grzesiuu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) Witam, otóż wpadłem na pomysł który sprawdził mi się i chciałem się podzielić się z wami. Kupiłem, mój pierwszy bewkit w którym temperatura była wymagana na poziomie 22-27. Więc wpadłem na pomysł aby w balonie zastosować grzałkę akwarystyczną. Ustawiłem na 22 wcisnąłem korek, uszczelniłem i po kłopocie:) Dodam że na balon o pojemności 50l grzałka 75W wystarcza. Należy użyć grzałki z termostatem, szklaną kolbą nie plastykową i całą zanurzyć. moje testy nasuwają takie spostrzeżenia że przy pomiarze miernikiem temp. różnica w całym baniaku może wynosić do kilku stopni (przy grzałce jest więcej niż temp. ustawiona a przy ściance niższa i dnie-polecam kłaść na styropianie) więc aby zewnętrzne ścianki niebyły zimne konieczne jest ocieplenie zbiornika. Doszedłem do wniosku że najlepiej zrobię skrzynie ze styropianu 5cm w której będę umieszczał balon, będzie ona chroniła przed zimnym wpływem otoczenia jak i wyrównania temperatury. Może ten innowatorski sposób kogoś zainspiruje. Pozdrawiam. Edytowane 22 Stycznia 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 a jak wysterylizować taką grzałkę? słyszałem o patentach, że baniak wsadza się do nieco wiekszego zbiornika z wodą i tam pakuje się grzałkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) Może ale z termostatem można śmiało wkładać. należy tylko przed włożeniem grzałki wymoczyć naklejki itp. sposób mi się sprawdził miałem akurat 250W ale teraz zakupiłem mniejszą (75w i termostatem o rozdzielczości 1stopnia) żeby się wolniej rozgrzewało a nie od razu dawało punktowo dużą temperaturę. A polecam szklaną bo nie wiadomo jak plastykowa będzie reagowała z alkoholem. Edytowane 22 Stycznia 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 22°C to nie problem. Jak w mieszkaniu jest 21°C to fermentacja podniesie temp. o kilka stopni. I nie jest to wymagana temp. tylko zakres temperaturowy pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zakres którego należy się trzymać, powiem jedno czytam to tu to tam że komuś się nie udało bo za niska temp. itd. Utrzymanie ciągłej temperatury na poziomi powyżej np. 22st. nie każdemu się udaje i nie każdy lubi takie wysokie temp. w pomieszczeniu. Dodatkowo można stosując powyższy sposób przenieść się np. do piwnicy jak miejsca niema w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zakres którego należy się trzymać, powiem jedno czytam to tu to tam że komuś się nie udało bo za niska temp. itd. Utrzymanie ciągłej temperatury na poziomi powyżej np. 22st. nie każdemu się udaje i nie każdy lubi takie wysokie temp. w pomieszczeniu. Dodatkowo można stosując powyższy sposób przenieść się np. do piwnicy jak miejsca niema w domu. A jakie piwo nastawiłeś? I jakie drożdże użyłes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 brewkit European lager coopers-a nie mylić z samym lager coopers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Ale jakie drozdże? Myślę, że w tym przypadku temp. ma małe znaczenie, czy to będzie 20°C czy 25°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Standardowe dołączone do puszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się