Night Hawk Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) 4 kwietnia 2015 roku oficjalnie ruszył wągrowiecki browar domowy 10 000 POMYSŁÓW. Ciekawostka odnośnie nazwy - po uwarzeniu pierwszego piwa zapytałem moją ukochaną czy ma jakiś pomysł na nazwę browaru, gdyż moje wydawały mi się nieco tandetne, "na siłę" i mało uniwersalne. Odpowiedziała z ironią: "dziesięć tysięcy". Pomyślałem - czemu nie! Do tej pory uwarzone: #1 Grodziskie Piwo nazywa się Kempingowe, ponieważ początkowo był zamysł, by uwarzyć je na powietrzu, przy kempingu. Plan nie wszedł w życie, ale nazwa i tak pasuje, gdyż ma to być piwo sesyjne, idealne na wszelkie kempingi, grill itd. Dokładne receptury będę wrzucał od późniejszych warek. Wady: Piwo nie było klarowane ani przechowywane w chłodzie, niestety wyszło za mętne. Przegazowane (był jeden granat w piwnicy). Przesadzona goryczka. Obfita, lecz dziurawa piana. Poza tym ok i nie ma wątpliwości, że to Grodziskie. #2 Grodziskie Nieco mniej glukozy i nachmielenia w porównaniu do poprzedniej warki. Błędem było warzenie tych piw w krótkim odstępie czasowym (ciężko wyciągnąć wnioski). Wady: nadal za mętne. Nagazowanie idealne jak na Grodzisza (zdarzył się gushing w paru butelkach), choć mogłoby być niższe dla większego komfortu picia. Goryczka nadal nieco za wysoka, dająca nieco ciężkości temu piwu, zamiast orzeźwiać. Poza tym ok i nie ma wątpliwości, że to Grodziskie. #1 i #2 warka w sumie wyszły bardzo podobnie. #3 Grodziskie Tu zaszła zmiana, co do nazwy. Majówkowe z dwóch powodów - warzone podczas majówki wraz z towarzyszem, moim wujkiem o ksywie "Maja". Wady: mętne. Nagazowanie znów za wysokie, butelki musiałem trzymać w lodówce, a i tak notorycznie pojawiał się gushing przy otwieraniu. Goryczka ok. W aromacie i smaku wyszło mocno drożdżowe (znam przyczynę), wędzonka się schowała. Zdaniem świadomych piwoszy było to najgorsze piwo z tych trzech. Wyszło bardzo kobieco/delikatnie i mniej w stylu. Natomiast zdaniem znajomych "lubujących się w piwie" było najlepsze, bo najbardziej przypominało eurolagera. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Night Hawk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) #4 Grodziskie etykiety już mi się nie chcę pokazywać, wiadomo jak wygląda Data warzenia: 28.03.2016 Data rozlewu: 6.04.2016 Surowce: Słód pszeniczny 0,7 kg Słód pszeniczny wędzony 3,0 kg Chmiel Sybilla 70 min. 25 g Chmiel Lubelski 30 min. 5 g Chmiel Lubelski 10 min. 10 g Chmiel East Kent Golding 5 min. 15 g Drożdże Safbrew S-33 11,5 g Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp. 38°C 38°C - przerwa 45 min., podgrzanie do 65°C 65°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 72°C 72°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 78°C Gotowanie: 80 min. Do sklarowania żelatyna na dwa dni cichej. Fermentacja: 9 dni w temp. 19-20°C Refermentacja: 150 g glukozy Ekstrakt początkowy: 8,0°Blg Finalnie otrzymałem 16,5 l gotowego piwa. Piwo wyszło bardo udane, ale nie do końca klarowne i ze sporym osadem drożdżowym. Zajęło nawet miejsce w finale Grodziskiego Konkursu Piw Domowych. Nie liczyłem na nic, także przejście eliminacji trzeba traktować jako spory sukces. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Night Hawk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) #5 Grodziskie (nieklasyczne) Eksperymentalna hybryda dwóch styli - Grodziskie oraz American Wheat Data warzenia: 15.04.2017 Data rozlewu: 24.04.2017 Surowce: Słód pszeniczny 3,0 kg Słód pszeniczny wędzony 1,2 kg Chmiel Sybilla 60 min. 10 g Chmiel Amarillo po wyłączeniu palnika 50 g Drożdże odzyskane z dna kilkudziesięciu butelek Piwa z Grodziska Zacieranie: Zasyp wrzucony do wody o temp. 38°C 38°C - przerwa 45 min., podgrzanie do 65°C 65°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 72°C 72°C - przerwa 22 min., podgrzanie do 78°C Gotowanie: 65 min. Do sklarowania żelatyna na dwa dni cichej. Fermentacja burzliwa w temp. 19-20°C, cicha w 16°C Refermentacja: 70 g glukozy Ekstrakt początkowy: 9,5°Blg Finalnie otrzymałem 14 l gotowego piwa (mało ze względu na uciążliwą filtrację). Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Night Hawk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się