Guest_1 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Forma papierowa zapisków co chwile się gubi więc czas na zapisywanie gdzieś w odmęcie internetu. Kilku warek brakuje w zapiskach ale nic straconego bo to i tak byłe takie se, niewarte naśladowania Warka nr. 1 Witbier (receptura Doroty Chrapek z lekką modyfikacją) 13Blg 2 Imbirowe (receptura własna) 15Blg 3 Dry Stout (receptura własna) 14Blg 4 APA (receptura własna) 13Blg 5 American Stout (receptura własna) 14 Blg 6 IPA (receptura własna) 7 Polskie Ale (receptura własna) 11Blg 8 (Double)Imperial IPA 19,5 Blg 9 Milk Stout receptura od Undeath 10 Robust Porter 15Blg receptura od Klimekpl 11 American Stout \ 12 Polskie Pale Ale wiśniowe 13Blg receptura własna 13 Karmelowy ALE 14 American Wheat 13Blg receptura od Klimekpl 15 Grodziskie receptura własna 16 APA receptura własna 11blg Edytowane 18 Grudnia 2016 przez LägLer klimek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 5 dych w portfelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Witbier wg receptury Doroty Chrapek z małymi modyfikacjami 13 Blg - 20L Zasyp: - 2kg pilzneński - 1kg pszeniczny - 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 mąka pszenna Dodatki/przyprawy: - 20g quracao - 15g kolendra - 30g trawa cytrynowa Drożdże: Safbrew S-33 Zacieranie: Na początek kleikować mąkę, potem dodać do zacieru - 69°C - 65°C/100min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 25g Marynka 10%aa -- 60 min - 8g kolendry + 20 g skórka / 15min - 30g trawy cytrynowej / 15min Kolendrę zmielić w moździerzu !!! Refermentacja: glukoza 6g/l Dobre piwo ze zdecydowanym aromatem kolendry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Imbirowe 15Blg 21L Zasyp: - 5kg pilzneński Drożdże: US-05 Dodatki: - 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki Zacieranie: - 69°C zasyp - 65°C/60min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 25g Marynka 10%aa -- 60 min - 20g Lubelski -- 15 min - 100g imbiru --15 min Refermentacja: 6g/L Edytowane 1 Maja 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Dry Stout receptura własna 14Blg 22L Zasyp: - 3kg Pale Ale - 1kg Monachijski - 0,2 kg Czekoladowy - 0,1kg Jęczmień Palony (barwiący) - 0,3 kg Karmelowy Drożdże: S-04 - jedna saszetka Dodatki: - 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/60min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 28g Junga -- 60 min - 15g Lomik -- 15 min - 20g Marynka --5 min Refermentacja: 7g/L Edytowane 18 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 APA receptura własna 13Blg 22L Zasyp: - 4kg Pale Ale - 0,5kg Monachijski - 0,2 kg Biscuit - 0,2kg Cara Clair (odpowiednik Carapils) - 0,2 kg Carabelge Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/50min - 72°C/25min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 20g Admiral -- 60 min - 15g Citra -- 15 min - 20g Cascade --10 min Chmielenie na zimno: 30g Cascade (niestety mało. Powinno się wrzucić najmniej 60g) Refermentacja: 6g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) 7 Polskie Ale (receptura własna) 11Blg Zasyp: -Pilzneński 2kg -Pale Ale 2kg -Karmel 30 0,2kg -Pszeniczny 0,2kg Drożdże: s-04 Zacieranie: 65°C zasyp 62°C 45 min 72°C 25 min 76°C 10 min Chmiel: -Magnum 60 min/ 30g -Lubelski 15min/ 20g Refermentacja: Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14-15°C, bez cichej. Czas pracy 5h. Butelkowanie przy 3 Blg Glukoza 6g/litr Edytowane 18 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) 8 Imperial IPA 19,5Blg Zasyp: - Pale Ale - 6kg - Monachijski - 1kg - Karmelowy 300 - 0,2kg - Carabelge - 0,2 kg Drożdże: s-04 dwie saszetki Zacieranie: 67°C zasyp 62°C 70 min 72°C 30 min 76°C 10 min Chmiel: -Nugget 15%aa - 60g/60min -Sorachi Ace 12,5%aa - 25g/15min Na zimno: -Cascade - 50g -Belma - 35g -Sorachi Ace - 25g Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14°C, bez cichej. Czas pracy 6h Edytowane 18 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Milk Stout receptura od Nieśmiertelnego Zasyp: - 2,2kg Pale Ale - 1,5kg Monachijski - 0,4 Karmel jasny 30 - 0,4 kg Karmel ciemny 300 - 0,2 kg carafa III Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/50min - 72°C/25min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 70 min 60min - Zeus 30g Laktoza 15min/250g + 250g pod koniec cichej po stwierdzeniu ze jednak samo 250g to za mało. Minimum Lakto do tego piwa to 500g/20l Refermentacja: 5,7g/L dezynfekcja - http://ww Edytowane 25 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Robust Porter receptura od Klimka a on ma ją od Undeath'a Zasyp: - 3,8kg Pale Ale - 0,5kg Monachijski - 0,25kg chocolate (uk) - 0,2 kg Aroma 100ebc - 0,2 kg Biscuit - 0,1kg barwiący - 0,5 Crystal 160ebc Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 63°C/45min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Northdown (uk) 50g/60min Bramling Cross (uk) 25g/15min Refermentacja: g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) American Stout Zasyp: - 3,5kg Pale Ale - 0,2kg chocolate (uk) - 0,1 kg Biscuit - 0,1kg Carafa III - 0,2 karlmel 300 Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/45min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Nugett - 30g/60min Lemon Drop 20g/15min Ahtanum 20g/10min Chmielenie na Zimno Summit - 30g El dorado - 30g Refermentacja: g/L Edytowane 18 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Polskie Pale Ale z wiśniami 13Blg receptura własna Zasyp: - 3,6kg Pale Ale - 0,1kg Karmel 300 - 0,54kg Pszeniczny - 0,1kg Prażona pszenica - 0,05kg Aroma - 0,25kg karmel 30 Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/45min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Magnum 25g/60min Lubelski 40g/15min Wiśnie mrożone z hortexu 3x450g=1,35kg/15min Refermentacja: g/L Edytowane 14 Grudnia 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) American Wheat 13Blg receptura od Klimekpl z modyfikacjiami Zasyp: - 2,5kg pszeniczny - 2kg pilzneński - 0,25kg Prażona Pszenica Drożdże: US-05 - jedna saszetka Zacieranie: - 69°C zasyp - 66-67°C/70min - 72°C/20min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Equinox 10g/60min Pekko 10g/15min ADHA 484 10g/10min Chmielenie na zimno: Pekko 30g ADHA 484 20g Refermentacja: g/L Edytowane 19 Listopada 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) 15 Grodziskie receptura własna Zasyp: - 2,5kg pszeniczny wędzony dębem - 1kg pszeniczny Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 63-61°C/30min - 73°C/25min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Magnum 6,4aa 30g/60min Lubelski 15g/15min Refermentacja: g/L Edytowane 16 Grudnia 2016 przez LägLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 16 APA receptura własna 11°Blg Zasyp: - 3kg Pale Ale Strzegom - 1kg Pilzneński Strzegom - 0,2 Carabelge Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 63-61°C/30min - 73-71°C/25min - 76°C/ 10min Wygrzew Gotowanie i chmielenie: Magnum 6,4aa 20g/60min Citra 30g/15min Citra 20g/5min Refermentacja: g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się