conrado Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Zrobiłem starter drożdżowy drożdży wyeast 1056 i tym razem chciałem spróbować oprócz mieszadła magnetycznego dać tlenu z butli (bo akurat miałem taką możliwość i słyszałem gdzieś ze tak się czasem robi).Podczas pracy startera temperatura tez trochę skoczyła bo 29°CCo dziwne (wg mnie) PH gotowego startera spadło baaardzo nisko PH 2 mierzone papierkiem wskaźnikowym - pijąc, aż czuć na zębach kwas (chyba octowy).O golnie starter pachnie ładnie ale inaczej niż zwykle - jak kwaśne wino z jasnych winogron albo jabłek.Jak Myślice nadaje się ten starter ? czy mieliście podobnie kiedyś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Takie pytanie czy czasami czysty tlen nie zabije drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Ten starter nadaje się świetnie na jakiegoś kwacha, chociaż nigdy nie wiadomo jak się zakażenie rozwinie, ale ja wszystko co kwaśnieje i ładnie pachnie leje w butelki i wypijam ze smakiem. Jeśli nie lubisz kwachów to starter nadaje się tylko do kanału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Zaryzykowałem - otóż piwo fermentuje całkowicie normalnie (wzorowo wręcz - jak narzazie się wydaje). Wygląda na to, że kwaśność nie pochodziła od drobnoustrojów tylko od utlenienia (w związku z duża ilością tlenu) alkoholu do aldehydu i dalej do kwasu octowego. Kwasna "wode" zlałem z nad gęstwy dlatego piwo nie ma żadnych znamion kwaśnienia - aktualnie PH ok. 4.5.Czytając gdzieś w internecie natknąłem się na informacje, że tak kwaśne środowisko przetrwają tylko drożdże a większość bakteria zginie - moze to jest sposób na jeszcze bardziej sterylny starter ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Nie wydaje mi się, aby alkohol mógł się utleniać w warunkach normalnych nawet jako areozol rozpylony w czystym tlenie, a co dopiero w wodzie w której tlen ma ograniczoną rozpuszczalność. Bardzo możliwe, że miałeś tam Acetobacter, ale ze względu na warunki beztlenowe w trakcie fermentacji nie rozwinęły się one w nastawie. Może pomiar był nieprawidłowy? Drożdze nie mają się zbyt dobrze w zbyt kwaśnym środowisku, raczej nie jest to dobry pomysł. Edytowane 5 Lipca 2016 przez Krzyzaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się