bkrawczy Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) To jest moje drugie podejście do tego piwa. Niestety w pierwszym tak wszystko zatarłem że piwo odfermentowało mi z 13 do 6 blg. Chciałbym aby było dosyć oleiste, wytrawne z lekko wyczuwalnymi nutami wędzonymi. Poprzednio chmieliłem Marynką i Goldings UK. Chciałbym teraz spróbować z Northdown. Poniżej receptura po zmianach na ok 30l 13-14 BLG. 4,5 kg słód Pale Ale Weyermann1,5 kg słód Monachijskii Weyermann0,3 kg słód Chocolate BestMalz0,3 kg słód Caraaroma Weyermann0,35 kg słód Smoked BestMalz0,5 kg jęczmień palony0,4 kg płatki jęczmienne 1,2 kg płatki owsiane 63 °C / 40 min 65 °C / 20 min72 °C / 30 minMash Out 78 °C / 10 min (+ słody palone) Gotowanie 75' 50 g Northdown 60' 40 g Northdown 0' Chmielenie na zimno ostatnie 3 dni cichej: 50 g Northdown Drożdże 2x US-04 Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez bkrawczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Nie wiem czy mogę się wypowiedzieć, ale wyrzuciłbym Caraaroma i płatki jęczmienne. Nie wiem po co ta przerwa w 65oC, ale też bym pominął. No i chmielenie tylko na goryczkę, bo to chyba ma być Stout Owsiany. A, no i palone od samego początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Z tą przerwą to chyba racja. W sumie to jest bez sensu. I tak na indukcji dość długo będzie mi się podgrzewało do 72. Dlaczego caraarome out? Jeżeli chodzi o palone to nie chciałbym aby to piwo wyszło kwaśne. Poprzednio złapało mi kolor idealnie i paloność i czekoladowość była na dobrym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Widzisz, bo to zależy co kto lubi. Ja na przykład lubię mocną paloność, taką na pograniczu popiołu, a poza tym w stoucie jeszcze tylko kawę i czekoladę i dlatego caraaroma niepotrzebna moim zdaniem. Ale jeśli uważasz, że dla Ciebie paloność jest na odpowiednim poziomie przy dodaniu słodów na koniec zacierania to OK, każdy robi takie piwo, jakie mu smakuje* * Nie dotyczy piw na konkurs - tam ma smakować sędziemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się