ziemniak121 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Cześć,Pokrótce opiszę swoją historię. Swoją przygodę zacząłem dwa tygodnie temu. Zakupiłem sprzęt i produkty do pierwszej warki. Postanowiłem zrobić Irish Stouta od Coopersa z Brewkitu. Wszystko szło pięknie, początkowe BLG 12, fermentacja postępowała. Jednak po 5 dniach zmierzyłem BLG, było na poziomie 7..poczekałem 2 dni zmierzyłem ponownie było 6, kolejne dwa dni znowu pokazały 6. Zlałem na cichą fermentację. Temperatura burzliwej była na poziomie 21-22 stopni. Moje pytanie jest następujące:Jak ma się wysokie BLG (w moim przypadku 6) do refermentacji. Czy powinienem użyć odpowiednio mniejszej ilości cukru/glukozy? Jak to wyliczyć, ponieważ nie spotkałem się z kalkulatorem, który bierze wartość początkowego i końcowego BLG. Za 5 dni chcę butelkować i nie wiem jak podejść do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Słabe odfermentowanie. W jakiej temperaturze mierzysz BLG? Sprawdź jeszcze areometr na wodzie. Cukru do refermentacji sypiesz niezależnie od BLG, oczywiście jesli faktycznie piwo dofermentowało. P.S. Takie tematy to właściwie do piaskownicy Edytowane 9 Maja 2016 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemniak121 Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 BLG mierze w temperaturze 22 stopni. areometr sprawdzałem na wodzie, pokazuje 0, czyli jest ok. Nie wiem co poszło nie tak Fermentacja szła ładnie przez pierwsze 3 dni, potem wiadomo zwolniła. Używałem Brewkit Coopers'a + drożdże z kitu (rozrobiłem z wodą przed wlaniem - temperatura około 24 stopni) + ekstrakt słodowy jasny Gozdawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) BLG należy mierzyć w 20C, kazdy stopień więcej to około 0,5 BLG. Zakładając więc, że masz 5BLG to dalej nieco za dużo. Widzę 2 możliwości - błąd pomiaru lub te drożdze z kit są jak nazwa wwskazuje do kitu. Edytowane 9 Maja 2016 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 BLG należy mierzyć w 20C, kazdy stopień więcej to około 0,5 BLG. Ile??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) BLG należy mierzyć w 20C, kazdy stopień więcej to około 0,5 BLG. Ile??? Poniedziałek i względnie rano Nie wiem skąd ja to wziąłem Dla autora - 0,5 to byłoby przy 10C, ale reszta wypowiedzi bez zmian Edytowane 9 Maja 2016 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 22 stopnie to przyzwoita temperatura. Przede wszystkim daj im czas, bo terminy, które tu wymieniasz nie brzmią za dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Byłoby około 0,35-0,4 mniej przy 10°C - popraw może swoją wcześniejszą wypowiedź, bo potem ktoś jeszcze to przeczyta i będzie powielał Tutaj Coder trochę wypisał: http://www.piwo.org/topic/795-korekta-odczytu-blg/?p=51227 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemniak121 Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zlałem w sobotę wieczorem na cichą, co będzie to będzie. Jak to mówią pierwsze koty za płoty. BLG już nie spadało więc chyba nie było na co czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się