Millan Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Witam, mam zamiar uwarzyć lekkie, kwaśne piwo, taki eksperyment. Zdecydowałem się zrobić sour mash, tj zatrzeć kilka dni przed warzeniem 30% słodu, zainfekować i później ten zakwaszony zacier dodać pod koniec zacierania reszty słodu. Brzeczka ma mieć ekstrakt ~16 plato, po czym zamierzam ją rozcieńczyć do 8. I tu nachodzi pytanie, co z odczuciem kwasu w tym piwie? Spadnie, i założyć z góry 2x więcej słodu do zakwaszenia, czy rozejdzie się proporcjonalnie i wraz z mniejszym ekstraktem odczucie kwasu pozostanie na takim samym poziomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Co ma mieć na celu taki sposób zacierania/kwaszenia? Taka metoda nada się co najwyżej do lekkiego zakwszenia zacieru, natomiast w piwie czy też samej brzeczce nie będzie tego czuć. Piwo nie będzie kwaśne, ogólnie jak dla mnie błędna koncepcja i podejście "od złej strony" - zrób tak, jak to się robi normalnie, użyj jednej z wielu standardowych metod kwaszenia bakteriami, albo dodaj kwasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millan Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Przy zakwaszeniu 100% zacieru efekty też będą marne? Koncepcję taką obrałem głównie dlatego, że to jedynie eksperyment, i chciałem uniknąć kontaktu bakterii ze sprzętem do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 ale jeśli dobrze zrozumiałem koncepcję, to nie zakwasisz 100% zacieru, tylko 30% - które dodasz na koniec zacierania tj. przy temperaturze, która wybije bakterie. Ogólnie moim zdaniem zakwaszanie zacieru jest nieżyciowe, lepiej zakwasić brzeczkę przednią, a po kwaszeniu zagotować ją, albo chociaż zapasteryzować, chociaż osobiście jestem zwolennikiem metod, które niosą ryzyko zakażenie pozostałego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Jak zakwasisz 30% zacieru, to po prostu możesz zatrzeć 70% i połączyć wszystko już przy gotowaniu. Nie wiesz o ile zmniejszy się ph zacieru po połączeniu obu części i nie wiadomo jaki to będzie miało wpływ na zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi