browardariush Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Witam serdecznie.Zaczynam swoją przygodę z domowym warzeniem piwa,chciałbym się podzielić moimi osiągnięciami i prosić bardziej doświadczonych o rady i wskazówki. Browardariush rozpoczął swoją działalność w dniu 01.01.2016. Pracujemy na trzech fermentorach,dwóch termometrach,gar 40L .W drużynie mamy piwowara domowego i trzech pomocników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Warka#1 3.01.2016 Dry Stout Blg 12* ekstrakt jasny 1,7 kg ekstrakt ciemny 1,7 kg jęczmień palony 0,2 kg pszenica palona 0,2 kg chmiel East Kent Golding 60 g - 60 minut drożdże US Safale -04 Fermentacja cicha 12.01.2016 Blg 5* chmiel Willamette USA 30 g chmiel Mosaic USA 30 g Rozlew 30.01.2016 Blg 3* 17 L Refermentacja Glukoza 65 g Kapsel czarny golas Edytowane 5 Maja 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Warka #2 31.01.2016 IPA Blg 10.5* Brewkit Coopers ekstrakt IPA Coopers 1,7 kg ekstrakt jasny 1,7 kg drożdże US Safale-04 Fermentacja cicha 09.02.2016 Blg 3,5* chmiel Citra 100 g Rozlew 21.02.2016 Blg 2* 22 L Refermentacja Glukoza 120 g Kapsel gold golas Edytowane 5 Maja 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Warka#3 03.02.2016 STOUT Blg 10* Brewkit Coopers ekstrakt Stout Coopers 1,7 kg ekstrakt ciemny 1,7 kg drożdże Brewery Coopers Fermentacja cicha 16.02.2016 Blg 3,5* Rozlew 25.02.2016 Blg 3* 23 L Refermentacja Glukoza 87 g Kapsel niebieski golas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 27.02.2016 PIERWSZE WARZENIE PIWA ZE SŁODÓW Z ZACIERANIEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) WARKA#4 27.02.2016 NEW Zeland IPA Blg 14* Słód Pale Ale 4,5 kg Słód Carapils 0,3 kg Drożdże US-05 Zacieranie 68°C 60 minut 72°C 10 minut 76°C Mashout Gotowanie 70 minut Chmielenie Green Bullet 30 g 60 minut Green Bullet 20 g 10 minut Green Bullet 10 g 0 minut Motueka 10 g 0 minut Pacifica 10 g 0 minut Fermentacja cicha 07.03.2016 Blg 3,5* Motueka 20 g Pacifica 20 g Rozlew 13.03.2016 Blg 3* 19 L Refermentacja Glukoza 120 g Kapsel złoty golas ( jedna kropka) Edytowane 6 Maja 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) WARKA#5 04.03.2016 Oatmeal Stout Niestety zaginęły mi zapiski z tego warzenia,wiadomo tylko ,że Stout smakuje super ,a butelki są zakapslowane niebieskim kapslem. Fermentacja cicha 27.03.2016 Blg 5* Dodany ekstrakt z trzech kaw espresso. Rozlew 06.04.2016 Blg 5* 17 L Refermentacja Glukoza 80 g Kapsel złoty golas (dwie kropki) Edytowane 6 Maja 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 WARKA#6 28.03.2016 Własne Pale Ale Blg 16* Słód Pale Ale 5 kg Słód Cara Gold 1 kg Drożdże Safale K-97 Zacieranie 67°C-68°C 70 minut do negatywnej próby jodowej 76°C Mashout Gotowanie 60 minut Chmielenie Simcoe 40 g 60 minut Equinox 15 g 0 minut Fermentacja cicha 12.04.2016 Blg 5* Simcoe 60 g Equinox 15 g Mosaic 25 g Rozlew 20.04.2016 Blg 4,5* 18 L Refermentacja Glukoza 130 g Kapsel złoty golas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) WARKA#7 16.04.2016 IPA Germany Blg 13,5* Słód Pale Ale 4,5 kg Słód Carapils 0,3 kg Drożdże US-05 Zacieranie 68°C 60 minut do negatywnej próby jodowej 76°C Mashout Gotowanie 65 minut Chmielenie TNT 30 g 50 minut Hersbrucker 20 g 10 minut TNT 10 g 10 minut Hersbrucker 10 g 0 minut TNT 10 g 0 minut Hallertauer 10 g 0 minut Cicha fermentacja 29.04.2016 Blg 3,5* 20 L Chmielenie