest najmniej chlubną stroną tego piwka. Wyraźna, ostra, goryczka garbnikowa kładzie się cieniem na oryginalnym początku degustacji. Wydaje się, że piwo ma nieco więcej "ballinga" niż ta deklarowana dwunastka. Dzięki za piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Hm, jeśli na kapslu było PA, to; Warka 12sta zacierana - Polskie Ale 40,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 41,6 IBU 20,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (10 min) Hops 4,6 IBU 10,00 gm Lublin [4,50%] (1 min) Hops 0,2 IBU razem 46,4 IBU, i jak napisałem; Wyszło 22L 14°Blg ( miało być 12°Blg / 26L - ale u mnie mocno odparowuje)Wody nie dolewałem. Chyba będzie przechmielone. Mogłem pomylić się przy robieniu naklejki z tym °Blg - przepraszam. i Poprzedni - z warki12 - to chmielowa siekiera, jak dla mnie - otworzyłem dziś pierwszą butelkę. Resztki jeszcze stoją gdzieś - dla mnie właśnie ta goryczka na końcu jest męcząca. Czy to kwestia wysładzania, czy może chmiel Magnum ma takie właściwości? Wszystkie z Magnum są dla mnie za gorzkie, choć przy podobnym poziomie IBU z innych chmieli jest OK. Z tego powodu odłożyłem ten chmiel na ciężkie czasy;-) Dziękuję za ocenę. flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Hm, jeśli na kapslu było PA, to;Warka 12sta zacierana - Polskie Ale 40,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 41,6 IBU 20,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (10 min) Hops 4,6 IBU 10,00 gm Lublin [4,50%] (1 min) Hops 0,2 IBU Wyszło 22L 14°Blg ( miało być 12°Blg / 26L - ale u mnie mocno odparowuje)Wody nie dolewałem. Chyba będzie przechmielone. Poprzedni - z warki12 - to chmielowa siekiera, jak dla mnie - otworzyłem dziś pierwszą butelkę. Resztki jeszcze stoją gdzieś - dla mnie właśnie ta goryczka na końcu jest męcząca. Czy to kwestia wysładzania, czy może chmiel Magnum ma takie właściwości? Wszystkie z Magnum są dla mnie za gorzkie, choć przy podobnym poziomie IBU z innych chmieli jest OK. Z tego powodu odłożyłem ten chmiel na ciężkie czasy;-) flood To zapewne warka 12. Na małej etykietce było dokładnie to, co napisałem w nagłówku: Flood Pale Ale 12°Blg 09.09r. Było kilka hipotez powstawania goryczki pozostającej. Sam się w tym trochę pogubiłem. Czy powstaje z tanin i garbników, wypłukiwanych w końcowej części wysładzania? U mnie goryczka taninowa zazwyczaj pojawiała się w "cieniasach" po mocnych piwach (pomimo, że nie wysładzałem do bólu, t.j. starałem się nie przekraczać 3°Blg). W ww. "mocnych piwach" nie było śladu tej goryczki. Czyli brzeczka "ta sama" (to samo zacieranie, chmielenie) ale różniąca się ogólnie rzecz ujmując wysładzaniem. Miałem jednak przypadki (wręcz pojedyncze) gdzie wysładzałem do 0°Blg (czasy błędów i wypaczeń) i tej goryczki nie było! Daleki jestem od hipotezy, że w Twoim PA ta goryczka powstała od magnum (dobrze byłoby rozwiać wątpliwość różnie chmieląc (magnum w tym przypadku) tą samą, wymieszaną brzeczkę - dzieląc na dwa garnki i oczywiście oddzielnie fermentować ale to operacja karkołomna w domowych warunkach). Dlaczego jestem daleki. Ano dlatego, że rzeczona goryczka była zbyt intensywna i trudno uwierzyć, że mogła powstać inaczej jak z błędu "w technologii". Na pocieszenie dodam, że w spożytym p. Pale Ale 2 nie ma śladu tej goryczki, a piwo przednie (ale o tym w innym wątku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Hello Infam, pocieszenia to ja nie oczekuję, za stary jestem;-) Powiedz mi gdzie jest ten błąd w technologii? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Powiedz mi gdzie jest ten błąd w technologii? Sam się w tym trochę pogubiłem. Tu chyba trzeba mądrzejszej głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się