Skocz do zawartości

AstaBrewery


Rekomendowane odpowiedzi

#27 Simcoe Single Hop Pale Ale - 14.05.2017

 

13,7° | 42 IBU | 5,5%

 

Składniki:

słody:

4,5kg Pilzneński Premium Weyermann (80%)

1,1kg Pale Ale BestMalz (19%)

0,05kg Zakwaszający Weyermann (1%)

chmiele:

270g Simcoe 2016 (13,3%)

drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II

 

Zacieranie:

21l wody (3,7l/kg), wsypanie słodów przy 71 stopniach, temperatura ustaliła się na poziomie 67 stopni

podgrzewanie 3min od 67 do 69 stopni

69-67 stopni przez 60min (podgrzanie co 20min)

podgrzewanie 10min od 68 do 77 stopni

77-76 stopni przez 10min

 

Wysładzanie:

15l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni, dodane 5,25ml kwasu mlekowego 80%

ilość brzeczki: 30,0l

ekstrakt: ~12,6 BLG

 

Gotowanie (70 min):

30’

20g Simcoe

20’

20g Simcoe

10’

25g Simcoe

0’

25g Simcoe

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 27,5l – 2,5l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 13,7 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 25l

 

Chmielenie na zimno:

90g Simcoe (4 dni przed butelkowaniem)

90g Simcoe (2 dni przed butelkowaniem)

 

Fermentacja:

14 dni burzliwa (16->21C, pierwsze 5 dni w temp 16-17C), piwo odfermentowało do 3,25BLG

35 dni cicha (nie było kiedy zabutelkować)

 

Komentarz:

Zabutelkowane 2 lipca. Do butelek poszło 21,5l. Do refermentacji dodałem 100g glukozy (2.0). Piwo wyszło bardzo mętne. Wydaje mi się, że 150g chmielu na zimno, to taka granica aby z piwa nie wyszło błotko.

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#28 Pacific Jade IPA - 11.06.2017

 

14,2° | 56 IBU | 5,9%

 

Składniki:

słody:

2,0kg Pilzneński Premium Weyermann (64%)

1,0kg Pale Ale BestMalz (32%)

0,1kg Karmelowy 30 Strzegom (3%)

0,02kg Zakwaszający Weyermann (1%)

chmiele:

150g Pacific Jade 2015 (12,4%)

drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II (gęstwa)

 

Zacieranie:

12,5l wody (4l/kg), wsypanie słodów przy 66 stopniach, temperatura ustaliła się na poziomie 64 stopni

podgrzewanie 2min od 64 do 66 stopni

66-63 stopni przez 40min

podgrzewanie 5min od 63 do 72 stopni

72-69 stopni przez 30min

podgrzewanie 5min od 69 do 77 stopni

77-76 stopni przez 10min

 

Wysładzanie:

7l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni, dodane 2ml kwasu mlekowego 80%

ilość brzeczki: 15,0l

ekstrakt: 12,1 BLG

 

Gotowanie (70 min):

60’

5g Pacific Jade

20’

20g Pacific Jade

10’

20g Pacific Jade

0’

25g Pacific Jade

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 13,0l – 1,5l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 14,2 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 11,5l

 

Chmielenie na zimno (4 dni przed butelkowaniem):

80g Pacific Jade

 

Fermentacja:

14 dni burzliwa (17->21C, pierwsze 4 dni w temp 17-18C), piwo odfermentowało do 3 BLG

7 dni cicha

 

Komentarz:

Pierwsza mała warka w 20l garnku. Czas warzenia w stosunku do dużej jest krótszy o około 2h.

Drożdże Wyeast 1272 bardzo wolno startują (albo nie lubią 16 stopni). Nawet z gęstwy.

Zabutelkowane 2 lipca. Do butelek poszło 10,5l. Do refermentacji dodałem 50g glukozy (2.0).

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 New Zealand IPA - 25.06.2017

 

15° | 54 IBU | 6,2%

 

Składniki:

słody:

6,0kg Pale Ale BestMalz (95%)

0,25kg Carapils Weyermann (4%)

0,06kg Zakwaszający Weyermann (1%)

chmiele:

270g Wai-iti 2015 (4,1%)

50g Waimea 2015 (15,3%)

drożdże:

Fermentum Mobile FM52

Wyeast 1272 American Ale II (gęstwa)

 

Zacieranie:

