Matros Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) 2C. International Dark Lager Overall Impression: A darker and somewhat sweeter version of international pale lager with a little more body and flavor, but equally restrained in bitterness. The low bitterness leaves the malt as the primary flavor element, and the low hop levels provide very little in the way of balance. Aroma: Little to no malt aroma; may have a light corn character. Medium-low to no roast and caramel malt aroma. Hop aroma may range from none to light spicy or floral hop presence. While a clean fermentation profile is generally most desirable, low levels of yeast character (such as a light apple fruitiness) are not a fault. A light amount of DMS or corn aroma is not a fault.Appearance: Deep amber to dark brown with bright clarity and ruby highlights. Foam stand may not be long lasting, and is beige to light tan in color.Flavor: Low to medium malty sweetness with medium-low to no caramel and/or roasted malt flavors (and may include hints of coffee, molasses or cocoa). Hop flavor ranges from none to low levels, and is typically floral, spicy, or herbal. Low to medium hop bitterness. May have a very light fruitiness. Moderately crisp finish. The balance is typically somewhat malty. Burnt or moderately strong roasted malt flavors are a defect. Mouthfeel: Light to medium-light body. Smooth with a light creaminess. Medium to high carbonation. Comments: A broad range of international lagers that are darker than pale, and not assertively bitter and/or roasted. History: Darker versions of International Pale Lagers often created by the same large, industrial breweries and meant to appeal to a broad audience. Often either a colored or sweetened adaptation of the standard pale industrial lager, or a more broadly accessible (and inexpensive) version of more traditional dark lagers. Characteristic Ingredients: Two- or six-row barley, corn, rice, or sugars as adjuncts. Light use of caramel and darker malts. Commercial versions may use coloring agents.Style Comparison: Less flavor and richness than Munich Dunkel, Schwarzbier, or other dark lagers. Frequently uses adjuncts, as is typical of other International Lagers. Vital Statistics: OG: 1.044 – 1.056 FG: 1.008 – 1.0012 IBUs: 8 – 20SRM: 14 – 22 ABV: 4.2 – 6.0% Commercial Examples: Baltika #4 Original, Devils Backbone Old Virginia Dark, Dixie Blackened Voodoo, Saint Pauli Girl Dark, San Miguel Dark, Session Black Dark Lager, Shiner Bock ------- 2C. International Dark Lager Ogólne odczucia: Ciemniejsza i słodsza wersja międzynarodowego jasnego lagera, o trochę większej treściwości i smaku, ale równie utrzymującą się goryczką. Delikatna goryczka odsłania lekki smak słodowy jako główny element, a niski poziom chmielu zapewnia balans. Aromat: Niski do brak aromatów słodowych; może występować lekki aromat kukurydzy. Średnio-niski do brak aromatów palonych i karmelowych. Aromat chmielowy może występować od żadnego do lekkiego korzennego lub kwiatowego. Czysty profil piwa jest pożądany, jednak występowanie lekkich oznak fermentacji drożdżowej (w szczególności lekkiego charakteru jabłka) nie jest błędem.Niski poziom DMS lub słaby aromat kukurydzy nie jest wadą. Wygląd: Głęboko bursztynowy do ciemno brązowego z jasnym i rubinowymi refleksami. Piana jasno brązowa, nie utrzymująca się długo. Smak: Niska do średniej słodowa słodycz, ze średnio-niskimi do brak smaków karmelowych i/lub palonych słodów (dotyczy również kawy, melasy, czekolady). Smaki chmielowe od żadnych do niskich, głównie kwiatowe, korzenne lub ziołowe. Niska do średniej chmielowa goryczka. Może zawierać delikatne posmaki owocowe. Umiarkowanie rześki finisz. Balans jest zazwyczaj lekko słodowy. Wyraziste palone lub średnio palone smaki słodowe uważane są jako wada. Odczucie w ustach: Niska do średnio-niskiej treściwość. Delikatne z lekką kremowością. Średnie do wysokiego wysycenie. Komentarz: Szeroka gama międzynarodowych piw, które są ciemniejsze niż jasny lager, ale nie są stanowczo gorzkie i/lub palone. Historia: Ciemniejsza wersja międzynarodowego jasnego lagera, zazwyczaj produkowana, przez te same wielkie browary przemysłowe z nastawieniem na szersze grono odbiorców. Często barwiona lub dosładzana, przerobiona wersja standardowego jasnego lagera przemysłowego, albo szeroko dostępna (zarazem tania) wersja bardziej tradycyjnego ciemnego lagera. Charakterystyczne składniki: Dwu- lub sześcio-rzędowy jęczmień, kukurydza, ryż lub cukry jako dodatek. Niewielki dodatek słodów karmelowych lub ciemnych. Wersje ekonomiczne mogą zawierać środki barwiące. Porównanie stylów: Mniejsze bogactwo smakowe niż w Munich Dunkel, Schwarzbier, lub innych ciemnych lagerach. Częste używanie dodatków, jako rzecz typowa przy międzynarodowych lagerach. Parametry: OG: 1.044 – 1.056 (11.0 – 13.5°BLG) FG: 1.008 – 1.0012 (2.0 – 3.0°BLG) IBU: 8 – 20 SRM: 14 – 22 ABV: 4.2 – 6.0% Przykłady komercyjne: Baltika #4 Original, Devils Backbone Old Virginia Dark, Dixie Blackened Voodoo, Saint Pauli Girl Dark, San Miguel Dark, Session Black Dark Lager, Shiner Bock Edytowane 3 Marca 2017 przez Matros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się