Matros Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) 3B. Czech Premium Pale Lager Overall Impression: Rich, characterful, pale Czech lager, with considerable malt and hop character and a long, rounded finish. Complex yet well-balanced and refreshing. The malt flavors are complex for a Pilsner-type beer, and the bitterness is strong but clean and without harshness, which gives a rounded impression that enhances drinkability. Aroma: Medium to medium-high bready-rich malt and medium-low to medium-high spicy, floral, or herbal hop bouquet; though the balance between the malt and hops may vary, the interplay is rich and complex. Light diacetyl, or very low fruity hop-derived esters are acceptable, but need not be present. Appearance: Gold to deep gold color. Brilliant to very clear clarity. Dense, long-lasting, creamy white head. Flavor: Rich, complex, bready maltiness combined with a pronounced yet soft and rounded bitterness and floral and spicy hop flavor. Malt and hop flavors are medium to medium- high, and the malt may contain a slight impression of caramel. Bitterness is prominent but never harsh. The long finish can be balanced towards hops or malt but is never aggressively tilted either way. Light to moderate diacetyl and low hop-derived esters are acceptable, but need not be present. Mouthfeel: Medium body. Moderate to low carbonation. Comments: Generally a group of pivo Plzeňského typu, or Pilsner-type beers. This style is a combination of the Czech styles světlý ležák (11–12.9 °P) and světlé speciální pivo (13– 14.9 °P). In the Czech Republic, only Pilsner Urquell is called a Pilsner, despite how widely adopted this name is worldwide. Kvasnicové (“yeast beer”) versions are popular in the Czech Republic, and may be either kräusened with yeasted wort or given a fresh dose of pure yeast after fermentation. These beers are sometimes cloudy, with subtle yeastiness and enhanced hop character. Modern examples vary in their malt to hop balance and many are not as hop-forward as Pilsner Urquell. History: Commonly associated with Pilsner Urquell, which was first brewed in 1842 after construction of a new brewhouse by burghers dissatisfied with the standard of beer brewed in Plzeň. Bavarian brewer Josef Groll is credited with first brewing the beer.Characteristic Ingredients: Soft water with low sulfate and carbonate content, Saazer-type hops, Czech malt, Czech lager yeast. Low ion water provides a distinctively soft, rounded hop profile despite high hopping rates. The bitterness level of some larger commercial examples has dropped in recent years, although not as much as in many contemporary German examples. Style Comparison: More color, malt richness, and body than a German Pils, with a fuller finish and a cleaner, softer impression. Stronger than a Czech Pale Lager. Vital Statistics: OG 1.044 – 1.060 FG: 1.013 – 1.017 IBU: 30 – 45 SRM: 3.5 – 6 ABV: 4.2 – 5.8% Commercial Examples: Bernard Sváteční ležák, Gambrinus Premium, Kout na Šumavě Koutská 12°, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11°, Primátor Premium, Únětická 12° ------------ 3B. Czech Premium Pale Lager Ogólne odczucia: Bogaty, pełny, jasny czeski lager, z wyraźnym słodowo-chmielowym charakterem oraz gładkim finiszem. Odpowiednio zbalansowany i orzeźwiający. Smaki słodowe są odpowiednie dla piwa typu Pilsner, piwo goryczkowe, ale nie cierpkie, co sprawia że staje się dobrze pijalne. Aromat: Średni do średnio-wysoki chlebowo-słodowy aromat ze średnio-niskim do średnio-wysokim korzennym, kwiatowy lub ziołowo-chmielowym bukietem. Balans pomiędzy słodami a chmielami może być różny, ale razem tworzą efekt bogactwa i złożoności aromatu. Lekki diacetyl, lub bardzo słabo wyczuwalne owocowe estry są akceptowane, ale nie muszą występować. Wygląd: Kolor złoty do głęboko-złotego . Przejrzyste do bardzo klarownego. Gęsta, długo utrzymująca się biała piana. Smak: Bogaty, złożony, chlebowo-słodowy smak w połączeniu z wyraźną, delikatną goryczką oraz kwiatowymi i korzennymi smakami chmielowymi. Smaki słodowe i chmielowe na poziomie średnim do średnio-wysokim, dodatkowo słody mogą zawierać delikatne smaki karmelowe. Goryczka jest wyczuwalna, ale nie dominująca. Długi finisz może balansować pomiędzy chmielowym a słodowym, ale nigdy jedna z wartości nie jest przeważająca. Lekki do średniego diacetyl i lekkie estry są akceptowane, ale nie muszą się one pojawiać. Odczucia w ustach: Średnia treściwość. Wysycenie na poziomie średnim do niskiego. Komentarz: Ogólnie określane jako pivo Plzeňského typu ( piwo typu Pilsner). Styl ten jest kombinacją czeskiego světlý ležák (11–12.9 °P) i světlé speciální pivo (13– 14.9 °P). W Czechach tylko Pilsner Urquell nazywany jest Pilsnerem, biorąc pod uwagę jak powszechna stała się ta nazwa na całym świecie. Kvasnicové (drożdże piwne), są popularne w Czechach, mogą być wykorzystywane jako kräusened do piwa które skończyło fermentować, lub dodawane jako świeża dawka drożdży po fermentacji. Piwa te mogą być czasem mętne z subtelnym drożdżowym i uwydatnionym chmielowym charakterem. Współczesne przykłady różnią się pod względem balansu pomiędzy słodem a chmielem, jednak chmiel w wielu z nich nie jest wysunięty na pierwszy plan, jak w przypadku Pilsner Urquell. Historia: Często powiązywany z Pilsner Urquell, który pierwszy raz został uwarzony w 1842 roku po zbudowaniu nowego browaru przez mieszczan niezadowolonych z piwa które było warzone w Pilźnie. Bawarski browarnik Josef Groll jest uznawany za pierwszego, który uwarzył to piwo. Charakterystyczne składniki: Miękka woda z niską zawartością siarczanu i węglanu, chmiel typu Saaz, czeskie słody, czeskie drożdże lagerowe. Niski poziom jonów w wodzie, pozwala osiągnąć delikatny profil chmielowy mimo większych dawek chmielu. Poziom goryczki w niektórych komercyjnych wersjach lagera spadał na przestrzeni ostatnich lat, jednak nie tak bardzo jak w przypadku współczesnych wersji niemieckich. Porównanie stylów: Lepsza barwa, bogactwo słodowe i treściwość niż w Pilsach niemieckich, z łagodniejszym, ale pełniejszym finiszem. Mocniejsze niż jasny czeski lager. Parametry: OG 1.044 – 1.060 (11.0 – 14.7°BLG) FG: 1.013 – 1.017 (3.3 – 4.3°BLG) IBU: 30 – 45 SRM: 3.5 – 6 ABV: 4.2 – 5.8 % Przykłady komercyjne: Bernard Sváteční ležák, Gambrinus Premium, Kout na Šumavě Koutská 12°, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11°, Primátor Premium, Únětická 12° Edytowane 3 Marca 2017 przez Matros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się