Switala18 Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Witam wszystkich. Chciał bym się pochwalić swoim pierwszym warzeniem z zacieraniem. Zrobiłem stouta. Gotowe składniki zakupiłem na 15l i 12 BLG. Slody pale ale,monachijski II, jęczmień prażony, czekoladowy ciemny. Chmiele Marynka , magnum oraz laktoza.Słody zacierałem w 11l. wody. Po wysłodzeniu otrzymałem 13,5. Chmielenie. Chłodzenie dodałem 2,5l wody z lodówki. Samo chłodzenie trwało ok 3 godzin. Dodatek drożdży i Warka w fermentorze.BLG wyszło 13.Czekam aż zacznie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Mam zapytanie Warka po 3 tygodniach bez zlewania na cichą odfermentowało do 8 blg. Po tygodniu od nastawienia blg zeszło do 8 i tak się trzyma jak widać. Co radzili byście zrobić - zlewać do butelek, wstrząsnąć fermentorem może jeszcze popracuje, a może macie inną radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Warka nr 3 Irish Red Ale Zestaw zakupiony w Homebrew Bydgoszcz Metoda - zacieranie Przepis: Po wykonaniu wyszło blg 14 (balingometr pokazuje 15 a przy kalibracji na wodzie 1) Wykonywałem to 19.07.2016 Nie zlewałem na cichą sprawdzałem 31.07 blg było 3 dzisiaj 5.08 blg 2 tak wygląda w środku Etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi