Skocz do zawartości

Słod karmelowy: czy 100g 80EBC = 50g 160 EBC?


Rekomendowane odpowiedzi

Czy jakąś ilość słodu karmelowego o danym kolorze można zastąpić proporcjonalnie mniejszą ilością słodu o "większym" kolorze, w skali EBC? Np. Caramunich typ I (np. 80EBC) zastąpić połową caramunich typ III (np 160EBC). Jeśli nie (czego się spodziewam, w końcu to nie laboratorium) to jakich różnic w piwie można spodziewać się po dwóch podobnych zasypach różniących się jedynie słodami karmelowymi (proporcjonalnie do koloru)?

 

Konkretnie chodzi mi o to, że mam Strzegom 150 i nie jestem pewien czy wykorzystywać go do wszystkich warek jak leci, czy warto zaopatrzyć się też w inne karmelowe o innych kolorach.

 

Linki:

http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d_karmelowy

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.