Skocz do zawartości

Prośba o komentarz do receptury Stout'a


bkrawczy

Rekomendowane odpowiedzi

To jest moje drugie podejście do tego piwa. Niestety w pierwszym tak wszystko zatarłem że piwo odfermentowało mi z 13 do 6 blg. Chciałbym aby było dosyć oleiste, wytrawne z lekko wyczuwalnymi nutami wędzonymi. Poprzednio chmieliłem Marynką i Goldings UK. Chciałbym teraz spróbować z Northdown. Poniżej receptura po zmianach na ok 30l  13-14 BLG.

 

4,5 kg słód Pale Ale Weyermann
1,5 kg słód Monachijskii Weyermann
0,3 kg słód Chocolate BestMalz
0,3 kg słód Caraaroma Weyermann
0,35 kg słód Smoked BestMalz
0,5 kg jęczmień palony
0,4 kg płatki jęczmienne

1,2 kg płatki owsiane

 

63 °C / 40 min

65 °C / 20 min
72 °C / 30 min
Mash Out 78 °C / 10 min (+ słody palone)

 

Gotowanie 75'

50 g Northdown 60'

40 g Northdown 0'

 

Chmielenie na zimno ostatnie 3 dni cichej: 50 g Northdown

 

Drożdże 2x US-04

Edytowane przez bkrawczy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy mogę się wypowiedzieć, ale wyrzuciłbym Caraaroma i płatki jęczmienne. Nie wiem po co ta przerwa w 65oC, ale też bym pominął. No i chmielenie tylko na goryczkę, bo to chyba ma być Stout Owsiany. A, no i palone od samego początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą przerwą to chyba racja. W sumie to jest bez sensu. I tak na indukcji dość długo będzie mi się podgrzewało do 72. Dlaczego caraarome out? Jeżeli chodzi o palone to nie chciałbym aby to piwo wyszło kwaśne. Poprzednio złapało mi kolor idealnie i paloność i czekoladowość była na dobrym poziomie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzisz, bo to zależy co kto lubi. Ja na przykład lubię mocną paloność, taką na pograniczu popiołu, a poza tym w stoucie jeszcze tylko kawę i czekoladę i dlatego caraaroma niepotrzebna moim zdaniem. Ale jeśli uważasz, że dla Ciebie paloność jest na odpowiednim poziomie przy dodaniu słodów na koniec zacierania to OK, każdy robi takie piwo, jakie mu smakuje*

 

* Nie dotyczy piw na konkurs - tam ma smakować sędziemu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.