Switala18 Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Witam wszystkich. Chciał bym się pochwalić swoim pierwszym warzeniem z zacieraniem. Zrobiłem stouta. Gotowe składniki zakupiłem na 15l i 12 BLG. Slody pale ale,monachijski II, jęczmień prażony, czekoladowy ciemny. Chmiele Marynka , magnum oraz laktoza.Słody zacierałem w 11l. wody. Po wysłodzeniu otrzymałem 13,5. Chmielenie. Chłodzenie dodałem 2,5l wody z lodówki. Samo chłodzenie trwało ok 3 godzin. Dodatek drożdży i Warka w fermentorze.BLG wyszło 13.Czekam aż zacznie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Mam zapytanie Warka po 3 tygodniach bez zlewania na cichą odfermentowało do 8 blg. Po tygodniu od nastawienia blg zeszło do 8 i tak się trzyma jak widać. Co radzili byście zrobić - zlewać do butelek, wstrząsnąć fermentorem może jeszcze popracuje, a może macie inną radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Warka nr 3 Irish Red Ale Zestaw zakupiony w Homebrew Bydgoszcz Metoda - zacieranie Przepis: Po wykonaniu wyszło blg 14 (balingometr pokazuje 15 a przy kalibracji na wodzie 1) Wykonywałem to 19.07.2016 Nie zlewałem na cichą sprawdzałem 31.07 blg było 3 dzisiaj 5.08 blg 2 tak wygląda w środku Etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się