Jeffrey_lbn Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Przymierzam się do uwarzenia pierwszego piwa nie korzystając z zestawu surowców, a dobierając je osobno. Mam gęstwę drożdżową (zebrałem ok. 10 łyżek stołowych Safale US-05 po NZ IPA - pytanie czy wystarczy tych drożdży) i trochę chmielu amerykańskiego. Chciałbym uwarzyć ok 25L lekkiego sesyjnego Pale Ale, mniej więcej 11-12blg. Tak sobie wymyśliłem słody: Pale Ale - 4kg Monachijski - 0,7kg Carahell - 0,3kg Zacieranie jednotemperaturowe 66-68C przez ok. 60min Co do chmielenia, to piwo ma być na weselu u kumpla i nie chciałbym, żeby goryczka wybiła połowę gości, która spróbuje... dlatego chciałbym żeby było z lekką goryczką ok. 30 IBU max i aromatem cytrusowym. Mam takie ilości chmielu w granulacie: Simcoe: 30g Cascade: 30g Citra: 30g Magnum: 33g Myślałem, żeby wrzucić w takich ilościach na podany czas: Citra - 20g - 60' Citra - 10g - 0' po zakończeniu gotowania Na cichą fermentację wrzucić 30g Cascade. Co myślicie na ten temat? Odnośnie słodów, chmielenia i ilości gęstwy drożdżowej - czy wystarczy jej na ok. 25l brzeczki czy zamówić drożdże? Wszystkie uwagi od doświadczonych piwowarów mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Magnum daj na goryczkę bo szkoda ameryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Magnum daj na goryczkę bo szkoda ameryki Hmm 30g jestem w stanie zużyć tym bardziej, że kolegi wujek przylatuje niedługo pod koniec maja i już ma załatwione dla mnie kilka odmian zza oceanu. Teraz dopiero zacznie się warzenie Ameryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 to i tak odda goryczkę a nie aromat , więc nie wiem czy jest sens. Lepiej te 20g dorzucić na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 simcoe i citre na zimno reszta do gara, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 to i tak odda goryczkę a nie aromat , więc nie wiem czy jest sens. Lepiej te 20g dorzucić na cichą. Oczywiście że jest sens. Citra daje bardzo przyjemną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Również doświadczenie mi mówi, że chmielenie na goryczkę amerykańcami ma sens - zupełnie inny wymiar goryczki jest. Czy zawsze chmiele tylko amerykańcami? Nie, bo mnie już zwyczajnie na to nie stać ale jeśli robię piwo na 100% możliwości w styli american, to stosuję jedynie amerykańskie odmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 (edytowane) No właśnie tak mi się wydaje, że Citra da lepszą jakościowo goryczkę niż Magnum. Cascade zdecydowałem się dać na cichą bo to typowo aromatyczny chmiel i nie ma tak dużo AK co Citra czy Simcoe. Może jeszcze właśnie Simcoe dorzucę na cichą żeby było więcej niż 30g na aromat. Edytowane 17 Maja 2016 przez Jeffrey_lbn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 A jak to jest z gęstwą drożdży? Ile polecalibyście dodać łyżek us-05 na warkę 25 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się