Ciechanek Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Witam.Mam zamiar uwarzyć roggenbiera. Proszę o ocenę recepturySłód żytni, 2.5kgStrzegom Pilzneński, 1kg Strzegom Monachijski typ II, 1kg Caraaroma, 0.25kg Carahell, 0.25kg drożdże Fermentis WB-06 Chmiel Hallertau Tradition 50g 5,4%Zacieranie:50°C - 10min 62°C - 60 min 72°C - 30 min Chmielenie: Hallertau Tradition 25 g - 45 minut Hallertau Tradition 25 g - 15 minut Ilość gotowego piwa - 24l Drożdży zamierzam dać około 6 g aby uzyskać aromat banana. Czy zasyp jest w porządku? Czy chmiel na 15 minut minut ma tu sens? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Cześć. Zasyp w porządku, podobny do roggenbiera z receptury z wiki. Drożdży daj całą paczkę, i tak na tych drożdżach uzyskasz odpowiednie aromaty i dla banana fermentuj w wyższej temperaturze, wg producenta >23 stopnie. Chmiel jak najbardziej ma sens na 15 minut. Ciechanek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Drożdży możesz dać całą paczkę ale nie rehydratyzować, wtedy tak jakbyś dał pół paczki zrehydratyzowanej a mniej zabawy, a wb-06 lubią takie niedoszczepienie. Ja bym fermentował bardziej w okolicach 18°C, w 23 jak kolega sugeruje może już wyjść jakiś rozpuszczalnik albo guma balonowa. Ciechanek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Kwestia o co Ci chodzi i jakie masz doświadczenie z filtracją. Jeśli chcesz mieć bardziej treściwego, oleistego roggena to sobie daruj tą przerwę w 50 stopniach. Co do karmeli to ja osobiście dałbym albo samego monacha albo poza monachem jeden karmel, no chyba, że masz i chcesz zużyć. Żyto samo w sobie jest dość intensywne jak dajesz go 50%, więc takie małe dodatki mogą słabo się przebijać, nie sądzę, że zrobi różnicę czy będzie 0.25 caraaroma czy carahell. A i jedna rzecz, przygotuj się, że chmieliny się ciężko odfiltrowuje z bardziej lepkiego piwa, zdarza się, że nie opadną nawet do końca przy chłodzeniu. Ciechanek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Wielkie dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się