25l wody (4l/kg), wsypanie słodów przy 66 stopniach, temperatura ustaliła się na poziomie 64 stopni

podgrzewanie 3min od 64 do 66 stopni

66-64 stopni przez 30min

podgrzewanie 10min od 64 do 72 stopni

72-69 stopni przez 30min

podgrzewanie 10min od 69 do 77 stopni

77-76 stopni przez 10min

 

Wysładzanie:

12l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni, dodane 4,1ml kwasu mlekowego 80%

ilość brzeczki: 30,0l

ekstrakt: ~13,7 BLG

 

Gotowanie (70 min):

60’

10g Waimea

30’

20g Waimea

20’

20g Waimea

10’

25g Wai-iti

5’

25g Wai-iti

0’

50g Wai-iti

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 27,0l – 3,0l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 15,0 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 2x12l (do jednego fermentora poszły FM52 do drugiego 1272)

 

Chmielenie na zimno (3 dni przed butelkowaniem):

170g Wai-iti (2x 85g)

 

Fermentacja:

14 dni burzliwa (17->21C, pierwsze 4 dni w temp 17-18C), FM52 odfermentowały do 3,25BLG, Wyeast 1272 odfermentowały do 3,75BLG

14 dni cicha

 

Komentarz:

Zabutelkowane 22 lipca. Do butelek poszło 19,5l. Do refermentacji dodałem 90g (2x 45g) glukozy (2.0).

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#30 New Zealand IPA - 08.07.2017

 

17,3° | 55 IBU | 7,3%

 

Składniki:

słody:

7,0kg Pale Ale Weyermann (93%)

0,5kg Abbey Weyermann (6%)

0,07kg Zakwaszający Weyermann (1%)

chmiele:

130g Wai-iti 2015 (4,1%)

130g Waimea 2015 (15,3%)

50g Orbit 2015 (9,8%)

drożdże:

Fermentum Mobile FM52 (gęstwa)

 

Zacieranie:

27,5l wody (3,9l/kg), wsypanie słodów przy 66 stopniach, temperatura ustaliła się na poziomie 63 stopni

podgrzewanie 3min od 63 do 66 stopni

66-65 stopni przez 20min

podgrzewanie 6min od 65 do 71 stopni

71-69 stopni przez 40min

podgrzewanie 10min od 69 do 77 stopni

77-76 stopni przez 10min

 

Wysładzanie:

12,5l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni, dodane 3,5ml kwasu mlekowego 80%

ilość brzeczki: 32,5l

ekstrakt: ~15,5 BLG

 

Gotowanie (70 min):

60’

5g Waimea

30’

25g Waimea

20’

25g Waimea

15’

5g mech irlandzki

10’

20g Waimea

20g Wai-iti

0’

30g Waimea

30g Wai-iti

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 29,0l – 5,0l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 17,3 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 24l

 

Fermentacja:

14 dni burzliwa (18->21C, pierwsze 4 dni w temp 18-19C), piwo odfermentowało do 3,75 BLG

7 dni cicha (2 fermentory po 11l)

 

Chmielenie na zimno (3 dni przed butelkowaniem):

pierwszy fermentor

50g Wai-iti

30g Waimea

drugi fermentor

50g Orbit

30g Wai-iti

 

Komentarz:

Woda ze źródła Ena. Zabutelkowane 29 lipca. Do butelek poszło 19,5l. Do refermentacji dodałem 90g (2x 45g) glukozy (2.0). Kapsle z "C" - Orbit/Wai-iti, "D" - Waimea/Wai-iti.

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#31 West Coast IPA - 19.08.2017

 

15,7° | 60 IBU | 6,7%

 

Składniki:

słody:

3,0kg Pilzneński Premium Weyermann (93%)

0,2kg Carapils Weyermann (6%)

0,03kg Zakwaszający Weyermann (1%)

chmiele:

60g Amarillo (9,5%)

50g Simcoe 2016 (13,3%)

30g Centennial 2016 (9,7%)

drożdże:

Fermentum Mobile FM54

 

Zacieranie:

12,5l wody (3,9l/kg), wsypanie słodów przy 70 stopniach, temperatura ustaliła się na poziomie 68 stopni

68-66 stopni przez 80min (podgrzewanie co 20min)

podgrzewanie 6min od 66 do 78 stopni

78-77 stopni przez 10min

 

Wysładzanie:

7,3l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni, dodane 2,3ml kwasu mlekowego 80%

ilość brzeczki: 15,5l

ekstrakt: 12,1 BLG

 

Gotowanie (90 min):

60’

10g Centennial

30’

10g Centennial

20’

10g Centennial

15’

5g mech irlandzki

10’

10g Amarillo

5’

20g Simcoe

0’

20g Amarillo

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 11,5l – 1,5l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 15,7 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 10l

 

Chmielenie na zimno (2 dni przed butelkowaniem):

30g Amarillo

30g Simcoe

 

Fermentacja:

14 dni burzliwa (18->21C, pierwsze 4 dni w temp 18-19C), piwo odfermentowało do 3BLG

14 dni cicha

 

Komentarz:

Drugi raz warzyłem małą warkę, ponownie wyszła mi słaba wydajność. Wydaje mi się, że to może być kwestia małej ilości wody do wysładzania. Następnym razem dam mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania.

