seler Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Warka #18 Pszeniczne Ciemne Weselne Pszeniczny 2,5kg Monachijski 1kg Pilzneński 1kg Special B 0,2kg Pszeniczny Crystal 0,15kg Carafa III 0,05kg Marynka 20g 50min WLP 300 z odzysku z jasnego w #17 również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Warka #19 Dubbel słód pale ale 3kg słód monachijski 2kg słód Biscuit 0,7kg słód Special B 0,5kg słód Caramunich 0,25kg słód Carawheat 0,2kg słód Carafa Special 0,08kg Chmiele Chmiel Marynka 50g (40g w 15minucie, 10g na 15min przed końcem) Drożdże WLP 500 Trappist Ale Inne dodatki Cukier karmelizowany - 0,5kg Rodzynki - 0,1kg Zacieranie 55 °C - 15 min. 65 °C - 90 min. odebranie 8L rzadkiego zacieru do dekokcji z powrotem do gara - 78 °C - filtracja Gotownie 75min Carafa rozdrobniona, ekstrahowana 1L zimnej wody i ekstrakt wlany do brzeczki pod koniec zacierania. Rodzynki dodane na ostatnie 10 minut w trakcie chmielenia. Jak to jest z kolorem Dubbel'a? Ja chciałem takiego a'la Trapist czyli ciemnobrązowy, a regóła mówi że max miedziany... Czyli trapist jest "niestylowy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Warka #20 Czarne Pszeniczne słód pszeniczny ciemny 3,0kg słód pilzneński 1,5kg słód monachijski 1,5kg Słód melanoidowy 0,3kg Słód pszeniczny crystal 0,3kg Słód Special B 0,25kg Słód carafa 0,06kg Chmiele Chmiel Marynka - 25g Drożdże Drożdże WLP300 zebrane z Pszenicznego Ciemnego Zacieranie 45°C - zasyp pszenicznego 60' 42°C - ferulikowa 40' 67°C - podgrzanie i dodanie reszty słodów (bez specjal B i crystal) 20' 72°C - dekstrynująca (dodanie specjal B i crystal) 5' 76°C - podgrzanie do filtracji (dodana carafa) Wyszło 24L 15,5°Blg a w planach było 22L 16,5°Blg, przesadziłem z wysładzaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Warka #21 Belgijskie Specjalne II 5,5kg pilzneńskiego 0,5kg Biscuit 0,25 caramunich 0,5kg Cukier kandyzowany Jednowarowo 67°C 90min 40g Marynka (własna tegoroczna) 55min 30g Lubelski (własna tegoroczna) 15min WLP500 Wyszło 22L 16,5°Blg , zadane małą ilością gęstwy (ok 30ml) z Dubbla, ale starałem się mocno natlenić więc może dadzą radę chłopaki... Edytowane 28 Września 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) warka #22 Jasne Pełne I Pilzneński 3,5kg Monachijski 1kg Biscuit 0,5kg Marynka 40g 60min (własny tegoroczny) Lubelski 30g 10min (własny tegoroczny) US-05 (w ok. 15-17°C ) Zacieranie jednowarowo 67°C 90min i podgrzanie do mashout. Edytowane 8 Października 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) Warka #23 Ale Czerwone Pilzneński 4.00 Melanoidowy 0.30 Monachijski 0.50 Caraamber 0.25 Carared 0.40 Caramunich II 0.10 Jęczmień palony 0.10 Aroma 0.01 Biscuit 0.30 Marynka 30g 60min Lubelski 30g 10min Własne tegoroczne Wyeast 1728 Zacieranie na lenia 90min 68°C i mashout Wyszło 24L 12°Blg Edytowane 9 Października 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka #24 Szkockie Mocne Ale Pale Ale 5.00 Pilzneński 1.00 Wędzony 0.25 Aroma 0.37 Caramunich 0.25 Jęczmień palony 0.10 Chocolade 0.25 Cukier Trzcinowy 0.5 Marynka 30g 60min Lubelski 30g 10min Własne tegoroczne Wyeast 1728 Zacieranie na lenia 90min 68°C i mashout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 (edytowane) Szkockie mocne wyszło 22L 18°Blg Edytowane 30 Października 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Ale Czerwone wyszło prawie czarne... mocne posmaki palone, w sumie zupełnie nie jak chciałem... chyba że jeszcze się ułoży... (próba 2tyg od zabutelkowania) no i kolorek... nic czerwieni, jedynie ciemne brązy, prawie czarne. Wypić się wypije ale bez sensacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 No, 100g jęczmienia palonego robi swoje. Jak chcesz mieć czerwone, to celuj tak w ~35 EBC. Dowolny program ci to policzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Warka #25 Pszeniczne Jasne V Pszeniczny Jasny 2kg Pszeniczny Ciemny 0,5kg Pilzneński 1,5kg Monachijski 0,5kg saaz 30g 60min 44°C 60min 64°C 20min (odebranie 8L do dekokcji) 72°C 40min (odebranie 8L do dekokcji - mashout) Gotowanie 90min WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Warka #26 Marcowe Pierwszy dolniak Pilzneński 4kg Monachijski 2kg Amber 0,1kg Marynka 30g 60min Spalt