Skocz do zawartości

Roggenbier prośba o ocene


Ciechanek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar uwarzyć roggenbiera. Proszę o ocenę receptury

Słód żytni, 2.5kg
Strzegom Pilzneński, 1kg

Strzegom Monachijski typ II, 1kg

Caraaroma, 0.25kg

Carahell, 0.25kg
 

drożdże Fermentis WB-06

Chmiel Hallertau Tradition 50g 5,4%

Zacieranie:
50°C - 10min

62°C - 60 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie:

Hallertau Tradition 25 g - 45 minut

Hallertau Tradition 25 g - 15 minut

 

Ilość gotowego piwa - 24l

 

Drożdży zamierzam dać około 6 g aby uzyskać aromat banana.

Czy zasyp jest w porządku? Czy chmiel na 15 minut minut ma tu sens? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Zasyp w porządku, podobny do roggenbiera z receptury z wiki. Drożdży daj całą paczkę, i tak na tych drożdżach uzyskasz odpowiednie aromaty i dla banana fermentuj w wyższej temperaturze, wg producenta >23 stopnie. Chmiel jak najbardziej ma sens na 15 minut. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdży możesz dać całą paczkę ale nie rehydratyzować, wtedy tak jakbyś dał pół paczki zrehydratyzowanej a mniej zabawy, a wb-06 lubią takie niedoszczepienie. Ja bym fermentował bardziej w okolicach 18°C, w 23 jak kolega sugeruje może już wyjść jakiś rozpuszczalnik albo guma balonowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kwestia o co Ci chodzi i jakie masz doświadczenie z filtracją. Jeśli chcesz mieć bardziej treściwego, oleistego roggena to sobie daruj tą przerwę w 50 stopniach. Co do karmeli to ja osobiście dałbym albo samego monacha albo poza monachem jeden karmel, no chyba, że masz i chcesz zużyć. Żyto samo w sobie jest dość intensywne jak dajesz go 50%, więc takie małe dodatki mogą słabo się przebijać, nie sądzę, że zrobi różnicę czy będzie 0.25 caraaroma czy carahell. A i jedna rzecz, przygotuj się, że chmieliny się ciężko odfiltrowuje z bardziej lepkiego piwa, zdarza się, że nie opadną nawet do końca przy chłodzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.