Matros Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 5C. German Helles Exportbier Overall Impression: A pale, well-balanced, smooth German lager that is slightly stronger than the average beer with a moderate body and a mild, aromatic hop and malt character. Aroma: Low to medium hop aroma, typically floral, spicy, or herbal in character. Moderate grainy-sweet malt aroma. Clean fermentation profile. A slight sulfury note at the start that dissipates is not a fault, neither is a low background note of DMS. Appearance: Light gold to deep gold. Clear. Persistent white head. Flavor: Neither grainy-sweet malt nor floral, spicy, or herbal hops dominate, but both are in good balance with a touch of malty sweetness, providing a smooth yet crisply refreshing beer. Balance continues through the finish and the hop bitterness lingers in aftertaste (although some examples may finish slightly sweet). Clean fermentation character. Some mineral character might be noted from the water, although it usually does not come across as an overt minerally flavor. Mouthfeel: Medium body, medium carbonation. Smooth but crisp. Comments: Sometimes known as Dortmunder or Dortmunder Export. Brewed to a slightly higher starting gravity than other light lagers, providing a firm malty body and underlying maltiness to complement the sulfate-accentuated hop bitterness. The term “Export” is a beer strength descriptor under German brewing tradition, and is not strictly synonymous with the “Dortmunder” style; beer from other cities or regions can be brewed to Export strength, and labeled as such (even if not necessarily exported).History: The Dortmunder style developed in the Dortmund industrial region in the 1870s in response to pale Pilsner-type beers, it became very popular after World War II but declined in the 1970s. Other Export-class beers developed independently, and reflected a slightly stronger version of existing beers. The modern German style is typically 12-13 °P. Characteristic Ingredients: Minerally water with high levels of sulfates, carbonates and chlorides, German or Czech noble hops, Pilsner malt, German lager yeast. Newer commercial versions can contain adjuncts and hop extract. Style Comparison: Less finishing hops and more body than a Pils but more bitter than a Helles. Vital Statistics: OG: 1.048 – 1.056 FG: 1.010 – 1.015 IBU: 20 – 30 SRM: 4 – 7 ABV: 4.8 – 6.0% Commercial Examples: DAB Original, Dortmunder Kronen, Dortmunder Union Export, Flensburger Gold, Gordon Biersch Golden Export, Great Lakes Dortmunder Gold ---------------------------------------- 5C. German Helles Exportbier Ogólne odczucia: Jasny, dobrze zbalansowany, delikatny niemiecki lager, który jest lekko mocniejszy niż przeciętne piwa. Średnio treściwy,o łagodnym aromatycznym chmielowym i słodowym charakterze. Aromat: Niski do średniego aromat chmielowy, zazwyczaj o kwiatowym, korzennym lub ziołowym charakterze. Umiarkowany zbożowo-słodki aromat słodowy. Czysty profil fermentacji. Delikatnie wyczuwalna, ale zanikająca siarka na pierwszym planie, nie jest wadą. DMS na niskim poziomie występujący na drugim planie, również nie jest uważany jako wada. Wygląd: Kolor od jasno do ciemno złotego. Klarowne. Utrzymująca się biała piana. Smak: Nie występuje dominacja zbożowo-słodka słodów, czy też kwiatowych, korzennych, ziołowych smaków chmielowych. Obie cechy są dobrze zbalansowane z lekkim muśnięciem słodyczy, zapewniając tym samym rześkie, orzeźwiające piwo. Balans ten zauważany jest również na finiszu, gdzie goryczka chmielowa pozostaje jako posmak (niektóre przykłady mogą posiadać lekko słodki finisz). Czysty profil fermentacji. Lekki charakter mineralny może pochodzić od wody, jednak nie spotyka się narzucających się smaków mineralnych. Odczucie w ustach: Średnia treściwość, średnie wysycenie. Gładkie, ale rześkie. Komentarz: Czasami znane jako Dortmunder, lub Dortmunder Export. Warzone, z gęstością początkową lekko większą niż inne lekkie lagery, zapewniając tym samym mocne słodowe ciało, kryjącą się słodowość, uzupełniającą goryczkę chmielową która podkreśla lekką siarkę. Określenie „Export” w tradycji niemieckiej określa moc piwa i nie jest ono synonimem do „Dortmundera”; piwa z innych miast mogą być warzone pod względem mocy jako Export, również tak etykietowane (mimo jeśli nawet nie są one exportowane). Historia: Styl Dortmunder rozwinął się w przemysłowym regionie Dortmundu w 1870, w odpowiedzi na jasne piwa typu Pilsner. Stał się bardzo popularny po II wojnie światowej, ale w 1970 zainteresowanie nim spadło. Inne piwa typu Export powstały niezależnie, odzwierciedlając lekko mocniejszą wersję istniejących już piw. Współczesny niemiecki styl to zazwyczaj 12-13°P. Charakterystyczne składniki: Woda mineralna o wysokiej zawartości siarczanów, węglanów i chlorków, niemieckie lub czeskie szlachetne odmiany chmielu, słód pilzneński, niemieckie drożdże lagerowe. Nowsze komercyjne wersje mogą zawierać dodatki i ekstrakt chmielowy. Porównanie stylów: Mniej odczuwalne chmiele na finiszu i więcej ciała niż Pilzner, ale bardziej goryczkowe niż Helles. Parametry: OG: 1.048 – 1.056 (12° - 13.7° BLG) FG: 1.010 – 1.015 (2.5° - 3.7° BLG) IBU: 20 – 30 SRM: 4 – 7 ABV: 4.8 – 6.0% Przykłady komercyjne: DAB Original, Dortmunder Kronen, Dortmunder Union Export, Flensburger Gold, Gordon Biersch Golden Export, Great Lakes Dortmunder Gold bart3q i waldy45 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się