jaceq Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Witam Wszystkich,mam pytanie dotyczące składników mojej 3 brzeczki zatartej z 3 kg Słódu pilzneńskiego DMG Strzegom i 1 kg Słódu wiedeńskiego 6-9 EBC Weyermann®. Zacieranie:30 min 64°C ,30 min 72°C , 10 min 75°C.Chmielenie:20g Marynki - 60 minut20g Marynki - 30 minut40g Lubelski - 15 minut 5g mech irlandzki - 10 minut Drożdże:saflager s 23.Zawartość ekstraktu (Blg): 12,ilość 20l.Brzeczka ma słaby słomkowy kolor,czy to dobrze bo wydawało mi się że użycie słodu wiedeńskiego pogłębi kolor na intensywniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Witam Wszystkich,mam pytanie dotyczące składników mojej 3 brzeczki zatartej z 3 kg Słódu pilzneńskiego DMG Strzegom i 1 kg Słódu wiedeńskiego 6-9 EBC Weyermann®. Zacieranie:30 min 64°C ,30 min 72°C , 10 min 75°C. Chmielenie:20g Marynki - 60 minut20g Marynki - 30 minut40g Lubelski - 15 minut 5g mech irlandzki - 10 minut Drożdże:saflager s 23. Zawartość ekstraktu (Blg): 12,ilość 20l.Brzeczka ma słaby słomkowy kolor,czy to dobrze bo wydawało mi się że użycie słodu wiedeńskiego pogłębi kolor na intensywniejszy. Przy takim zasypie jest to prawidłowy kolor. Wiedeński nie jest dużo ciemniejszy od pilzneńskiego, daje posmaki opiekane w piwie i nie wpływa znacząco na kolor. Do przyciemnienia piwa lepszy byłby monachijski lub użycie słodu karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Między 3,85 a 4 EBC to pewnie trudno na oko poznać który jest który Pobierz sobie arkusz PPPP to sobie wcześniej sprawdzisz jakiej barwy się możesz spodziewać po danym zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 W przybliżeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omarcino Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Polecam korzystanie z jednego z programów beersmith , brewtarget ,będziesz mógł się zorientować jak zmieni się kolor wprowadzając nowe słody do przepisu , lub zmieniając proporcje słodów. Pewnie jest więcej programów , ja używałem tylko tych. Pierwszy jest za hajs , a drugi darmowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się