Maciek Aniol Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Witam wszystkich, Ponieważ nie mogę znaleźć w sieci sensownych informacji chciałbym poruszyć temat daty ważności piwa niepasteryzowanego, niefiltrowanego. Na butelkach małych browarów, które można kupić w sklepie widać sporą rozbieżność. Od parunastu dni do paru miesięcy. Pytanie więc jest następujące. Na jakiej podstawie i w jaki sposób powinna być wyznaczana data ważności piwa? Wiem, że Sanepid wymaga czasami zrobienia tzw. badań przechowalniczych. Czy jest to obowiązkowe? Z jakich przepisów właściwie to wynika?. Pozdrawiam, A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Z tego co mi wiadomo sprawdza to sanepid, a na jego potrzeby wystarczy badanie sensoryczne po przechowywaniu ew mikrobiologia. Można zrobić samemu bądź skorzystać z laboratorium. Przechowywanie można przyspieszyć w cieplarce. klinsp.pk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Najlepiej się odezwać do Mateusza https://www.facebook.com/mateusz.kupracz.9?fref=ts (nie wiem jaki nick na forum) jeśli mnie pamieć nie myli, to przerabiali w Rochu w tym roku albo pod koniec zeszłego kontrolę sanepidu i doczepili się do terminu (który był określony "wg. własnych obserwacji"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Mogą się czepić zależy kto robi i według czego, sanepid lubi papiery więc protokół z badania musi być, w razie co zawsze można skorzystać z laboratorium które się podpisze pod tym. Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ano dokładnie, w dyskusji towarzyszącej w./w kontroli padała nazwa instytutu Hamilton http://www.hamilton.com.pl któremu browary zlecają badanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Aniol Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Cześć. Dzięki za odpowiedź. Nasza Pani z Sanepidu poprosiła o mikrobiologiczne badania przechowalnicze z uwzględnieniem bakterii coli, dzikich drożdży oraz pleśni. Zostały wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu ale laboratorium szybko stwierdziło, że jak piwo niefiltrowane i niepasteryzowane to więcej niż 21 dni nie dadzą. Sprzedajemy niewielkie ilości butelek ale czasami jest to problem. Nie za bardzo też mogę doszukać jakichkolwiek przepisów jasno stwierdzających jakie badania dokładnie należy wykonać. Jedynie co znalazłem to norma PN-A-79098/1995 która według informacji wyczytanych na necie została wycofana. Ktoś coś może napisać więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Znajdź laboratorium które ci zrobi po miesiącu czy ile chcesz, to producent ustala ile można przechowywać jego produkt i w jakich warunkach. Zwróć też uwagę na słowo należy lub najlepiej spożyć przed na etykiecie Edytowane 10 Maja 2016 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Krychwiak Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 znajomy pracuje w browarze Czarnków, z tego co wiem zaliczanym do browarów regionalnych, a z całą pewnością robią piwa naturalne i powiedział mi w tym temacie krótko " przez miesiąc te piwa są super" a fakt, faktem że raczej za długiego terminy takie napoje mieć nie mogą. osobiście mam ten fart że nie kupuję w jakimś markecie ale prosto z ich sklepu, więc wiem co pijam. Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 znajomy pracuje w browarze Czarnków, z tego co wiem zaliczanym do browarów regionalnych, a z całą pewnością robią piwa naturalne i powiedział mi w tym temacie krótko " przez miesiąc te piwa są super"a fakt, faktem że raczej za długiego terminy takie napoje mieć nie mogą. To takie głupie, że aż się komentować nie powinno.... Portery też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 ogólnej wykładni nie ma. Termin ważności ustala sanepid i dużo zależy od ich widzimisie. Jedna pani stwierdzi, że miesiąc to maksymalny czas na niefiltrowane niepasteryzowana, inna stwierdzi, że 3 miesiące też jest ok. Czasem robią pomiary, czasem idą na rękę browarowi i na specjalne piwa przyznają wyższe limity (np. na ciemne >17% ekstraktu). Dużo zależy od człowieka podpisującego się pod papierkiem, często jedynym odniesieniem jest [nieważna] polska norma, ale też można powołać się na inne przykłady komercyjne (krajowe i zagraniczne) uzasadniając możliwość zastosowania dłuższego terminu ważności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Termin ważności ustala sanepid i dużo zależy od ich widzimisie. To może najlepiej rzucić np. 2 kostkami i ile wypadnie, tyle miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się