starzec Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Witam wszystkich, jestem tu nowy. Mam pytanie jako laik. przeszukałem forum i nie znalazłem wątku. Pytanko: Jak w warunkach domowych wyprodukować mocne piwo o zaw. alkoholu np 7%. czy jest to możliwe z użyciem popularnych brewkitów (zazwyczaj informacja że max to 5,2%). Cz np. dodając mniej wody otrzymam mocniejszą brzeczkę. Czy standartowe drożdże dołączane do brewkitów są w stanie wytworzyć więcek niż 5 % alkoholu? Jeżeli nie to jakich drożdży należy użyć. Pozdrawiam brać piwowarską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Tak. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego starzec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starzec Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego Dzięki, a co z zawartością alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego To nie prawda. Jak koncentrujesz cukier, jest wiecej IBU ale smak jest proporcja i to jest tak samo. Edytowane 12 Maja 2016 przez BretBeermann dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starzec Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego To nie prawda. Jak koncentrujesz cukier, jest wiecej IBU ale smak jest proporcja i to jest tak samo. Więć co zrobić? uzyć specjalnych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Dla 7% AbV drożdże z zestawu dadzą radę. starzec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starzec Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Dla 7% AbV drożdże z zestawu dadzą radę. Więć, zminiejszyć ilość wody, czy dodać cukru? - wtedy może byc niebezpiecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 zamiast cukru ekstrakt słodowy starzec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Można: a) przy użyciu składu brewkit+ekstrakt słodowy - zmniejszyć ilość dodawanej wody, b) użyć składu brewkit+ 2x ekstrakt słodowy - dla 20l wody. Liczbę blg brzeczki przed fermentacją już musisz sam obliczyć starzec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) zamiast cukru ekstrakt słodowyAle wtedy dochmielić EDIT: najlepiej po prostu napisz w jakie parametry piwa celujesz i jaki kit ma byc podstawą, to dokładnie będzie mozna powiedzieć ile czego dodać. Edytowane 12 Maja 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 zamiast cukru ekstrakt słodowyAle wtedy dochmielić EDIT: najlepiej po prostu napisz w jakie parametry piwa celujesz i jaki kit ma byc podstawą, to dokładnie będzie mozna powiedzieć ile czego dodać. może użyć 2x1,7kg brewkita i 1,7kg ekstraktu i spokojnie bez chmielenia ,może jeszcze spokojnie dać do tego z 0,5 kg cukru wszystko zależy co chce uzyskać i ile chce na to wydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się