3arny Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Witam, Postanowiłem wreszcie zacząć prowadzić uporządkowane notatki piwowarskie. Możę dzięki temu dostanę kilka dobrych rad . Zacząłem swoją przygodę we wrześniu 2014 roku jak większość od brewkitów. Posiadam następujący sprzęt: 4 wiadra fermentacyjne 33L, 6 wiader fermentacyjnych 15L, emaliowany gar 20L, wężyki , 3 kraniki, rurki fermentacyjne, łychę do mieszania, termometr, balingometr, kapslownicę stołową Griffo, lodówkę turystyczną 35L i wąż filtracyjny. Oto moję warki ( nie będę wchodził w szczegóły , gdyż "gotowce" i ekstrakty w większości nie dały mi satysfakcji końcowej): #1 Lager Coopers #2 Wienna Lager Coopers #3 Milk Stout 16BLG -20L- ekstrakt - by Centrum Piwowarstwa #4 Ciemne Lekkie 11BLG - 18L- ekstrakt - by Centrum Piwowarstwa #5 Pszeniczne 10,5 BLG - 14L - Ekstrakt - własny pomysł Ekstrakt Pszeniczny Gozdawa 1,7 kg Ekstrakt Suchy Pszeniczny Mountains 0,5 kg Chmiel Lubelski 15g w 0' Chmiel Amarillo 15g w 45' Chmiel Sorachi Ace 25g po wyłączeniu palnika Drożdże US-05 Fermentacja w 20 ^C przez 10 dni Po 14 dniach od zabutelkowania wyszło nawet pijalne piwko #6 Pseudo-Porter Bałtycki 19BLG -9 L - Ekstrakt #7 American Amber Ale 12BLG - 15L -Ekstrakt Edytowane 3 Marca 2017 przez 3arny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) #8 , #9, #10 American Stout 17 BLG na 15L- od teraz zacieranie - by Centrum Piwowarstwa i własna Zrobiłem mały eksperyment z zestawem i podzieliłem go na 3 Słód pale ale 3,85kg Słód monachijski 1,2 kg Słód crysta 0,3 kg Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg Pszenica prażona 0,2kg Zacieranie bez ciemnych słodów w ok 18l wody w temp 68^C przez 90 minut , aż do negatywnej próby jodowej. Gdy próba negatywna to wsypałem ciemne słody na 15 min i podgrzałem do 76^C. Wysładzanie 14L wody o temp. 76 ^C aż miałem 15BLG Chmiel Columbus/Tomahawk 35g w 0' Chmiel Cascade w 50' Drożdże US West Coast M44 Mangrove Jack Fermentacja burzliwa 21^C przez 14dni Cicha 10dni i odlałem z tego #8 - 5L do reszty wsypałem chmiel Mosaic 25g na 4dni i rozlałem #9 kolejne 5 L #10 Ostatnie 5L zostało na 3 tygodnie z płatkami dębowymi mocno opiekanymi (macerowanymi wcześniej 3 tyg. w 100ml Jim Bim) Piwka wyszły bardzo dobre, wkońcu pełna satysfakcja Edytowane 20 Maja 2016 przez 3arny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) #11 American Wheat 11BLG na 15L - by Dori Słód pilzneński 2kg Słód pszeniczny 2kg Zacieranie w 69^C 13L przez 1h,potem podgrzanie do 76^C i filtracja. Chmielenie: 10g Citra 0' 10g Amarillo 45' 20g Citra po wyłączeniu palnika Drożdże US-05 zadano w 17^C Fermentacja w 17,6^C przez 12dni #12 American Wheat z syropem Żurawinowym 11BLG na 8L Z poprzedniej warki po fermentacji odlałem 5L z osadem drożdżowym i dodałem 0,7L syropu Paola Żurawina oraz 3L wody. Całość przetrzymałem tydzień i rozlałem w butelki. #13 American Wheat 10BLG 13,5 L 2 kg Pilzneńskiego 2kg Pszenicznego Zacieranie w 69^C 13L przez 1h,potem podgrzanie do 76^C i filtracja. Chmiel: 10g Amarillo 60' 10g Cascade 15' 20g Citra po wyłączeniu palnika Drożdżę US-05 Fermentacja w 18°C Edytowane 12 Grudnia 2016 przez 3arny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 #14 American IPA 16BLG na 10L i #15 Imperial AIPA 18BLG na 8L Zacierałem na 20L i podzieliłem na 2 warki Drożdże US-05 Słód Pale Ale 5kg Monachijski 1kg Pszeniczny 0,8 kg Zacieranie w 68°C 20L 70minut, potem do 76°C