Skocz do zawartości

Zacieranie infuzyjne - lodówka/termos - przerwa białkowa 15 minut


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym spróbować zacierania infuzyjnego z przerwą białkową, ponieważ chciałbym zużyć kilka kilogramów słodu monachijskiego.

Myślę więc użyć słodu 50% pale ale i 45% monachijskiego (przy monachijskim zalecana jest przerwa białkowa) i 5% karmelowego 150.

 

Po obliczeniach teoretycznych w Beersmith odnośnie ilości i temperatury wody wyszedł mi mniej więcej następujący schemat zacierania:

 

Dla 5 kg słodu

 

52'C przerwa białkowa - 15 minut

4l wody o temperaturze 74,8'C

 

64'C przerwa scukrzająca (maltozowa) - 30 minut

8,5l wody o temperaturze 76,7'C

w tym momencie mam stosunek wody do słodu 1:2,5

 

72'C przerwa białkowa - 60 minut

5l wody o temperaturze 97,4'C

w tym momencie mam stosunek wody do słodu 1:3,5

 

Teraz mam pytanie, czy możliwe jest zmieszanie 5kg słodu z 4l litrami wody, by jakoś równomiernie zwilżyć/podgrzać słód a nie narobić przy okazji "klusek"?

Czy ktoś podjął może podobną próbę i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem?

 

Pozdrawiam

 

PS. Mój sprzęt: mam termos 40l z kranikiem i wężykiem w środku.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam co prawda BS, ale z pewnością po zmieszaniu 5 kg słodu z 4 l wody o temperaturze 74,8°C żadnej przerwy białkowej nie uzyskasz. Tu raczej chodzi o to, że masz dolać te cztery litry wody po przerwie białkowej i w ten sposób podnieść temperaturę do 64°C. Ze swojej strony polecam ten arkusz: tomasz_zieba.republika.pl/piwo/piwo_obliczenia.xls

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.