Select szyszki 30g 30min Spalt Select szyszki 20g 1min Drożdże S-23 Trochę się martwię temperaturą, bo nie mam lodówki, ale plan mam taki że na cichą wstawie do pustego pokoju gdzie mogę regulować temperaturę otwierając i przymykając stosownie okno, a po burzliwej wystawię na balkon na dwa-trzy tygodnie i niech się dzieje wola niebios. Wyszło 23L 12BLG, niestety zrobiło się lato w listopadzie i mam 18stopni... wyjdzie marcowe górnej fermentacji Edytowane 14 Listopada 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Warka #25 w butelkach. Nieśmiało mogę powiedzieć że to najlepsza chyba pszenica jaka mi kiedykolwiek wyszła żeby się jeszcze tylko poprawnie nagazowała to długo nie postoi Ciekawe czy to wskutek dekokcji czy też nieekseprymentowania z dodatkowymi słodami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Butelkujemy #26 Marcowe. Wyszło bardzo dobre, odfermentowało do 2.5°Blg, #24 Szkockie już w butelkach zeszło do 4°Blg i jest pierońsko mocne, jak na mój gust zbyt wyczuwalny alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Warka #27 Kolsch Pilzneński 5kg Monachijski 0,3kg Pszeniczny Ciemny 0,3kg Zacieranie: 64°C 20min, 72°C 40min odebranie rzadkiego 8L zagotowanie i 78°C mashout Marynka 20g 60min Spalt select szyszki 30g 30min Spalt select szyszki 20g 10min Mech 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Warka #28 Pszeniczne Jasne VI Pszeniczny Jasny 2kg Pszeniczny Ciemny 0,8kg Pilzneński 1,5kg Monachijski 0,5kg Zakwaszający 0,1 spalt 15g 60min spalt 15g 30min 44°C 60min 64°C 20min 72°C 50min (odebranie 8L do dekokcji - mashout) Gotowanie 90min Drożdże 3068 Edytowane 22 Stycznia 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Warka #29 Marcowe II Pilzneński 5kg Monachijski 2kg Carapils 0,5kg Zakwaszający 0,2kg Zacieranie: 63°C 30min, 72°C 40min, 78°C Mashout Drożdże W-34 Spalt 30g 60min Spalt 10g 20min Spalt 5g chłodzenie Wyszło 26L 15°Blg Edytowane 5 Lutego 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Warka #30 Pszeniczne Jasne VII 2kg pilzneński 0,5kg monachijski 2,5kg pszeniczny 0,1kg zakwaszający WB-06 (obraziłem się na 3068 za kolejny kwas) Chmiel Spalt 30g 60min Zacieranie: 44°C 1h, 50°C 10, 64°C 20, 72°C 1h, mashout Fermentacja w 23°C (cel - uzyskać banany których nominalnie w WB-06 na lekarstwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Warka #31 Kolsch II Pilzneński 5kg Pszeniczny 0,3kg Zakwaszjący 0,1kg Carapils 0,2kg Spalt select 30g 60' Spalt select 20g 15' Zacieranie 64°C 25min, 72°C 60min, mashout Bardzo klarowny filtrat Drożdże u-05, fermentacja planowana w 22°C Wyszło 24L 13°Blg Edytowane 12 Marca 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Wczoraj zabutelkowałem Warkę 30, Pszeniczne na WB-06 dało piękne banany, myślę że głównie dzięki fermentacji w temp pow 23°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Zabutelkowałem Marcowe dwa, zeszło z 15 do 2°Blg więc jest mocne i jednocześnie wyszło mocno goryczkowe (co dziwne bo dośc mało chmielu dałem) chyba że to alko tak grzeje że mi się zdaje że goryczka, w każdym razie zamiast marcowego mam coś w stylu "okocim mocne"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Warka #32 Pszeniczne Jasne VIII z resztek pseniczny 2,2kg pilzneński 2,5kg monacvhijski 0,25kg zakwaszający 0,1kg Spalt select szyszki 23g 60min WY 3068 (dam im szansę ) zacieranie: 44°C 1h, 50°C 10min, 63°C 20min, 70°C 1h, mashout poprzez odebranie 8L rzadkiego i dekokt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Dziwna sprawa Pszeniczne VIII różniło się od VII praktycznie tylko drożdżami a w VIII piana jest właściwie zerowa podczas gdy VII jest piękna i gęsta. Ktoś ma jakiś pomysł skąd taka różnica?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A weź umyj porządnie szklankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A weź umyj porządnie szklankę. To nic nie daje Bardzo mnie frapuje przyczyna. Czyżby same drożdże mogły być przyczyną? Zarówno skład jak i przerwy były bez mała identyczne, butelkowanie z podobną ilością surowca, zresztą nagazowanie jest poprawne, a piana znika po kilku sekundach dosłownie podczas gdy w wersji VII utrzymuje się do samiutkiego końca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się