Zabutelkowane 16 września. Do refermentacji dodałem 40g glukozy. Do butelek poszło 9l.

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#32 Summer Ale - 29.10.2017

 

 

11,3° | 25 IBU | 5,4%

 

 

Składniki:

słody:

- 3,0kg Weyermann Pilzneński Premium (74%)

- 1,0kg Weyermann Pale Ale (24%)

- 0,1kg Weyermann Abbey (2%)

chmiele:

- 210g Galaxy 2016 (13,3%)

drożdże:

- Fermentum Mobile FM55

 

 

Zacieranie:

 

13,0l wody (3,2l/kg), wsypanie słodów przy 68 stopniach, temperatura ustaliła się na poziomie 66 stopni

66-64 stopni przez 60min (podgrzewanie co 20min)

72-70 stopni przez 30min

77-76 stopni przez 10min

 

 

Wysładzanie:

 

12l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni

ilość brzeczki: 20l

ekstrakt: 13,8 BLG

dolane 8l wody, ekstrakt przed gotowaniem około 10 BLG

 

 

Gotowanie (60 min):

 

20’

- 10g Galaxy

10’

- 30g Galaxy

0’

- 40g Galaxy

 

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 25l – 2,0l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 11,3 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 23l

 

 

Chmielenie na zimno (2 dni przed butelkowaniem):

 

130g Galaxy

 

Fermentacja:

 

14 dni burzliwa (20-21C), piwo odfermentowało do 1 BLG

14 dni cicha

 

 

Komentarz:

 

Pierwsze piwo zrobione na warszawskiej kranówce. Zobaczymy czy moje obawy co do smaku piwa są uzasadnione. Po za tym kolejna mała warka – tym razem dałem mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania co zaowocowało lepszą wydajnością, porównywalną z dużymi warkami, które robię.

Zabutelkowane 27 listopada. Do refermentacji dodałem 90g glukozy. Do butelek poszło 21l.

 

 

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#33 Session IPA - 02.12.2017

 

 

 

10,4° | 45 IBU | 4,6%

 

 

 

Składniki:

 

słody:

- 4,0kg Weyermann Pilzneński Premium (96%)

- 0,15kg Weyermann Abbey (4%)

chmiele:

- 100g Citra 2016 (13,5%)

- 60g Centennial 2016 (9,7%)

- 30g Amarillo 2016 (9,5%)

- 30g Galaxy 2016 (13,3%)

- 10g Iunga 2016 (11,0%)

drożdże:

- Fermentum Mobile FM55 (gęstwa)

 

 

Zacieranie:

 

21,0l wody (5,0l/kg)

64 stopnie przez 60min

72 stopnie przez 20min

78 stopni przez 15min

 

 

Wysładzanie:

 

6,8l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni

ilość brzeczki: 23,5l

ekstrakt: 13,8 BLG

dolane 3,4l wody, ekstrakt przed gotowaniem około 9,2 BLG

 

 

Gotowanie (70 min):

 

60’ - 10g Iunga

20’ - 10g Centennial, 10g Citra

10’ - 20g Centennial, 10g Citra

0’ - 30g Citra

 

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 25l – 2,0l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 10,4 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 23l

 

 

Chmielenie na zimno (3 dni przed butelkowaniem):

 

50g Citra, 30g Amarillo, 30g Centennial, 30g Galaxy

 

 

Fermentacja:

 

7 dni burzliwa (18-22C), piwo odfermentowało do 1,5 BLG

14 dni cicha

 

 

Komentarz:

Pierwsze piwo robione w Klarstein Mundschenk. Na razie uczę się sprzętu, ale jestem mega zadowolony z zakupu.

