Jakub M Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Czy jakąś ilość słodu karmelowego o danym kolorze można zastąpić proporcjonalnie mniejszą ilością słodu o "większym" kolorze, w skali EBC? Np. Caramunich typ I (np. 80EBC) zastąpić połową caramunich typ III (np 160EBC). Jeśli nie (czego się spodziewam, w końcu to nie laboratorium) to jakich różnic w piwie można spodziewać się po dwóch podobnych zasypach różniących się jedynie słodami karmelowymi (proporcjonalnie do koloru)? Konkretnie chodzi mi o to, że mam Strzegom 150 i nie jestem pewien czy wykorzystywać go do wszystkich warek jak leci, czy warto zaopatrzyć się też w inne karmelowe o innych kolorach. Linki: http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d_karmelowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Na moje oko - jeśli używasz tylko do koloru, to zastąpić można. Oczywiście nie przekraczając rozsądnej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się