guciothebest Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Witam , chciałem uwarzyć Wita pół na pół pilzneńskiego i pszenicy niesłodowanej i poprosiłem znajomego rolnika o pszenice i żeby mi ją ześrutował i tak zrobił tylko ze ta pszenica jest bardzo mocno zesrotowana prawie na mąkę , stąd moje pytanie ile jej użyć żeby nie było tragedii z filtracją czy może zaryzykować i dać jej z 40% zasypu a resztę uzupełnić słodem pszenicznym albo płatkami , co o tym myślicie ? Pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2016 przez guciothebest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Ja robiłem witka z mąką razową (co prawda grubą) jako 50% zasypu. Nie było problemu. A piwo tradycyjnie klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Ja bym zostawił zasyp 40% reszta płatki, podczas filtracji zlewaj tak by nie odsłaniać młóta, przy takim srotowaniu nie zalecają nisko wysladzac, bo zbyt głębokie wysladzanie jest głównym źródłem problemów z garbnikami. Utknie to utknie będziesz trochę dłużej czekać na filtrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się