daniel1886 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich piwowarów i piwoszy. Bywam na tym forum od długiego czasu, początkowo jako gość potem jako użytkownik. Nie piszę nie pytam bo jak do tej pory "lupka" wszystko mi mówi. Od dłuższego czasu mierzyłem się z warzeniem własnego piwa. W lutym 2016 zakupiłem "cały" potrzebny sprzęt:fermentory,mieszadła, termometry ... itp itd. Do tak zwanego "mega zestawu startowego" otrzymałem surowce do wytworzenia własnego piwa. I tak to się zaczęło. Warka nr 1: Z serii Australijskie receptury Home Brew Coopers "LAGER" :-) . Brzeczka ląduje w fermentorze dnia 17.02.2016r. Po zadaniu drożdży w tym samym dniu staje się piwem. .... .... Temperatura fermentacji +/- 22oC. Tak to wygląda: Po tych kilku miesiącach leżakowania w temp ~6oC jest dobre. Ze względu na to, że nie miałem wpływu na skład i smak ... CDN :-) Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez daniel1886 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Czas na degustację kolejnego piwa: Warka nr 2: -Dodanie drożdży do brzeczki 02 marca 2016 godzina ~16. -Temperatura podczas dodawania 22/24 stopnie. -Rehydratacja drożdży 45minut w temp. 24stC. -drożdże Fermentis BE-256 - 11,5g Brzeczka: -22litry woda źródlana . -ekstrakty slodowe 1,7kg+1,7kg bursztynowy wes. -cukier do uzykania 13,5Blg (niewiele) Chmielenie: -Chmiel Hallertauer Tradition - suszona szyszka ~28g 20minut -Chmiel Marynka - suszona szyszka 57g 45minut -Chmiel Lubelski - suszona szyszka ~28g 20 minut temp. prawie wrzenie Drożdze dodane w 23 stopniach celsjusza. fermentacja rozpoczeła się po 8h w temperaturze otoczenia 18.5st.C Cicha - odstawienie na cichą fermetację 09 marca 2016. - Blg ~0 nieco powyżej W mojej ocenie piwko dobre. Sporo nut kwiatowych ale po delikatnym ogrzaniu (1h w temp pokojowej) wydaje się byc słodkie pomimo tego, że Blg spadło do zera praktycznie... hmm ... Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez daniel1886 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Kolejny wsad do piwniczki. Piwko na jasnych słodach z dużą ilością goryczki (60min) i aromat (20min). Chmiele to Marynka i Lubelski. Temperatura fermentacji ~17oC. łącznie z cichą 3 tygodnie. Blg startowe 14 końcowe 1,5 . Dodatek do brzeczki to miód akacjowy, smak piwa przed butelkowaniem przyzwoity :-) Temperatura w piwniczce 7,5oC No i w końcu degustacja pierwszego pszeniczniaka "zimnego". Piwo super pijalne, alk około 3.5%, mętne, piana wysoka i gęsta, jednak słabo wyczuwalne banany ale jakieś tam są. Zbyt niska temperatura fermentacji następne zrobię w okolicach 20oC Edytowane 15 Maja 2016 przez daniel1886 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się