zbyszek73 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam wczoraj zacierałem A,la Grodziskie i coś mnie podkusiło żeby dodać odrobinę około kilku gram miodu w trakcie chmielenia. W 20l brzeczki jest 10blg drożdże s-33 ruszyły po ok 5 godzinach jest równa pianka na całej powierzchni ciekawy jestem co z tego wyjdzie czekam na opinie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam wczoraj zacierałem A,la Grodziskie i coś mnie podkusiło żeby dodać odrobinę około kilku gram miodu w trakcie chmielenia. W 20l brzeczki jest 10blg drożdże s-33 ruszyły po ok 5 godzinach jest równa pianka na całej powierzchni ciekawy jestem co z tego wyjdzie czekam na opinie pozdrawiam czyli nie jest to alagrodziskie tylko cienkusz wędzony z miodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam wczoraj zacierałem A,la Grodziskie i coś mnie podkusiło żeby dodać odrobinę około kilku gram miodu w trakcie chmielenia. W 20l brzeczki jest 10blg drożdże s-33 ruszyły po ok 5 godzinach jest równa pianka na całej powierzchni ciekawy jestem co z tego wyjdzie czekam na opinie pozdrawiam Tak mało miodu nie popsuje ci Grodzisza więc spoko Miód odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 tak to już nie jest A,la grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jak dałeś łyżkę, to nawet go nie poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jak dałeś łyżkę, to nawet go nie poczujesz. ale blg jest niezgodne ze stylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 bałem sie o drożdże ale widzę że jest ok jacer widzę ze odwiedzasz stronkę WD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 tak teraz jest 10 bld to już inne piwo nie A,la grodziskie wzrost blg to po dodaniu miodu dałem go tyle ze w 20l brzeczki jest 10blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 tak teraz jest 10 bld to już inne piwo nie A,la grodziskie wzrost blg to po dodaniu miodu dałem go tyle ze w 20l brzeczki jest 10blg To teraz musisz je nazwać "Gruduskie wędzone" i będzie ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jak dałeś łyżkę' date=' to nawet go nie poczujesz.[/quote']ale blg jest niezgodne ze stylem przecież mocniejsze grodziskie też były. Z tego co wiem definicji stylu Grodziskie jako takiego niema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jak dałeś łyżkę' date=' to nawet go nie poczujesz.[/quote']ale blg jest niezgodne ze stylem przecież mocniejsze grodziskie też były. Z tego co wiem definicji stylu Grodziskie jako takiego niema. Kuzyn nie czepiaj się, ma być 7,7 bez miodu i nie ma dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Gruduskie Wędzone z miodem ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Gruduskie Wędzone z miodem ciekawe Walniesz sobie R w kółku przy nazwie i już możesz sie czuć że masz patent na nazwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 tak i młyn przerobie na browar:beer: a wracając do tematu 10blg pewnie deko więcej alkoholu jak to wpłynie na smak niby tylko wzrost o 2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Z tego co wiem definicji stylu Grodziskie jako takiego niema. Oryginalny Grodzisz miał 7,7 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Będzie bardziej treściwe ale musisz to ocenić sam czy Ci smakuje, bo kalibratorów jak na lekarstwo, a jak już są to stare np 17-letnie. Piszę poważnie bo każde "grodziskie" własne, nie ma za bardzo do czego porównać, chyba że pamiętasz ten smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunik Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Z tym A'la grodziskiem to, albo jest to tak trudne do zrobienia piwo, albo ma tak dziwny smak. Robiłem to ja i kolega, obie warki niestety do właściwie wylania . Stąd nie wiem czy kilka kropel miodu będzie miało wpływ ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 A może ktoś by sie pokusił by opisać ten styl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 a w czym takie trudne do zrobienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Do opisu trzebaby poprosić Anteksa, po opisaniu można przesłać taką propozycję do BJCP. Rekomendacja SPD oczywiście nadałaby takiej propozycji większe szanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Do opisu trzebaby poprosić Anteksa, po opisaniu można przesłać taką propozycję do BJCP. Rekomendacja SPD oczywiście nadałaby takiej propozycji większe szanse. już było to poruszane, aby wpisać piwo do BJCP muszą być komercyjne przykłady stylu na razie się nie zanosi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Do opisu trzebaby poprosić Anteksa' date=' po opisaniu można przesłać taką propozycję do BJCP. Rekomendacja SPD oczywiście nadałaby takiej propozycji większe szanse.[/quote'] już było to poruszane, aby wpisać piwo do BJCP muszą być komercyjne przykłady stylu na razie się nie zanosi:) A może komercyjny już nieistniejący przykład stylu by wystarczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Tylko ze BJCP już ma kategorie 22B która pokrywa również grodzisza. Edit: no może nie do końca ale, amerykanom to póki co wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się