Skocz do zawartości

Trzecie pokolenie gęstwy bez przemywania


Rekomendowane odpowiedzi

Chcę fermentować APA na 3-cim pokoleniu US-05. Tak samo jak za drugim razem, chcę zlać młode piwo do butelek, a gęstwę od razu zalać świeżą brzeczką. Wszystkie piwa są w lekkie, jasne i nie bardzo mocno nachmielone.

 

Pytanie: czy mogę spodziewać się jakichś nieporządanych smaków stosując taki recycling gęstwy, bez przemywania? Np. autoliza - normalnie nie spodziewałbym się jej, ale to będzie 3-cie pokolenie bez przemywania drożdżowych zwłok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz za dużo drożdze po fermetacji, będzie mniejszy estrów i bedzie "czysty" smak. Jest możliwe że piwo na za dużo drozdze jest "za czysty" i ma smak że nie jest "jak piwo". To jest teoria. Lepiej dac gęstwa do słoik i potem do fermentor.

Edytowane przez BretBeermann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.