 

 

 

 

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#34 Denali Pale Ale - 09.12.2017

 

12,4° | 32 IBU | 5,4%

 

Składniki:

słody:

- 5,0kg Weyermann Pale Ale (80%)

- 0,6kg płatki owsiane błyskawiczne (10%)

- 0,6kg płatki pszenne błyskawiczne (10%)

chmiele:

- 250g Denali 2016 (14%)

drożdże:

- Fermentum Mobile FM55 (gęstwa)

 

Zacieranie:

28,0l wody (4,5l/kg)

68 stopni przez 75min

78 stopni przez 20min

 

Wysładzanie:

ilość brzeczki: 23l

ekstrakt: 12,6 BLG

dolane 3,2l wody, ekstrakt przed gotowaniem około 11,4 BLG

 

Gotowanie (70 min):

20’ – 20g Denali

10’ - 20g Denali

0’ - 40g Denali

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 24l – 2,0l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 12,4 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 22l

 

Chmielenie na zimno (3 dni przed butelkowaniem):

110g Denali

 

Fermentacja:

9 dni burzliwa (18-19C), piwo odfermentowało do 2 BLG

5 dni cicha (15C)

 

Komentarz:

60g Denali w 3 dniu fermentacji burzliwej. Zabutelkowane 24 grudnia. Do butelek poszło 20l. Do refermentacji dodałem 90g glukozy. Drożdże FM55 dały mocny fenolowy profil.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Cascade AUS Pale Ale - 19.12.2017

 

11,4° | 33 IBU | 4,5%

 

Składniki:

słody:

  • - 3,0kg Weyermann Pilzneński (70%)
  • - 1,0kg Weyermann Pale Ale (24%)
  • - 0,25kg Weyermann Carapils (6%)

chmiele:

  • - 200g Cascade AUS 2016 (7%)
  • - 10g Iunga 2016 (11%)

drożdże:

  • - Wyeast 1318 London Ale III

 

Zacieranie:

19,0l wody (4,4l/kg)

70 stopni przez 75min

78 stopni przez 15min

 

Wysładzanie:

11l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni

ilość brzeczki: 25l

ekstrakt przed gotowaniem około 10,3 BLG

 

Gotowanie (60 min):

60’ – 10g Iunga

20’ – 20g Cascade

10’ - 30g Cascade

0’ - 40g Cascade

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 22,5l – 1,5l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 11,4 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 21l

 

Chmielenie na zimno (3 dni przed butelkowaniem):

110g Cascade

 

Fermentacja:

10 dni burzliwa (18-22C), piwo odfermentowało do 3,5 BLG

4 dni cicha (15C)

 

Komentarz:

Zabutelkowane 2 stycznia. Do refermentacji dodałem 80g glukozy. Do butelek poszło 19,5 litra.

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 White IPA - 29.12.2017

 

14,0° | 38 IBU | 5,4%

 

Składniki:

słody:

  • 5,0kg Weyermann Pilzneński (74%)
  • 1,2kg płatki pszenne błyskawiczne (18%)
  • 0,6kg płatki owsiane błyskawiczne (8%)

chmiele:

  • 210g Galaxy 2016 (13,3%)
  • 150g Simcoe 2016 (13,3%)

dodatki:

  • 30g skórki gorzkiej pomarańczy

drożdże:

  • Wyeast 1318 London Ale III (gęstwa)

 

Zacieranie:

23,0l wody (3,4l/kg)

70 stopni przez 90min

78 stopni przez 15min

 

Wysładzanie:

11l wody do wysładzania o temperaturze 70 stopni

ilość brzeczki: 28l

ekstrakt przed gotowaniem około 13,0 BLG

 

Gotowanie (60 min):

20’ – 20g Simcoe

10’ – 20g Galaxy, 20g Simcoe, 10g skórki gorzkiej pomarańczy

0’ - 40g Galaxy, 30g Simcoe, 20g skórki gorzkiej pomarańczy

 

ilość brzeczki po gotowaniu: 26l – 1,5l wylane z chmielinami

ekstrakt po gotowaniu: 14,0 BLG

ilość brzeczki w fermentorze: 24,5l

 

Chmielenie na zimno (4 dni przed butelkowaniem):

110g Galaxy, 50g Simcoe

 

Fermentacja:

8 dni burzliwa (20-21C), piwo odfermentowało do 4 BLG

15 dni cicha (15C)

 

Komentarz:

Drożdże trochę za szybko ruszyły, nie zdążyłem obniżyć temperatury do zakładanych 18 stopni. Zostawiłem temperaturę na poziomie 20 stopni.

40g Galaxy, 30g Simcoe dodane pod koniec pierwszego dnia fermentacji burzliwej.

Zabutelkowane 21 stycznia. Do refermentacji dodałem 95g glukozy. W butelkach znalazło się 23l piwa.

Edytowane przez astamoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.