akoss3 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Warka # 14 i wysłodziny Belgian Dark Strong Ale / Czarna Ambrozja Pierwszy gruby kaliber Zakładane 21 L 22.3 Blg / wyszło 21 L 23.7 Blg słód pilzneński 6.5 kg słód wiedeński 1.5 kg słód cookie 0.5 kg słód czekoladowy ciemny 0.5 kg syrop kandyzowany 0.5 kg osobiście zrobiony Zacieranie: 52C - 10 M 63C - 40 M 72C - 15 M 78C - wygrzew Wysładzanie 15 L Chmielenie : Challenger 30 g 60 M Magnum 10 g 40 M Lubelski 30 g 1 M Syrop kandyzowany 45 M Mech irlandzki 45 M Drożdże: Gęstwa Mangrove Jacks Belgian AbbeyYeast M 47 200 ml Suche Drożdże Safbrew S 33 uwodnione Ogólnie słód ześrutowalem w Piątek zajęło mi to 30 minut, ogólnie ciężko Dodatkowo dla ulepszenia filtracji dodałem 500g łuski gryczanej. Nie było problemu z filtracją. Wysłodziny 9 Blg bez cukru/ z cukrem 11.92 Blg Gotowanie 60 minut 15 g marynka 60m 10 g lubelski 1m 340 g cukru białego 5 g mech irlandzki Drożdże suche Safbrew s 33 rozsypane Ogólnie fermentacja nastąpiła po godzinie od zadania drożdży. Tylko problem ze zbiciem temperatury w lodówce styropianowej mam problem z femp. Butelki pet zamrożone słabo dają radę ale będę próbował zbić temp. Narazie 25.6C bede zbijał dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Bardzo Ci kobieta lamentowała jak kandyzowałeś syrop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 55 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał: Bardzo Ci kobieta lamentowała jak kandyzowałeś syrop? Akurat mojej nie było w domu i miałem czas na przygotowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Warka #14 zabutelkowana 15.07.18. Blg zeszło do 7. Pomimo 3 krotnego sprawdzania ustało blg. Do rozlewu dodane 119 g glukozy. A tak sie prezentują z etykietą i dodatkowo lak. Pierwszy raz używałem laku. Kolejne warzenie już za tydzień ? Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 (edytowane) Warka # 16 Pszenica Wyszło 20 L / 11 Brix Słód pszeniczny 2 kg Słód pilzneński 1.75 kg Słód monachijski 0.25 kg Zacieranie : 44 - 15 m 66 - 50 m 72 - 30 m Mash out 78 - 10 m Wysładzanie 20 L Chmielenie: Lubelski 25 g na 60 minut. Drożdze WB 06 zadane w 27 stopniach. Fermentor zaniesiony do lodówki styropianowej i schładzany butelkami pet do uzyskania 18- 20 C. Ogólnie wpadł do mnie Jarzyn na warzenie. Bezproblemowe wysładzanie. Był także obiad zrobiony przez moją narzeczoną wszystkim smakował : D oraz była degustacja piwerek przyniesionych przez Krzyśka. Warzenie Wita zajęło nam ok. 6 godzin z czego jesteśmy zadowoleni. Była miła atmosfera, pogaduchy tylko ta pogoda za oknem nam doskwierała. Dzięki raz jeszcze Krzychu za przybycie i daniu kilku wskazówek Edytowane 22 Lipca 2018 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Dzięki za zaproszenie, fajnie tak sobie czasem łychą pomachać i zdegustować co nieco, i pogadać. Dzięki pięknie za poczęstunek i do następnego razu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Warka # 17 Roggenbier/ żytnie Pierwsza receptura na programie BeerSmith. Ogólnie obawiałem się filtracji, ale nie taki diabeł straszny albo poprostu miałem farta. ogólnie 1,5 h i po filtracji. Tradycyjnie słód ześrutowała moja kobitka, oprócz żyta sama zaproponowała to nie odmawiałem. Program BeerSmith wyliczył: Blg 12 Ibu 13 Ebc 23 Abv 4,8 Ogólnie wyszło 22L/ 12 Blg Słód żytni 2 kg Słód monachijski 1 kg Słód pilzneński 1 kg Słód karmelowy 300 0,35 kg zacieranie: 44C - 30 M 64C - 50 M 72C - 25 M 79C - wygrzew wysładzanie wodą o temp. 80C do filtracji dodano łuske gryczaną 0,5 kg Gotowanie 60 M - chmiel Hallertauer Mittelfrueh 25g gęstwa WB-06 zadana w 25 stopniach Jestem zadowolony z dzisiejszego warzenia, ogólnie łączny czas pracy to 6 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Warka # 16 zabutelkowana z dodatkiem 147 gram glukozy. Ogólnie smakuje mi bardzo, zobaczymy po nagazowaniu czy bedzie kocur ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Sanepid zalecił jeszcze większą sterylność, była kontrola i dlatego dziś zastosowaliśmy nową chemię tzn. NaOH oraz dezaktywator kwasek cytrynowy. Do tego było mycie butelek ogólnie sporo roboty. Następne warzenie już w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Warka #16 pszenica degustacja Po otwarciu butelki piwo lekko wychodzi. W szkle piwo mętne lekka pomarancz. Piana gęsta i wysoka pozostaje na sciankach szkla. W smaku piwo puste WB zjadły wszystko, dość wysoka kwaśność. W aromacie jakby piernik, chleb, lekki goździk. Piwo nie podbiło moich kubków smakowych. Napewno powtórzę tą warkę. Tylko zastanawia mnie czemu taka kwaśność, wiem że w pszenicznych jest ta kwaśność tylko w tym wypadku trochę wysoka. Piwo otwarte tydzień od butelkowania. Tak samo goździk był bardziej wyczuwalny przed rozlewem, może coś źle zrobiłem? Jak możecie doradzcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się