julian Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Witam, Mam na imię Julian, bawię się w robienie piwo od początku roku, piwa warzę z ekstraktów. Nie znalazłem podobnego problemu, więc nakładam nowy temat. Chciałem zrobić ostatnie piwo przed latem, IIPĘ. Wziąłem 3 puchy ekstraktu (1,7 kg): superjasny i bursztynowy z Gozdawy i pszeniczny WES-a. Odliczając resztki chmielu (a dałem go dużo) zostało mi 21 L brzeczki z 26 BLG. Cukier mierzyłem przy temp 21-22 C. W wodzie pokazuje mi ładnie 0 BLG, więc powinien być dobry. Czy to możliwe, że można uzyskać takie BLG z 3 puch? Kiedyś miałem już podobną sytuacje, dałem 2 puchy i polepszacz Gozdawy i pokazało mi chyba 22 BLG. Dałem 1 saszetkę US-5, dzień trzymałem w mieszkaniu, a poźniej zniosłem do piwnicy (19-20 C) i dzisiaj po tygodniu ma 8 BLG. Spotkał się ktoś z podobną sytuacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Myśle, że niżej nie zejdzie. Ale jedna saszetka na taki ekstrakt? Ja na 18blg dawalem dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) coś się bardzo nie zgadza z tymi pomiarami 5,1 kg ekstraktu zawierało by u ciebie około 5,5 kg cukru. (chociaż chyba się nie doliczyłem i nawet 6 kg) Jeśli potrafisz podzielić pięć bochenków chleba i dwie ryby na posiłek dla 5000 ludzi i 26 koszy odłamków to zmierzyłeś prawidłowo W przeciwnym wypadku skala błędu to jakieś 10 blg czyli albo bardzo kiepsko mierzysz albo bardzo kiepsko mieszasz przed pomiarem Edytowane 27 Czerwca 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julian Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Chmielę w garnku 14 L, chłodzę w zlewie i sitkiem usuwam chmiel. Potem do dolewam trochę wody, potem brzeczke, potem resztę wody (woda po 1,5 L bo taka się mieści do lodówki), mieszam i pobieram brzeczkę do probówki. Czekam do następnego dnia, żeby chmiel opadł i temp się zmniejszyła do ok 20 C i mierzę. No ale widocznie może źle wymieszałem, bo przecież powinno wyjść ok 18 BLG, no i przez tydzień miałbym 9% alkoholu. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez julian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się