Skocz do zawartości

04B. Festbier


Matros

Rekomendowane odpowiedzi

4B. Festbier

 

Overall Impression: A smooth, clean, pale German lager with a moderately strong malty flavor and a light hop character. Deftly balances strength and drinkability, with a palate impression and finish that encourages drinking. Showcases elegant German malt flavors without becoming too heavy or filling.

Aroma: Moderate malty richness, with an emphasis on toasty- doughy aromatics and an impression of sweetness. Low to medium-low floral, herbal, or spicy hops. The malt should not have a deeply toasted, caramel, or biscuity quality. Clean lager fermentation character.

Appearance: Deep yellow to deep gold color; should not have amber hues. Bright clarity. Persistent white to off-white foam stand. Most commercial examples are medium gold in color.

Flavor: Medium to medium-high malty flavor initially, with a lightly toasty, bread dough quality and an impression of soft sweetness. Medium to medium-low bitterness, definitely malty in the balance. Well-attenuated and crisp, but not dry. Medium-low to medium floral, herbal, or spicy hop flavor. Clean lager fermentation character. The taste is mostly of Pils malt, but with slightly toasty hints. The bitterness is supportive, but still should yield a malty, flavorful finish.

Mouthfeel: Medium body, with a smooth, somewhat creamy texture. Medium carbonation. Alcohol strength barely noticeable as warming, if at all.

Comments: This style represents the modern German beer served at Oktoberfest (although it is not solely reserved for Oktoberfest; it can be found at many other ‘fests’), and is sometimes called Wiesn (“the meadow” or local name for the Oktoberfest festival). We chose to call this style Festbier since by German and EU regulations, Oktoberfestbier is a protected appellation for beer produced at large breweries within the Munich city limits for consumption at Oktoberfest. Other countries are not bound by these rules, so many craft breweries in the US produce beer called Oktoberfest, but based on the traditional style described in these guidelines as Märzen.

History: Since 1990, the majority of beer served at Oktoberfest in Munich has been this style. Export beer specifically made for the United States is still mainly of the traditional amber style, as are US-produced interpretations. Paulaner first created the golden version in the mid-1970s because they thought the traditional Oktoberfest was too filling. So they developed a lighter, more drinkable but still malty version that they wanted to be “more poundable” (according to the head brewer at Paulaner). But the actual type of beer served at Oktoberfest is set by a Munich city committee.

Characteristic Ingredients: Majority Pils malt, but with some Vienna and/or Munich malt to increase maltiness. Differences in commercial examples are mostly due to different maltsters and yeast, not major grist differences.

Style Comparison: Less intense and less richly toasted than a Märzen. More rich-heavy in body than a Helles, with more hop flavor and higher alcohol. Less rich in malt intensity than a Maibock. The malt complexity is similar to a higher-gravity Czech Premium Pale Lager, although without the associated hops.

Vital Statistics:

OG: 1.054 – 1.057 

FG: 1.010 – 1.012 

IBU: 18 – 25

SRM: 4 – 7

ABV: 5.8 – 6.3%

Commercial Examples: Augustiner Oktoberfest, Hacker- Pschorr Superior Festbier, Hofbräu Festbier, Löwenbräu Oktoberfestbier, Paulaner Wiesn, Schönramer Gold, Weihenstephaner Festbier

 

----------------

4B. Festbier

 

Ogólne odczucia: Delikatny, przejrzysty, jasny niemiecki lager o średnio mocnym słodowym smaku i lekkim chmielowym charakterze. Zręcznie zrównoważona moc i pijalność, z posmakiem i finiszem który zachęca do picia. Prezentuje eleganckie niemieckie smaki słodowe, jednocześnie nie będące za ciężkie lub zbyt sycące.

 

Aromat: Umiarkowane bogactwo słodowe, z akcentem aromatów tostowo-ciasteczkowych i odczuciem słodkości. Niskie do średnio-niskie kwiatowe, ziołowe lub korzenne aromaty chmielowe. Słód nie powinien odznaczać się głębokimi aromatami tostowymi, karmelowymi lub ciasteczkowymi. Czysty charakter lagerowy.

 

Wygląd: Kolor od głęboko żółtego do głęboko złotego, nie powinien zawierać odcieni bursztynowych. Przejrzyste. Długo utrzymująca się piana o kolorze białym lub złamanej bieli. Większość przykładów komercyjnych jest w kolorze średnio złotym.

 

Smak: Średni do średnio-wysoki smak słodowy, początkowo z lekką cechą tostową, chlebową i odczuciem delikatnej słodyczy. Średnia do średnio-nieskiej goryczka, balans zdecydowanie słodowy. Dobrze odfermentowane i rześkie, ale nie wytrawne. Średnio-niski do średniego kwiatowy, ziołowy lub korzenny smak pochodzący od chmielu. Czysty profil lagerowy. Smak pochodzi głównie od słodu pilzneńskiego, ale z delikatnym tostowym muśnięciem. Goryczka jest podtrzymująca, ale nadal powinna ustępować słodowości, aromatyczny finisz.

 

Odczucie w ustach: Średnia treściwość, o gładkiej, lekko kremowej konsystencji. Średnie wysycenie. Alkohol ledwo wyczuwalny po ogrzaniu, jeśli w ogóle będzie odczuwalny.

 

Komentarz: Styl ten przedstawia nowoczesne niemieckie piwo serwowane na Oktoberfest (choć nie jest ono wyłącznie zarezerwowane na Oktoberfest, można je znaleźć także na innych festynach), czasami nazywane jest Wiesn („łąka” lub lokalną nazwą festiwalu Oktoberfest). Zdecydowaliśmy się nazwać ten styl Festbier, ponieważ według przepisów niemieckich i Unijnych, nazwa Oktoberfestbier jest chroniona dla piwa produkowanego w dużych browarach w okolicach Monachium wyłącznie na Oktoberfest. W innych krajach te ograniczenia nie obowiązują, dlatego wiele browarów kraftowych w USA produkuje piwo o nazwie Oktoberfest, opierając się jadnak na tradycyjnym stylu opisanym w niniejszych wytycznych jako Märzen.

 

Historia: Od 1990 większość serwowanych piw na Oktoberfest w Monachium to ten styl. Piwa exportowe, głównie produkowane do Stanów Zjednoczonych, nadal są tradycyjnym piwem bursztynowym, tak samo jak produkowane w USA interpretacje. Paulaner jako pierwszy stworzył złotą wersję w połowie 1970, ponieważ uważał że tradycyjna wersja Oktoberfest jest zbyt sycąca. Opracowali więc lżejszą, bardziej pijalną, ale nadal słodową wersję piwa które można pić szybko w dużych ilościach, jedno za drugim (według głównego browarnika z Paulanera). Jednak aktualne piwo serwowane na Oktoberfest jest i tak wybierane przez komitet w Monachium.

 

Charakterystyczne składniki: Większość słodów pilzneńskich, ale z dodatkiem wiedeńskiego i/lub monachijskiego, aby zwiększyć słodowość. Różnice w komercyjnych przykładach występują zazwyczaj ze względu na słodownie i drożdże, a nie z samego ziarna.

 

Porównanie stylów: Mniej intensywne i bogate w aromaty tostowe niż Märzen. Bogatsze i cięższe pod względem ciała niż Helles, z intensywniejszym smakiem chmieli i większą ilością alkoholu. Mniej intensywny jeśli chodzi o słodowość niż Maibock. Złożoność słodów jest zbliżona do cięższego Czeskiego Jasnego Premium Lagera, chociaż bez powiązania z chmielami.

 

Parametry:

OG: 1.054 – 1.057 (13.2° - 14° BLG)

FG: 1.010 – 1.012 (2.5° - 3° BLG)

IBU: 18 – 25

SRM: 4 – 7

ABV: 5.8 – 6.3%

 

Przykłady komercyjne: Augustiner Oktoberfest, Hacker- Pschorr Superior Festbier, Hofbräu Festbier, Löwenbräu Oktoberfestbier, Paulaner Wiesn, Schönramer Gold, Weihenstephaner Festbier

Edytowane przez Matros
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.