tomaszmorela Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Tydzień temu uwarzyłem hefe weizena. Od samego początku zakładałem, że ma to być American Weizen. Pomyślałem o chmieleniu na zimno Amarillo. No i mam takie pytanie. Czy ktoś z forumowiczów kiedykolwiek próbował kiedyś nachmielić na zimno weizena? Lubię eksperymentować, ale powiem szczerze, że tym razem troszkę się boję, bo weizen wyszedł na prawdę fajny i nie wiem czy chmielem nie popsuję wszystkiego. Chmielić czy raczej sobie odpuścić, a ewentualnie jeśli chmielić to jak dużo tego chmielu wrzucić na 22 litry piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Nie chmiel. Jak dałeś drożdże do piw pszenicznych nic dobrego Ci z tego nie wyjdzie. Uwarz następnym razem z podobnym zasypem, ale np na US-05 i wtedy możesz na zimno chmielić (Chociaż są różne szkoły co do american wheat'a, niektórzy dają tylko więcej na whirpoola nic na zimno). Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/15746-piwo-pszeniczne-w-stylu-amerykanskim-na-drozdzach-weizenowych/ http://www.piwo.org/topic/18087-american-wheat-na-dro%C5%BCd%C5%BCach-do-hefeweizena/ http://www.piwo.org/topic/9357-weizen-i-chmiele-amerykanskie/ zawsze możesz połowę normalnie zabutelkować, a do drugiej połowy nasypać chmielu na zimno. Pindin e tam nie wyjdzie. Ludzie robili takie piwa, nawet na konkursie jakimś była taka kategoria, więc piwo jakieś dobre z tego może wyjść Edytowane 6 Czerwca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Pindin e tam nie wyjdzie. Ludzie robili takie piwa, nawet na konkursie jakimś była taka kategoria, więc piwo jakieś dobre z tego może wyjść Szczerze - ciężko mi sobie wyobrazić goździki i banany z amarillo Być może będzie ciekawie, jednak mimo wszystko bym odradzał. Albo jak napisał bart3q połowę nachmiel a resztę nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Jest na forum kilka tematów, gdzie ludzie opisywali swoje eksperymenty z drożdżami pszenicznymi i chmieleniem na zimno. Jak masz świetnego weizena, to może lepiej odlej sobie część i na niej rób eksperyment, albo zostaw chmielenie na kolejną warkę. Z chmieleniem pszeniczniaków jest ciężko, jeśli chodzi o dopasowanie dawki, większość osób z którymi rozmawiałem miała problem z tym, że przechmieliły piwo, albo chmiele praktycznie nie były wyczuwalne. Uzyskanie odpowiedniego balansu może być dość ciężkie. @Pindin A czemu drożdże weizenowe + chmiel to nic dobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) z postu http://www.piwo.org/topic/9357-weizen-i-chmiele-amerykanskie/?do=findComment&comment=200126 Cześć!Widzę, że namawiają Cię do pójścia w kierunku American Wheat. Ja postaram się przeciwnie. Warz na niemieckich drożdżach pszenicznych!Dlaczego? Dla frajdy płynącej z niekonwencjonalnego eksperymentu, oczywiście! Jak zapewne wiesz, teoria mówi, że fenole gryzą się z chmielami zawierającymi dużo myrcenu i coś jest na rzeczy. Gryzą się. Otrzymasz piwo... dziwne. Dla jednych będzie smakować, innym pewnie nie. Dla mnie w sumie smakowało.Amerykańskie chmiele są bardzo agresywne, łatwo dominują piwo. Nuty z chmielenia na aromat (np. 1 min) spokojnie będą wyczuwalne w smaku. Mocno nie mogą być, bo przykryją goździki i banany. Proponowane 20 g powinno być ok, w zależności od świeżości chmielu. Kombinowanie przy zasypie w piwie pszenicznym wg mnie ma niewielki sens. Właśnie fajnie jest, jeżeli pszenicę czuje się w smaku. Pszenica ugładza piwo, sprawia że jest puszyste. Goryczka? - zależy jak głęboko chcesz odfermentować, ale nie szalałbym przy wytrawnych drożdżach. Raczej ciut wyższa niż w klasycznym weizenie.Ja używałem Hersbuckera na goryczkę, Amarillo do filtracji i Cascade na aromat.Bierz 3068 i lecisz! Powodzenia! PS. Żeby nie było. American Wheat to bardzo fajny, pijalny styl. Warzyłem kilka razy, nawet teraz mam świeży z kranu. Polecam! Edytowane 6 Czerwca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 @Pindin A czemu drożdże weizenowe + chmiel to nic dobrego? Pierwsza myśl jaką miałem na ten temat to mój SH Sybilla. Aromat dawał bananami, białymi owocami, lekko ziemią a w smaku tragedia, ledwo da się pić. Cierpkie, ziemiste i w ogóle be. Poza tym bardzo lubię weizeny - szczególnie latem i nie chciałbym go "psuć". Chmiel zdominuje aromaty drożdżowe, trzeba dać pewnie odpowiednią ilość (nie wiem jaką), żeby balans był dobry. W sumie kto co lubi, ja nie miałem okazji pić chmielonego pszeniczniaka na zimno... Spróbowałbym Może okaże się lepszy - kto wie.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Bez ryzyka nie ma zabawy. Postanowiłem wrzucić jednak 15 g Amarillo. Jak będzie gotowe podzielę się spostrzeżeniami. Teraz boję się tylko, bo w trakcie przelewania na cichą oczywiście musiała mi jakaś parszywa muszka wpaść do piwa. Mam nadzieję, że alkohol poradzi sobie z tą sytuacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Pindin e tam nie wyjdzie. Ludzie robili takie piwa, nawet na konkursie jakimś była taka kategoria, więc piwo jakieś dobre z tego może wyjść Szczerze - ciężko mi sobie wyobrazić goździki i banany z amarillo Być może będzie ciekawie, jednak mimo wszystko bym odradzał. Albo jak napisał bart3q połowę nachmiel a resztę nie. To kup sobie jeden z wielu American Weizenów dostępnych na rynku. M.in. Wąsosz robi. Słowo klucz: umiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Mój Australian Weizen dostał 30g Galaxy na 0'. Wyszło akurat, cytrusy weszły w aromat, ale nie zdominowały weizenowego charakteru. Chmielenie na zimno moim zdaniem nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się