TRicKYmAn Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Jak w temacie - z pierwszego chmielenia na zimno (5 dni) wyszedł całkiem niezły stout, ale z paskudnym osadem. Pływające brązowawe farfocle które, pomimo bardzo ciemnej barwy piwa są świetnie widoczne i jest ich dużo. Wnioskuję, że to od chmielin, gdyż przy rozlewie widziałem, że znaczna część nie opadła na dno. Co więcej, sporo osadziło się w rurce do rozlewu. Liczyłem na to, że ta warstwa chmielin będzie stanowić swoisty filtr w rurce, co jednak się nie stało (jak sądzę). Planuję następnym razem posłużyć się pończochą, toteż pytanie jest proste. Lepiej użyć jej jako worka na chmiel przy cichej, czy też może przelewając do wody z cukrem na refermentację założyć ją na rurkę? Spotkałem się z opinią, że to drugie jest niepraktyczne, gdyż będzie się pienić, ale taka opcja byłaby dla mnie chyba najwygodniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 przelewając do wody z cukrem na refermentację założyć ją na rurkę Ja tak robię i nic mi się nie pieni. Jedyne na co musisz uważać to to, że pończocha z chmielinami unosi się na powierzchni piwa, w związku z czym pamiętaj żeby po przelaniu dobrze rozmieszać bo cukier zostaje na dnie. TRicKYmAn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Dzięki, tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 jeśli masz sporo tego chmielu w butelka to będzie cyrk przy otwieraniu kara za chmielenie stouta na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Tzn., stout już prawie cały wypity. Gushing owszem był, ale ledwo co wychodził z szyjki, w dodatku bardzo powoli. Ale masz rację, smakowo żałuję tego chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się