amrish Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Witam. To moje pierwsze warzenie. Kupiłem Irish stout jednak 40 piw to dla mnie zdecydowanie za dużo. Mój plan jest taki żeby zagotować puszkę i brzeczke podzielić na pół. Z jednej zrobić stouta a drugiej americana. Mam 2 fermentory i robiłbym oba piwa jednozesnie . I oto pytania. 1. Czy w ogóle jest to możliwe i warto się w to bawić? 2. Jaka metoda nachmielic ta druga część? 3. Jak najłatwiej podzielić puszkę? Wiem że muszę ją zagotować bo chmiel jest dodawany na koniec i nie wymieszany w środku. Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Witam. 1. Odpowiem niegrzecznie - pytaniem na pytanie: Po co chcesz kombinować przy pierwszej puszce? 40 piw to wcale nie jest dużo - uwierz mi. Stout może poleżeć, zdążysz wypić. Da się puszkę podzielić na mniej więcej równe części używając wagi. Podgrzej puchę, wlej około połowy do normalnej fermentacji ,a resztę do gara + woda + ekstrakt słodowy, ewentualnie cukier/glukozę -> to na ostatnie 5 minut gotowania. A gotujesz tyle czasu, ile zamierzasz chmielić + 7 minut ot tak, żeby wszystkie syfy się wygotowały i zdechły. 2. Na ostatnie 5-10 minut, na łirpól i na zimno. Lub kto co lubi, nie robiłem jeszcze AS, ktoś Ci może poleci jak nachmielić, albo poczytaj na forum. 3. Odlej tyle ile potrzebujesz do słoika, miski czy innego naczynia (Nie musi być super sterylne, bo i tak będziesz gotował) i zważ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jeśli masz jedną puchę, to będzie to akurat dobra ilość na małą warkę. Dodatek cukru taki, jaki sugerują w instrukcjach daje raczej takie sobie piwo - wytrawne i wodniste (tak robiłem tylko jedno piwo, więc może doświadczenie w tym temacie jest mało miarodajne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się