Matros Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 5A. German Leichtbier Overall Impression: A pale, highly-attenuated, light-bodied German lager with lower alcohol and calories than normal- strength beers. Moderately bitter with noticeable malt and hop flavors, the beer is still interesting to drink. Aroma: Low to medium hop aroma, with a spicy, herbal, or floral character. Low to medium-low grainy-sweet or slightly crackery malt aroma. Clean fermentation profile. Appearance: Straw to pale gold in color. Brilliant clarity. Moderate white head with average to below average persistence.Flavor: Low to medium grainy-sweet malt flavor initially. Medium hop bitterness. Low to medium hop flavor, with a spicy, herbal, or floral quality. Clean fermentation character, well-lagered. Dry finish with a light malty and hoppy aftertaste. Mouthfeel: Light to very light body. Medium to high carbonation. Smooth, well-attenuated. Comments: Marketed primarily as a diet-oriented beer with lower carbohydrates, alcohol, and calories. Pronounced “LYESHT-beer.” May also be known as a Diat Pils or Helles, this style is in the schankbier gravity class. Other variations of Leicht class beers can be made from Weissbier, Kölsch, and Altbier; those beers are best entered in the Mixed-Style Beer category. History: Traditional versions existed as drinks for physical laborers in factories or fields, but modern versions are more based on popular American products in the same class. Characteristic Ingredients: Similar to a German Pils or Helles, continental Pils malt, German lager yeast, Saazer-type hops. Style Comparison: Like a lower-alcohol, lighter-bodied, slightly less aggressive German Pils or Helles. Vital Statistics: OG: 1.026 – 1.034 FG: 1.006 – 1.010 IBU: 15 – 28 SRM: 2 – 5 ABV: 2.4 – 3.6% Commercial Examples: Beck’s Light, Bitburger Light, Mahr’s Leicht, Paulaner Münchner Hell Leicht, Paulaner Premium Leicht ------------------------------- 5A. German Leichtbier Ogólne odczucia: Jasny, wysoko odfermentowany, lekki niemiecki lager z mniejszą ilością alkoholu i mniej kaloryczny niż standardowe piwa. Piwo umiarkowanie gorzkie z wyczuwalnymi smakami chmielu i słodu, nadal ciekawe do picia. Aromat: Niski do średniego aromat chmielu, o korzennym, ziołowym lub kwiatowym charakterze. Niskie do średnio-niskich zbożowo-słodkie lub delikatnie krakersowe aromaty słodowe. Czysty profil fermentacji. Wygląd: Kolor słomkowy do jasno złotego. Przejrzyste. Umiarkowana biała piana z przeciętną, do poniżej przeciętnej trwałością. Smak: Niskie do średnich zbożowo-słodkie smaki słodowe na pierwszym planie. Średnia goryczka chmielowa. Niskie do średnich smaki chmielowe, z korzennymi, ziołowymi lub kwiatowymi cechami. Czysty profil fermentacji, odpowiednio lagerowany. Wytrawny finisz z lekkim słodowym i chmielowym posmakiem. Odczucie w ustach: Niska do bardzo niskiej treściwość. Wysycenie średnie do wysokiego. Delikatne, dobrze odfermentowane. Komentarz: Sprzedawane jako piwo dietetyczne z mniejszą zawartością węglowodanów, alkoholu i kalorii. Wymawiane ''LYESHT''. Może być również znane jak Diat Pils albo Helles, styl ten znajduje się w klasie piw 'schank'. Pozostałe wariacje piw klasy Leicht mogą być stworzone z Weissbier, Kölsch i Altbier; piwa te najlepiej pasują do kategorii Mix-Style. Historia: Tradycyjna wersja istniała jako napój dla pracowników fizycznych w fabrykach lub na polach, ale bardziej nowoczesne są oparte na popularnych produktach amerykańskich w tej samej klasie. Charakterystyczne składniki: Podobne do niemieckiego pilsa, lub Helles-a, kontynentalny słód pilzneński, niemieckie drożdże lagerowe, chmiele typu Saaz. Porównanie stylów: Mniej alkoholowy, mniej treściwy, delikatnie mniej wyrazisty niemiecki pils lub Helles. Parametry: OG: 1.026 – 1.034 (6.5° - 8.5° BLG) FG: 1.006 – 1.010 (1.5° - 2.5° BLG) IBU: 15 – 28 SRM: 2 – 5 ABV: 2.4 – 3.6% Przykłady komercyjne: Beck’s Light, Bitburger Light, Mahr’s Leicht, Paulaner Münchner Hell Leicht, Paulaner Premium Leicht DanielN, Lodzermensch i bart3q 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się