SebeQ Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Witam, Jako że wyschło mi źródło Citry postanowiłem zapoznać się z chmielami z Nowej Zelandii. Postanowiłem Uwarzyć NZIPA. Założenie piwo ala West Coast IPA ale na nowozelandzkich chmielach. Zastanawiam się, czy nie przesadziłem z chmieleniem.Wstępnie wrzuciłem do zasypu Carared ale zastanawiam się czy nie zostać tylko przy pilzneńskim i Carapils (było by bardziej zgodne w West-Coast). Kusi mnie jeszcze aby zejść z 16 do 14BLG. Mam wrażenie, ze 16tka przykryje detale smakowe chmielu, ale jako że jestem dopiero na początku zdobywania wiedzy warzelniczej to mogę się oczywiście grubo mylić NZIPA================================================================================Wielkość warki 24 L Gęstość początkowa 16 BLG Bitterness 62,1 IBU (Tinseth) Barwa 11,0 ebc (Morey) Składniki fermentacji================================================================================Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Strzegom - pilzneński Słód 5,500 kg Tak Nie 80% 4,0 ebc Briess - 2 Row Carapils Malt Słód 400,000 g Tak Nie 75% 3,0 ebc Carared Słód 400,000 g Tak Nie 75% 39,4 ebc Waga słodów: 6,300 kgChmiele================================================================================Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Waimea 15,3% 25,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 35,4 Waimea 15,3% 25,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 21,4 Wai-iti 4,1% 25,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,4 Wai-iti 4,1% 25,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 1,9 Wai-iti 4,1% 25,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Wai-iti 4,1% 75,000 g Chmielenie na zimno 4,000 day Granulat 0,0 Drożdze================================================================================Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale US-05 Ale Suche 11,00 g Fermentacja burzliwa Safale US-05 Ale Suche 11,00 g Fermentacja burzliwa Zacieranie================================================================================Nazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Maltozowa Infusion 21,500 L 70,143 C 65,000 C 45 min Dekstrynujaca Temperature --- --- 72,000 C 10 min Mashout Temperature --- --- 76,000 C 5 min Temperature --- --- 79,000 C 0 s Final Batch Sparge Infusion 12,000 L 90,372 C 75,000 C 15 min Edytowane 22 Maja 2016 przez SebeQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Przede wszystkim dołóż drożdży albo zrób starter, bo na tę ilość i na taką gęstość jedna paczka to mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Dzięki Wujek, rację masz. Wydawało mi się, że to skorygowałem. Już poprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się