na zimno 05.05.2016 TNT 10 g Hallertauer 20 g Rozlew 10.05.2016 Blg 3* 20 L Refermentacja Glukoza 115 g Kapsel złoty golas kreska Edytowane 23 Maja 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) WARKA#8 02.05.2016 English IPA 14* Blg Słód Pale Ale 4,5 kg Słód Caraamber o,3 kg Drożdże Safale S-04 Zacieranie 67°C 60 minut 72°C do negatywnej próby jodowej 76°C Mashout Gotowanie 70 minut Chmielenie Flyer 30 g 60 minut Admiral 30 g 10 minut English Golding 30 g 0 minut Rozlew 29.05.2106 Blg 3* 19L Refermentacja Glukoza 115 g Kapsel złoty Edytowane 29 Maja 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) WARKA#9 09.07.2016 Pierwszy raz z wykorzystaniem własnoręcznie zrobionej lodówki styropianowej.(Temp zew. 32°C w lodówce mogę ustawić 15°C-22°C) STYL- Pale Ale 10,5* BLG Słód Pale Ale 3,2 kg Słód Monachijski I 0,25 kg Słód Caraaroma 0,15 kg Zacieranie 68°C 60 minut 70°C 10 minut do negatywnej próby jodowej 76°C mashout Gotowanie 65 minut Chmielenie Challenger 20 g 60 minut Challenger 10 g 15 minut Bramling Cross 10 g 15 minut Bramling Cross 20 g 5 minut Marynka 30 g 5 minut Fermentacja cicha 24.07.2016 Blg 3* Chmielenie na zimno 30.07.2016 Centennial 50g Rozlew 04.08.2016 Blg 3* 18 L Refermentacja glukoza 130g Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) WARKA#10 15.08.2016 PSZENICZNE JASNE 13°Blg Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg Słód pilzneński Weyermann 1,6 kg Słód Carahell 0,2 kg Drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie 45°C 10 minut 53°C 15 minut 63°C 30 minut 72°C 20 minut 78°C 10 minut Mashout Gotowanie 80 minut Chmielenie Spalt select (de) 10 g 70 minut Spalt select (de) 10 g 30 minut Spalt select (de) 10 g 15 minut Fermentacja 14 dni Rozlew 29.08.2016 Refermentacja glukoza 150g cukier 20g Edytowane 13 Października 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) WARKA#11 01.10.2016 Porter Angielski z Miętą 11°Blg Słód pale ale Weyermann 3,6 kg Słód Caraaroma 0,3 kg Słód Carafa Special I 0,1 kg Mięta z ogródka świeża 0,03 kg Drożdże Safale S-04 Zacieranie 68°C 60 minut do negatywnej próby jodowej 76°C Mashout Gotowanie 70 minut Chmielenie Challenger 30 g 65 minut Fuggles 30 g 20 minut Mięta 30 g 10 minut Fermentacja Burzliwa 18°C 12 dni Rozlew 22.10.2016 18L 3,5* BLG kapsel złoty golas Edytowane 23 Października 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) WARKA#12 12.10.2016 American Wheat 12°Blg Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg Słód pilzneński Weyermann 2,5 kg Drożdże US-05 Zacieranie 68°C 60 minut 76°C mashout Gotowanie 60 minut Chmielenie Centenial 25 g 60 minut Cascade 15 g 30 minut Cascade 15 g 0 minut-whirpool Centenial 25 g 0 minut-whirpool Citra 30 g 0 minut-whirpool Rozlew 26.10.2016 3.5°Blg Edytowane 26 Października 2016 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) WARKA # 13 20.11.2016 American Wheat 14°Blg Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg Słód pilzneński jasny Weyermann 2,5 kg Drożdże US-04 Zacieranie Słody wsypane do wody 55°C i podgrzane do 64°C 64°C 60 minut 72°C 15 minut 78°C mashout Gotowanie 70 minut Chmielenie Amarillo 15g 60 minut Amarillo 15g 10 minut Fermentacja cicha 29.11.2016 Chmielenie na zimno 04.12.2016 Citra 30g Rozlew 18.12.2016 3* BLG Kapsel żółty golas Edytowane 1 Stycznia 2017 przez browardariush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się