i filtracja. #14 chmielenie 10g Chinook 60' 10g Mosaic 30' 15g Citra 5' 15g Citra 0' 2g Mech irlandzki 15' Na cichą 10g Simcoe i 10g Amarillo - 4dni Fermentacja w 19,6°C #15 Brzeczkę gotowałem godzinę przed chmieleniem Chmielenie 10g Simcoe 60' 10g Simcoe 40' 10g Amarillo 15' 10g Cascade 5' 10g Cascade 0' 2g Mech irlandzki 15' na cichą 20g Mosaic -4dni Fermentacja tak jak #14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) #16 Piernik z Dynią - Pumpkin Ale 11BLG na 10,5L Słody Pale Ale 3kg Abbey 0,7kg Czekoladowy jasny 0,06kg Caraaroma 0,2kg Łuska ryżowa 0,3kg 2kg Dynii Hokkaido Dynia pieczona w kawałkach 50min z 3 łyżkami cukru trzcinowego w 220°C - zeszło do 0,9kg Dynia dorzucona do zacieru ( 68°C na 60minut 14L) Chmielenie 20g Willemotte 60' 20g Willemotte 5' + przyprawy ( 2 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki tartego imbiru i 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej) Fermentacja w 17°C 10dni + 5 cichej Edytowane 3 Marca 2017 przez 3arny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) #17 Angielskie Śniadanie - Stout Owsiany 15BLG na 12L Zasyp:4,07kg Pale Ale 2,5kg Monachijski I 0,5kg Czekoladowy jasny 0,27kg Palony jęczmień 0,2kg Caraaroma 0,2kg Płatki owsiane 0,4kg Zacieranie , filtracja i wysładzanie : woda do zasypu 24L o temp. 72°C 60 min - 66-68°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji Gotowanie: 60 min 60 min- Challenger 25g 15 min- EKG 25g 0 min- Challenger 5g Drożdże S-04 Fermentacja: Wyszło 12L 15BLG Temperatura dodania drożdży : 23°C Temp. fermentacji burzliwej: 18-20°C przez 10 dni (6BLG) Temp. fermentacji cichej : 18-19°C przez 5 dni (5BLG) Refermentacja: 60g glukozy /12L Edytowane 3 Marca 2017 przez 3arny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 #18 Marysia - Pils 11BLG na 12,5L Zasyp:3kg Pilzneński Premium Weyermann 3kg Zacieranie , filtracja i wysładzanie : woda do zasypu 11L o temp. 69°C Filtracja 8L do uzyskania 13L o 12BLG 60 min - 65-68°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji Gotowanie: 60 min 60 min- Marynka 15g 30 min- Marynka 10g 15 min- Lubelski 15g 10min- Mech Irlandzki 4g Drożdże Saflager W34/70 - 2 saszetki Fermentacja: Wyszło 12,5L 11BLG Temperatura dodania drożdży : 15°C Temp. fermentacji burzliwej: 9-12°C przez 20 dni Temp. fermentacji cichej : 10-13°C przez 14 dni Refermentacja: 77g glukozy /12,5L - 2,4 CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) #19 Kalifornia - West Coast IPA 14BLG na 19,5L Zasyp:5,5kg Pilzneński Strzegom 2kg Pale Ale Weyermann Zacieranie , filtracja i wysładzanie : woda do zasypu 20L o temp. 69°C Filtracja 14,5L do uzyskania 22L o 12BLG 60 min - 65-68°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji Gotowanie: 60 min 60 min- Chinook 15g 10 min- Mosaic 50g 5 min- Mosaic 60g Cicha fermentacja 6dni- Equinox 50g Drożdże US-05 - 2 saszetki Fermentacja: Wyszło 19,5L 14BLG Temperatura dodania drożdży : 21°C Temp. fermentacji burzliwej: 19°C przez 10 dni Temp. fermentacji cichej : 21°C przez 6 dni Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez 3arny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 1 paczka us05 spokojnie by starczyla. I cos slaba ta wydajnosc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 1 paczka us05 spokojnie by starczyla. I cos slaba ta wydajnosc?Miało być 19,5 L i już poprawiłem, a dwie paczki na gęstwę do RISa Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się