Skocz do zawartości

Browar Dinx


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 14 i wysłodziny

 

Belgian Dark Strong Ale / Czarna Ambrozja

Pierwszy gruby kaliber :D

 

Zakładane 21 L 22.3 Blg / wyszło 21 L 23.7 Blg 

 

słód pilzneński 6.5 kg

słód wiedeński 1.5 kg

słód cookie 0.5 kg

słód czekoladowy ciemny 0.5 kg

syrop kandyzowany 0.5 kg osobiście zrobiony

 

Zacieranie:

 

52C - 10 M

63C - 40 M

72C - 15 M

78C - wygrzew

 

Wysładzanie 15 L

 

Chmielenie :

 

Challenger 30 g 60 M

Magnum 10 g 40 M

Lubelski 30 g 1 M

Syrop kandyzowany 45 M

Mech irlandzki 45 M

 

Drożdże: 

Gęstwa Mangrove Jacks Belgian AbbeyYeast M 47 200 ml

Suche Drożdże Safbrew S 33 uwodnione

 

Ogólnie słód ześrutowalem w Piątek zajęło mi to 30 minut, ogólnie ciężko ;)

Dodatkowo dla ulepszenia filtracji dodałem 500g łuski gryczanej. Nie było problemu z filtracją.

 

Wysłodziny 9 Blg bez cukru/ z cukrem 11.92 Blg

Gotowanie 60 minut

15 g marynka 60m

10 g lubelski 1m

340 g cukru białego

5 g mech irlandzki

Drożdże suche Safbrew s 33 rozsypane

 

Ogólnie fermentacja nastąpiła po godzinie od zadania drożdży. Tylko problem ze zbiciem temperatury w lodówce styropianowej mam problem z femp. Butelki pet zamrożone słabo dają radę ale będę próbował zbić temp. Narazie 25.6C bede zbijał dalej ;)

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #14 zabutelkowana 15.07.18. Blg zeszło do 7. Pomimo 3 krotnego sprawdzania ustało blg. Do rozlewu dodane 119 g glukozy. A tak sie prezentują z etykietą i dodatkowo lak. Pierwszy raz używałem laku. 

 

Kolejne warzenie już za tydzień ?

20180716_172321.jpg

20180716_172352.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 16 Pszenica

 

Wyszło 20 L / 11 Brix

 

Słód pszeniczny 2 kg

Słód pilzneński 1.75 kg

Słód monachijski 0.25 kg

 

Zacieranie :

 

44 - 15 m

66 - 50 m

72 - 30 m

Mash out 78 - 10 m

Wysładzanie 20 L

 

Chmielenie:

Lubelski 25 g na 60 minut.

 

Drożdze WB 06 zadane w 27 stopniach.

Fermentor zaniesiony do lodówki styropianowej i schładzany butelkami pet do uzyskania 18- 20 C.

 

Ogólnie wpadł do mnie Jarzyn na warzenie. Bezproblemowe wysładzanie.

Był także obiad zrobiony przez moją narzeczoną :) wszystkim smakował : D oraz była degustacja piwerek przyniesionych przez Krzyśka. Warzenie Wita zajęło nam ok. 6 godzin z czego jesteśmy zadowoleni. Była miła atmosfera, pogaduchy tylko ta pogoda za oknem nam doskwierała. Dzięki raz jeszcze Krzychu za przybycie i daniu kilku wskazówek ;)

Edytowane przez akoss3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 17 Roggenbier/ żytnie

 

Pierwsza receptura na programie BeerSmith.

 

Ogólnie obawiałem się filtracji, ale nie taki diabeł straszny albo poprostu miałem farta. ogólnie 1,5 h i po filtracji.

Tradycyjnie słód ześrutowała moja kobitka, oprócz żyta :) sama zaproponowała to nie odmawiałem.

 

 

Program BeerSmith wyliczył:

 

Blg 12 

Ibu 13

Ebc 23 

Abv 4,8

 

Ogólnie wyszło 22L/ 12 Blg

 

Słód żytni 2 kg

Słód monachijski 1 kg

Słód pilzneński 1 kg

Słód karmelowy 300 0,35 kg

 

zacieranie:

 

44C - 30 M

64C - 50 M

72C - 25 M

79C - wygrzew

 

wysładzanie wodą o temp. 80C 

 

do filtracji dodano łuske gryczaną 0,5 kg

 

Gotowanie 60 M - chmiel Hallertauer Mittelfrueh 25g

 

gęstwa WB-06 zadana w 25 stopniach

 

Jestem zadowolony z dzisiejszego warzenia, ogólnie łączny czas pracy to 6 godzin

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sanepid zalecił jeszcze większą sterylność, była kontrola i dlatego dziś zastosowaliśmy nową chemię tzn. NaOH oraz dezaktywator kwasek cytrynowy.

 

Do tego było mycie butelek ogólnie sporo roboty.

 

Następne warzenie już w najbliższym czasie :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 pszenica degustacja

 

Po otwarciu butelki piwo lekko wychodzi.

W szkle piwo mętne lekka pomarancz.

Piana gęsta i wysoka pozostaje na sciankach szkla.

W smaku piwo puste WB zjadły wszystko, dość wysoka kwaśność. 

W aromacie jakby piernik, chleb, lekki goździk.

 

Piwo nie podbiło moich kubków smakowych. Napewno powtórzę tą warkę. Tylko zastanawia mnie czemu taka kwaśność, wiem że w pszenicznych jest ta kwaśność tylko w tym wypadku trochę wysoka. Piwo otwarte tydzień od butelkowania.

Tak samo goździk był bardziej wyczuwalny przed rozlewem, może coś źle zrobiłem? Jak możecie doradzcie ;):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.