Banan Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Witam, nazywam się Robert:) Na początek mam jedno pytanie. Dopiero zaczynam przygodę z domowym piwowarstwem i na pierwszy ogień poszło Belgian Blonde Ale. wydaje mi się, że wszystko co chciałem wiedzieć udało mi się tu znaleźć i m.in. dlatego zarejestrowałem się na tym forum. Pytanie moje jest dosyć banalne. Dedykowanym dla tego piwa produktem do fermentacji jest cukier kandyzowany, ale zastanawiam się, czy refermentacja może być glukozą. Jeśli tak, to czy można ją wsypać bezpośrednio do butelki i ile jej wsypać 0,5l. Jeśli ktoś już o to pytał, to przepraszam, ale nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Do refermentacji zwykły, biały cukier. Użyj sobie kalkulatora (tylko niekoniecznie sugeruj się widełkami dla stylów). http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Do refermentacji zwykły, biały cukier. Użyj sobie kalkulatora (tylko niekoniecznie sugeruj się widełkami dla stylów). http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html W sensie zwykły, biały cukier jest lepszy niż glukoza do tego, czy poprostu zwykły cukier wystarczy? Pytam, bo glukozę dostałem w prezencie i nie wiem, czy ją póki co zostawić, czy mogę ją użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Jak masz to możesz użyć, ale generalnie jest droższa a efekt ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak masz to możesz użyć, ale generalnie jest droższa a efekt ten sam. Dzięki, zatem wszystko jasne Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Banan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Glukoza jako surowiec do refermentacji jest szybciej przyswajana przez drożdże niż cukier - takie mam obserwacje po swoich piwach, które na glukozie były nagazowane 1-2 tygodnie wcześniej niż na cukrze. Różnica jest tym większa im wyższe BLG startowe brzeczki, a zanika (do 2-4 dni) przy piwach 10-11 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się