Smul&Sons Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Cześć, chcę rozkręcić drożdże na Risa a przy okazji uwarzyć lekkiego stouta na lato. na 40l ekstrakt 10-11Blg Pale ale - 5.5kg Carafa special I -0.9kg -> myślicie że wystarczy? nie chcę dawać jęczmienia palonego bo jakoś za nim nie przepadam. pszeniczny - 0.5kg płatki owsiane - 0.5kg laktoza -> chciałbym żeby piwo było bardzo delikatnie mleczne i możliwe jak najmniej słodkie, ile polecacie dać laktozy dla takiego efektu? cocoa nibs na zimno -> mam 100g ile dać? kawa -> na koniec zacierania Zacieranie ~62°C Co myślicie o takim przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 To nie dry stout, to tylko milk stout. Dry stout ma jęczmien palony, i nie ma laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 To nie dry stout, to tylko milk stout. Dry stout ma jęczmien palony, i nie ma laktozy. Dry w sensie że wytrawny, nie przepadam za słodkimi milk stoutami + chcę zrobić lekkie piwo na lato. Zainspirowało mnie piwo z piwnego podziemia, "podziemny stout" jeśli się nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Planuję warzenie na niedzielę więc podbijam, jak mi powiecie że nie ma stoutu bez jęczmienia palonego to go dam. Kierowałem się recepturą piwa z BrewDog'a "Black Tokyo Horizon" które to, mimo że jest RIS'em 36blg, nie ma ani grama spalonych ziaren. Drugie, nie mniej ważne pytanie to ta laktoza, nie robiłem nigdy piwa z laktozą a nie chciałbym kurde przesłodzić, zastanawiam się ile jej dać żeby była wyczuwalna ale nie dominująca. Przy zacieraniu na wytrawnie. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ja do swojego coffee milk stouta dodałem 0.5 kg laktozy i -jak to Ciebie też interesuje- ok 100 g zmielonej kawy na 5 min gotowania. Koledzy z Depozytu chwalili balans mleczno-kawowy w tym piwie Smul&Sons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się