Jakub M Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Chcę fermentować APA na 3-cim pokoleniu US-05. Tak samo jak za drugim razem, chcę zlać młode piwo do butelek, a gęstwę od razu zalać świeżą brzeczką. Wszystkie piwa są w lekkie, jasne i nie bardzo mocno nachmielone. Pytanie: czy mogę spodziewać się jakichś nieporządanych smaków stosując taki recycling gęstwy, bez przemywania? Np. autoliza - normalnie nie spodziewałbym się jej, ale to będzie 3-cie pokolenie bez przemywania drożdżowych zwłok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Tych drożdży na dnie będziesz miał kilka razy więcej niż potrzeba, zadaj ilość obliczoną jakimś kalkulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Odpowiednią ilość gęstwy zebrać delikatnie z powierzchni, a resztę zutylizować. Gęstwa z 2,3 pokolenia jest najlepsza. Edytowane 29 Maja 2016 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Jak masz za dużo drożdze po fermetacji, będzie mniejszy estrów i bedzie "czysty" smak. Jest możliwe że piwo na za dużo drozdze jest "za czysty" i ma smak że nie jest "jak piwo". To jest teoria. Lepiej dac gęstwa do słoik i potem do fermentor. Edytowane 29 Maja 2016 przez BretBeermann Abstynent 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się