Skajo Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam. Dotychczas warzyłem standardowo warki 20 litrowe. Mam zamiar to zmienić i warzyć warki 20 litrowe i również 10 litrowe. Używałem zazwyczaj suchych drożdży S-04 czy US-05 sypiąc paczkę na 20 litrową warkę. Zastanawiam się jak teraz to rozwiązać. Podejrzewam że dzielenie paczki w stosunku 1/3 do 2/3 może skończyć się tym że będzie ich za mało. Z drugiej strony nie wiem jak z sypaniem połowy paczki na warkę 10 litrów, mianowicie czy bezpiecznie jest przechowywać takie otwarte drożdże i ewentualnie jak je przechowywać. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Rozwiązaniem może być używanie gęstwy. Robił bym najpierw warkę małą z saszetki i potem gęstwę wg. wyliczeń kalkulatora do dużej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Rozumiem że wypadałoby się wtedy przerzucić już na drożdże płynne. Może też warto wspomnieć że planuję, że warki mogą się od siebie diametralnie różnić w rozumieniu że będą to inne piwa. Nie jestem pewny czy jest to jakiś problem, ale zakładam że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Nie płynne tylko gęstwa po suchych, po zlaniu piwa zbierasz drożdże z dna wiadra i zadajesz do kolejnego. Niech piwa są różne, to aż tak nie przeszkadza, ale piszesz, że używasz s04 albo us05, wiec robisz np 3-4piwa na jednej saszetce zadając do kolejnych warek gęstwę z poprzedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 dawaj całą, i tak ich dajesz za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Możesz rozwinąć dlaczego za mało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/ jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Rozumiem. Czyli chyba rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zabawa z gęstwą. Ewentualnie po paczce na każdą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Ponawiam temat z odrobinę innym pytaniem. Czy drożdże suche można zamrozić ? W sensie przed zadaniem ich do brzeczki. Czy suche nieuwodnione drożdże można zamrozić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Może inaczej, czy mogę bezproblemowo przechowywać np. pół paczki suchych drożdży po otworzeniu paczki, jeśli tak to jak ? Lodówka/zamrażarka/coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się