Skocz do zawartości

Powolna fermentacja a butelkowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam problem z fermentacją Brown Ale wg dostosowanego przepisu z wiki. Ale od początku piwo zostało uwarzone ok 4 tygodnie temu, zacierane na słodko, ekstrakt początkowy ok. 12 Blg (tak wiem, dużo jak na Browna). Zadane drożdżami Wyeast 1187 Ringwood Ale - drożdże startowały bardzo opornie po 48h nie były w stanie napompować saszetki na maxa, ale że nie mogłem już dłużej czekać to w takim stanie trafiły do brzeczki. Fermentacja prowadzona jest w okolicach 20 st.C .Po kolejnych 24h na piwie była piana drożdżowa ok 3-4 cm, piwo pracowało. Po 2 tygodniach piwo nadal pracowało, po pianie nie było już śladu, pomiar pokazał 5,5 Blg. Na dzień dzisiejszy w dalszym piwo w dalszym ciągu pracuje jednak intensywność jest znikoma jedno "bulknięcie" na 3-4h. I tu pytanie czy uważacie, że jest szansa aby w najbliższych dniach je rozlać i uniknąć granatów? Osobiście powiem, że rozważam rozlew z połową normalnej ilości cukru.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasada jest prosta. Mierzysz BLG dwa razy.

Jeżeli drugi pomiar (po kilku dniach od pierwszego) jest taki sam to możesz butelkować.

Bulkanie nie jest oznaką pracy piwa tylko uwalniania co2 co może występować np przy niewielkich zmianach temperatury.

Edytowane przez Panoramix_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.