Wobor Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Witam. Zebrałem gęstwę z ciemnego piwa (pierwszy raz). Idzie do ciemniejszego ris-a. Skoro zdrowe drożdże są koloru beżowego a martwe są ciemne i opadają na dno to której warstwy użyć? Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają... 2 litrowy. Zlałem wszystko z wiadra i dolałem z pół litra wody. potrzebuję 200 g. do 26 blg i 15 l. warki a wszystko oprócz płynu to będzie za bogato chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Witam ja powiem jak ja robię, zlewam tak jak Ty z wiadra do dużego słoja dodaję przegotowanej wystudzonej wody, trzymam w lodówie z trzy dni, drożdże opadają i się rozdzielają, po trzech dniach zlewam płyn dolewam znowu przegotowanej wystudzonej wody i bełtam mieszam zawartość słoika. czekam kolejne 3 dni. I tak z trzy razy aż woda jest w miarę klarowna. Później można zmniejszyć słoik i co jakiś czas odbierać jasne drożdże. dwa tygodnie temu robiłem starter na przemywanej gęstwie i było ok. wszystko ruszyło zapach cacy. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Żywych nie masz więcej niż 200g. Daj wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Żywych nie masz więcej niż 200g. Daj wszystko.Dzięki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Wobor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się